Equmenia Games – ett vinnande koncept

För några helger sedan ställdes det till med ett hejdundrande dagläger för alla kids i region Nord – ”Equmenia Games” gick av stapeln!

Idén om ”Equmenia Games” föddes ur förvirring och frustration när pandemin satte stopp för det barnläger som i över 30 år har anordnats i regionen. Utifrån de rådande restriktionernas begränsningar och möjligheter växte det eminenta upplägget om “Equmenia Games” fram. Barngrupper från olika orter skulle samlas lokalt, för att tillsammans med barn från andra ställen gå på regionalt dagläger – digitalt.

”Equmenia Games” är inte bara ett coolt namn, det vittnar även om lägrets innehåll och grundpelare – lek och tävlingar!

Under dagen fick deltagarna, som var uppdelade i lag, vara ute och leta saker i tävlingen ”Utedetektiverna”. Minst tre skräpgrejer behövde varje lag samla ihop, men ju mer skräp desto fler poäng. Ett gäng 7–åringar i Vännäs plockade hela 140 skräpgrejer! Många poäng där! Och visst var Equmenias nordligaste region en lite renare plats efter den här dagen. 👌

Dagens andra tävlingsgren involverade Kaplastavar; och det skulle byggas både högt och snyggt!

I den tredje och sista tävlingen veks det pappersplan för fulla muggar, och det var inte några låga krav de flygplanen hade på sig. För att kamma hem högsta poäng skulle planen flyga långt, pricka en måltavla på en, tre eller fem meters avstånd, och dessutom vara riktigt snygga.

”Equmenia Games” blev en succé, både för barn och ledare i region Nord och det är helt klart ett upplägg som borde testas på fler ställen! Tekniken kan såklart vara en utmaning, men Ulrica Winberg-Jonsson från Vännäs menar att den har fler fördelar än nackdelar.

”En kul grej är att alla barngrupper var uppkopplade hela tiden, både när vi gjorde saker tillsammans över orterna och när det var paus från storgruppsaktiviteter, vid fika och middag och sånt. Barnen gick med jämna mellanrum fram till kameran och vinkade, sa hej och kollade vad barnen i de andra orterna gjorde.”

Ulrica Winberg-Jonsson

Målsättningen med ett sådant här inkluderande dagläger var inte minst att visa på vad Equmenia är – en plats där barn och unga får växa i gemenskap med varandra och Jesus. Förhoppningen var också att barnen skulle få känna på hur det är att vara på läger, för att steget till att gå på läger med övernattning ska kännas mindre jobbigt.

Det är förstås väldigt passande för Region Nord – med sina enorma avstånd – att anordna dagläger på det här viset, men med tanke på Equmenias inriktning med förnyelse- och miljötänk kan det här vara ett koncept vi kommer se mer av framöver. ”Equmenia Games” sätter tonen för en hållbar framtid, och ett alltid livfullt och inkluderande Equmenia!