Att må bra 1 – Om hälsans helhet

– i mig själv, ihop med andra, och tillsammans med Gud

Detta är ett andakts- & samtalsmaterial som dels kan användas i olika gruppsammanhang, men även hemma, enskilt eller tillsammans med familjen. Det innehåller kortare texter vilka utgår från ämnen som har betydelse för hur vi mår, både utifrån ett fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt perspektiv.

Syftet är att stärka barn och ungas hälsa genom att öka medvetenheten och kunskapen kring sina ”må bra-faktorer”. Till varje tematext finns en bibelkoppling samt samtalsfrågor.

Materialet har två delar där den ena riktar sig främst till tonår/ung vuxen, medan den andra delen (under det lila strecket) riktar sig till barnen. Där vävs temat in i en berättelse om två kompisar, Misan och Igor, som båda går i 4:an.

Till Ledaren

Läs gärna igenom text och frågor innan samlingen, så du ser vilken version som passar din grupp, samt blir lite insatt i temat. Välj frågor utifrån den tid ni har till förfogande. Du behöver inte själv vara proffs i ämnet som tas upp, utan lyssna på deltagarnas tankar och låt dem prata tillsammans. Det som står under ”Bibel säger” kan antingen läsas rakt av, eller så läser du bara bibelordet och delar en egen tanke kring det.

Lycka till!

Tema: Hälsa

Under detta tema lyfts ämnen och samtal som ger ett övergripande tänk när det gäller hälsan. Att människan är en helhet, och att vårt mående handlar om hur vi mår både i vår kropp, på vår insida, i våra relationer, och tillsammans med Gud. Allt detta sitter ihop och de olika områdena påverkar varandra. Temat hälsa är först ut i materialet just för att det är en god inledning i ett fortsatt hälsoarbete med en grupp.

<section class="alignfull section has-header has-narrow-content has-normal-vspacing has-secondary-background-color has-background" aria-label="

Läs högt för gruppen


Hur är läget?

– Hur är läget?” är en fråga som vi ofta både får, och ställer till andra. Har du tänkt på att svaret blir väldigt olika beroende på vem som frågar, var frågan ställs, och vad man har ork och lust till? Frågan i sig är egentligen jättebra! En undran om hur någon mår. Men har du ställt den frågan till dig själv någon gång? – Gör det! Och ta god tid på dig att tänka till på ditt svar. Varför läget är just bra, eller kanske inte så bra. Så, hur är ditt läge idag?

Hur vi mår handlar om så mycket mer än att t.ex. vara sjuk eller inte. Kroppen har såklart stor betydelse, men kanske ännu mer avgörande för upplevelsen hur vi mår är hur vi känner oss inuti. Både i och med oss själva. Men också hur vi mår ihop med andra. Alla som varit osams med någon eller upplevt att det inte är okej i relationen någon vän, eller annan person i sin omgivning, vet att det är sådant som kan göra ont i både ”kropp och själ”.

Kanske hör du till de som säger att ”Det kommer aldrig gå!”, eller så är du kanske en som alltid tänker att ”Det löser sig alltid på något sätt.”. Det finns de som förväntar sig det värsta, och andra som förväntar sig det bästa. Faktum är att din inställning i och till livet är också sådant som påverkar vad svaret blir på frågan om hur läget är.

Hur du mår i kroppen, i dig själv och ihop med andra, samt vilken livsinställning du har, är sånt du kan tänka in när du ska svara på hur läget är. Det kan låta lite väl stort. Men det är så mycket värt att ta tid till att fundera på och sätta ord på vad du har och gör i ditt liv som bidrar till att du mår bra! Det kan leda till att du fortsätter vara och göra precis som förut, eller kommer på något som du vill ge mer, eller mindre, utrymme för i livet för att må bättre. Kanske kommer du till och med på något du skulle vilja förändra för att kunna svara att läget är bra.

Läs högt

Bibeln säger

Läs hela texten, alternativt bara bibelordet, till viken du själv kan dela en tanke.

Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden, som ni har inom er och som ni fått från Gud?

1 Kor 6:19

Tänk att din kropp är ett ”tempel”, ett hem som Guds ande bor i!
Visst är det mäktigt? Bara tanken på det gör att man vill ta hand om kroppen lite extra så att Gud ska trivas där.

