Att må bra 9 – Sätta ord på sina tankar

– i mig själv, ihop med andra, och tillsammans med Gud

Detta är ett andakts- & samtalsmaterial som dels kan användas i olika gruppsammanhang, men även hemma, enskilt eller tillsammans med familjen. Det innehåller kortare texter vilka utgår från ämnen som har betydelse för hur vi mår, både utifrån ett fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt perspektiv.

Syftet är att stärka barn och ungas hälsa genom att öka medvetenheten och kunskapen kring sina ”må bra-faktorer”. Till varje tematext finns en bibelkoppling samt samtalsfrågor.

Materialet har två delar där den ena riktar sig främst till tonår/ung vuxen, medan den andra delen (under det lila strecket) riktar sig till barnen. Där vävs temat in i en berättelse om två kompisar, Misan och Igor, som båda går i 4:an.

Till Ledaren

Läs gärna igenom text och frågor innan samlingen, så du ser vilken version som passar din grupp, samt blir lite insatt i temat. Välj frågor utifrån den tid ni har till förfogande. Du behöver inte själv vara proffs i ämnet som tas upp, utan lyssna på deltagarnas tankar och låt dem prata tillsammans. Det som står under ”Bibel säger” kan antingen läsas rakt av, eller så läser du bara bibelordet och delar en egen tanke kring det.

Lycka till!

div>

Läs högt

Bibeln säger

Läs hela texten, alternativt bara bibelorden, till vilka du själv kan dela en tanke.

Kom till mig alla ni som är trötta och kämpar med problem och tunga bördor, så ska jag ge er vila. 

Matt 11:28-29 BSV: Nya levande Bibeln

Nej, när du ber, gå då istället in i ditt rum och stäng dörren om dig. Låt din bön vara en hemlighet mellan dig och din Far i himlen. Han vet allt och ska belöna dig.

Matteus 6:6 BSV: Nya Levande Bibeln

Är det någon man kan känna sig helt fri, trygg, och och vara helt utan filter inför, så är det Jesus. Här i Matteus uppmuntrar Han oss att komma till Honom och lägga av våra bördor, de tankar som vi bär på inför Honom. Han vet redan allt om dig. Din oro eller den situation du står i, eller har utsatts för. Han vet det. Och samtidigt älskar han dig oändligt, och vill inte att du ska bära runt på dina grubblerier. Han vill att du ska vara fri!

Ge Honom dina tankar, dina ord. Det är inget du behöver göra inför en massa andra människor, eller i kyrkan. Utan det funkar fint att göra hemma på ditt rum. En tyst bön mellan dig och Gud. Han bär dig och kommer göra ditt sinne mycket lättare.

Frågor att ställa till sig själv eller/och prata om i gruppen

Snacka om

Följande frågor hjälper dig att reflektera kring detta kapitel.

  1. Har du någon erfarenhet där du där du kommit till insikt bara genom att du själv berättat något för någon annan?
  2. Vad tycker du är bra egenskaper hos den som lyssnar när du vill berätta något?
  3. Vilka finns i din närhet att prata med? Är det olika personer till olika typer av samtal? (tex hur du mår, relationer, drömmar och visioner etc)
  4. Vad kan det finnas för motstånd inför att berätta för andra när man mår inte mår bra?
  5. Om man lastar av sina tankar till Jesus, behöver man då ingen annan att prata med?

Läs

Misan och Igor

Kapitel 9
Att prata av sig

Det var något med Zahra. Hon hade inte varit sig lik på länge, tyckte Misan. Zahra som brukade vara så glad och påhittig jämt, höll sig nu mest för sig själv. Som i en egen värld, där det inte verkade vara särskilt kul. Hennes ansikte var uttryckslöst. Misan hade observerat att deras lärare ibland tittade lite extra omsorgsfullt på Zahra.

Misan pratade med Igor om sina tankar. Han var rätt obekymrad och sa bara: ”Men fråga henne då, om du är orolig!” ”Jag känner ju inte henne så bra! Tänk om hon tycker jag är fånig!” svarade Misan, varpå Igor hade ryckt på axlarna och fortsatt med det han höll på med.

Det var rast och Misan hade i vanlig ordning sprungit direkt ut på fotbollsplanen. Inte för att hon ville spela fotboll, utan för att det var där det hände liksom. Det var som en samlingsplats för att kolla av vad alla ville göra under rasten. Misan skulle precis föreslå en lek, men avbröt sig själv då hon såg Zahra sitta lutad mot det stora trädet som stod mitt på skolgården. ”Nu Misan, nu gör du det!” sa hon tyst till sig själv. ”Det får bära eller brista!” Hon gick fram mot Zahra, men saktade ner när hon närmade sig. Vad skulle hon ens säga? ”Du mår inte så bra va?” Eller ”Hej vill du prata?” Hon kände sig nervös och orolig för vad Zahra skulle säga och tycka. Men så gjorde hon som Igor, ryckte på axlarna och satte sig ner bredvid Zahra.
– Hej, inledde hon trevande.
– Hej, svarade Zahra, men fortsatte stirra rakt fram
– Du… Misan svalde. ”Jag ser att det är nåt som gör dig ledsen.”
Zahra fortsatte titta rakt fram. Hon var helt tyst.
Stelt! Misan väntade en stund, men tog sen sats igen.
– Du behöver inte berätta nåt alls för mig, om du inte vill.
Hon bytte ämne.
– Vill komma med mig hem efter skolan idag så får du gärna det. Du har ju aldrig varit hemma hos mig.
Det var fortsatt tyst.
– Men du behöver inte det heller.

Hon gjorde sig beredd att gå därifrån. Men så kände hon hur Zahra tog tag i hennes arm. ”Min pappa sitter i fängelse.” sa hon snabbt och nästan inte hörbart. Misan hajade till, men någonting sa henne att hon inte skulle visa sin reaktion för Zahra. Så nu var det istället hon som var tyst.

– Okej, svarade hon trevande. Hon tittade på Zahra och ryckte lätt på axlarna och log lite snett.
– Men vill du? Följa med mig hem alltså?

Zahra höll kvar i Misans arm. Men nu tittade hon istället rakt in i Misans ögon.
– Gärna, sa hon. Det vill jag gärna!

Efter skolan gick de hem tillsammans. Och Zahra pratade hela vägen hem. Om sin pappa, och mamma. Om bråken, polisen, och om skammen. Innan de gick in i Misans hus stannade hon till och sa:

– Alltså, det är så konstigt men jag har inte velat berätta det här för någon förut. Jag har skämts så mycket. Men nu när jag har berättat för dig och du verkar ta det så chill, så känns det faktiskt inte så farligt. Jag är typ lättare inuti.

– Ja, det är bra att prata av sig det tunga ibland, skrattade Misan,

Snacka om

Välj en eller flera frågor att fundera på och prata kring
  1. Vad skulle du göra om du märkte att en kompis betedde sig annorlunda, eller verkade ledsen på något sätt.
  2. Vilka vuxna finns i din närhet som är bra att prata med?
  3. Kan du förstå vad Misan menar med att man kan prata av sig det tunga?
  4. Finns det andra saker man kan göra förutom att prata, som kan göra att tankar känns lättare, att man mår bättre?

Bön

Gud, tack att vi har varandra när livet känns lite tungt.
Hjälp oss att se de som mår dåligt,
och ge oss mod att våga fråga hur de mår.

Tack att vi aldrig behöver vara ensamma med våra tankar.
Till dig kan jag kan säga allting.
Du förstår, tröstar och gör mina tankar lättare att bära.

Amen.