Därför går Annie, Anaclet och Osee till idrottscentret i Kimpese

Idrottscentret CFS Gothia på orten Kimpese i Kongo-Kinshasa har bedrivit idrott och sociala aktiviteter för barn och ungdomar sedan 2010. Alla de många barn som tagit del av verksamheten har sin egen historia, sin personliga dröm och sina egna tankar. Lär känna Annie, Anaclet och Osee som är några av de ungdomar som just nu är del av idrottscentret. De berättar om vad de tycker bäst om med att vara där och vad de drömmer om i framtiden.

Annie 16 år

– Jag heter Annie och är 16 år. Vi är totalt 14 syskon i min familj. Fyra flickor och tio pojkar. Jag är nummer fem i syskonskaran.

– Jag bor i Kimpeses centrum. Det är 20 minuters gångväg härifrån centret. Min pappa har en liten kiosk där han säljer godis, kakor, drickor och annat. Min mamma är hemma med oss.

– Jag älskar skolan men jag vill bli fotbollsspelare när jag blir stor. Jag gillar att trixa och de andra säger att jag är bra på det. Innan vi har träning så är jag med på de sociala aktiviteterna som finns här på idrottscentret. Där kan jag lära mig lite om datorer, göra läxor eller bara spela spel med mina lagkamrater. Ledarna är bra tycker jag. De är snälla och försöker lära mig att ta hand om mig själv för att jag ska bli en bättre fotbollsspelare.

Anaclet 15 år

 – Jag heter Anaclet och är 15 år. I min familj är vi två bröder. Min storebror och jag. Min storebror är 18 år och är just nu i Angola och spelar fotboll. Fram tills förra året var även han spelare i klubben Gothia som tillhör idrottscentret.

– Min pappa är lärare skolan Lizngylwamtpa i Mbanza-Mgongo. Han reser dit varje dag. Det tar 45 minuter. Min mamma är i sekreterare på banken Rawbank. Vi bor tio minuter från idrottscentret, alldeles bredvid kyrkan.

– Jag tycker att vanliga skolan är ok, men jag älskar att spela fotboll. Jag drömmar om att få spela fotboll och att kunna försörja mig en tid på det. Mamma och pappa vill att jag går klart skolan först. Sedan får jag fokusera på fotbollen.

– Jag har bra kompisar här på idrottscentret. Våra ledare är bra. De är duktiga på fotboll och berättar hur vi skall göra för att bli bättre. De säger till om vi gör fel men också när vi gör rätt. Det tycker jag är bra.

Osee 15 år

– Det är jag som är Osee. Jag är 13år. Min familj är min mamma, min pappa, en flicka och tre pojkar. Jag är näst äldst. Vi bor 2 minuter från idrottscentret.

– Pappa jobbar på bryggeriet Bralima inne i centrum. Min mamma säljer fisk, kött och drickor.

– Jag älskar biokemi i skolan och att spela fotboll på fritiden. Jag vill bli biokemist, spela fotboll i Kinshasa och jobba på en bank.

– Jag tycker om mina kompisar som jag har här på idrottscentret. Jag gillar alla ledare men speciellt coach Gullian för han är en bra tränare och han är snäll.