Det är lätt att tro att Gud mest intresserar sig för ”den andliga biten” i livet. Så som bön, att läsa Bibeln och vara i kyrkan etc. Men så är det verkligen inte! Gud är intresserad av hela dig, med kropp, själ och ande. Och vill att du, hela du, ska ära Gud genom ditt sätt att leva. Genom att ta hand om det liv, och den kropp, som du har fått.

Frågor att ställa till sig själv eller/och prata om i gruppen

Snacka om

Följande frågor hjälper dig att reflektera kring ditt må-bra läge.

  1. Vad i ditt liv får dig att må bra? (tex. saker du gör, olika vanor, tankar, saker, platser, människor etc.)

2. Vad gör du idag så att

  • din kropp ska må bra?
  • dina relationer ska må bra?
  • du mår bra på insidan?
  • du mår bra tillsammans med Gud?

3. På vilket sätt kan kroppen påverkas av att man mår psykiskt dåligt, t.ex. är deprimerad eller stressad, tror du?

4. Har en person som är kristen bättre förutsättningar för att kunna må bra?

Läs

Misan och Igor

Kapitel 1
Blått gips och kramar med innehåll

Misan satt i bilen på väg hem från sjukhuset. Hon tittade på gipset hon fått på foten. Förresten så var det inte bara foten, det täckte ju halva benet! Men det var snyggt. Klarblått. Hon älskade blått! Visst fattade hon att hon skulle bli trött på att ha foten inlåst i ett gips, gå på kryckor och kanske ha ont. Men samtidigt insåg hon vilken fantastisk tur hon hade haft när hon föll av hästen. För tänk om hon landat på huvudet. Om det nu bara var tur förresten? På sjukhuset sa de att hon måste ha haft en skyddsängel. Misan trodde i varje fall bestämt att det var så.

Mamma kom springandes över gräsmattan och mötte henne och pappa när de stannade bilen på garageuppfarten. ”Hur är det med dig, gumman?” utbrast hon  och höll på att klämma sönder Misan när hon slängde sig in i bilen och gav sin dotter en stor varm kram. Innan Misan åkte till stallet tidigare idag hade hon varit sur på mamma, men nu kom hon inte riktigt ihåg varför. Det kändes oviktigt nu. Hon höll sig kvar ett tag i kramen. Åh, vad hon älskade mammas kramar! De innehöll så mycket mer kändes det som, utan att hon kunde förklara riktigt vad. Mobilen ringde. Det var Igor. Misan och Igor hade varit kompisar sedan förskolan. Nu gick de i 4:an och hängde fortfarande nästan varje dag. Men inte så mycket på skolan längre. Det var synd tyckte Misan. Igor ringde för att kolla läget och fråga om han fick komma och hälsa på. Han hade gjort chokladbollar som de kunde äta. – Det tackar man ju inte nej till! skrattade Misan.
– Men, sa Igor lite mer allvarlig i tonen, hur mår du då? Misan tystnade och tänkte en stund. Det var lite konstigt, men hon kände ändå att hon mådde bra! Lite ont förstås, och det skulle säkert bli värre när värktabletten slutade verka. Hon tänkte på vad de sagt på sjukhuset, om att hon haft en skyddsängel. Och hon tänkte på mamma och pappa, på Igor, och på det blåa gipset… och chokladbollarna. Hon kände sig faktiskt glad!
– Jag mår riktigt bra! svarade hon och sken upp.

Snacka om

Välj en eller flera frågor att fundera på och prata kring
  1. Hur kan det komma sig att Misan tycker att hon mår bra, trots att hon nyss varit med om en olycka?

2. Vad mår du bra av?

3. Finns det nåt man kan göra för att kroppen ska må extra bra?

4. Vad tror du Misan menade med att mammas kram innehöll ”mer”?

5. Misan trodde att hon haft en ängel som skyddade henne när hon föll. Tror ni att det kan vara så?

Bön

Jesus, tack för att du har gett mig livet, med min kropp, mina tankar och känslor. Och tack för människor jag har runt mig. Hjälp mig så att jag får må bra i mig själv och med andra. Och med dig, Jesus! Tack att du är med mig hela tiden.

Amen.