Att må bra 8 – Om att ha gränser

– i mig själv, ihop med andra, och tillsammans med Gud

Detta är ett andakts- & samtalsmaterial som dels kan användas i olika gruppsammanhang, men även hemma, enskilt eller tillsammans med familjen. Det innehåller kortare texter vilka utgår från ämnen som har betydelse för hur vi mår, både utifrån ett fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt perspektiv.

Syftet är att stärka barn och ungas hälsa genom att öka medvetenheten och kunskapen kring sina ”må bra-faktorer”. Till varje tematext finns en bibelkoppling samt samtalsfrågor.

Materialet har två delar där den ena riktar sig främst till tonår/ung vuxen, medan den andra delen (under det lila strecket) riktar sig till barnen. Där vävs temat in i en berättelse om två kompisar, Misan och Igor, som båda går i 4:an.

Till Ledaren

Läs gärna igenom text och frågor innan samlingen, så du ser vilken version som passar din grupp, samt blir lite insatt i temat. Välj frågor utifrån den tid ni har till förfogande. Du behöver inte själv vara proffs i ämnet som tas upp, utan lyssna på deltagarnas tankar och låt dem prata tillsammans. Det som står under ”Bibel säger” kan antingen läsas rakt av, eller så läser du bara bibelordet och delar en egen tanke kring det.

Lycka till!

Tema: Psykisk hälsa

Under detta tema lyfts ämnen och samtal som direkt kan kopplas till vårt psykiska mående, vårt välbefinnande. Om hur inställningen till sig själv, till andra och livet kan påverka hur vi mår, om stress och om att sätta gränser, och om att hitta stillheten och lugnet.

Läs högt för gruppen


Att veta sina gränser

”Nej, där går faktiskt gränsen!” är ett gammalt uttryck, men säger ändå någonting om känslan när man tycker att något eller någon gått för långt, och därmed passerat det man anser vara okej. Ofta blir man medveten om sin gräns först då, när den är överskriden. Och i vissa fall kan det vara för sent, så att det blir en negativ påverkan.

Se dig omkring när du går i ett bostadsområde. Runt de flesta tomter finns häckar, staket eller murar. De finns där för att avgränsa, att visa att ”inom det här området är det vår egendom”, och för att skydda. Kanske finns det en grind eller annan öppning som på olika sätt kan välkomna andra att komma in. Eller att stänga dem ute. Det är den som bor där som bestämmer om man är välkommen dit eller inte.

På samma sätt kan våra egna inre gränser fungera. Gränser som säger hur mycket du orkar, klarar att ha inbokat i din kalender, hur fysiskt nära en annan person får komma dig, eller hur mycket du vill berätta om dig själv, utlämna dig, för en annan människa. Det kan också vara gränsen som säger när du ätit eller druckit tillräckligt.  

 Att tänka till på vilka gränser man har inom olika områden i ens liv är viktigt. Precis som häckarna runt en hustomt så ska dina gränser finnas för att säga vad som tillhör dig, skydda dig från att bli tex skadad, sårad, utmattad, utnyttjad, beroende mm.

Det luriga med gränser är att vissa är livsviktiga att ha för att må bra, och så finns det andra typer av  gränser som istället begränsar dig och gör att du aldrig utmanas eller utvecklas. Därför är det så viktigt att fundera på varför man har de gränser man har och hur de får dig att må.

Gränser definierar oss, de säger vad som är jag och vad som inte är jag. De hjälper dig på ett sätta att ”äga ditt liv”. Låter det krångligt? En riktlinje kan vara att ”lyssna på hjärtat”, på din känsla för om något är rätt eller fel. Hur känns det i magen, och är det ett tillfälle då du egentligen skulle vilja säga nej? Det är ett otroligt viktigt ord att våga, eller kunna, säga när något inte känns okej.  

Läs högt

Bibeln säger

Läs hela texten, alternativt bara bibelorden, till vilka du själv kan dela en tanke.

Ert ja ska vara ett ja och ert nej ett nej…

Matt 5:37

Var och en ska ge som han har beslutat i sitt hjärta, inte med olust eller av tvång.

2 Kor 9:7

Att stå för sitt ja och för sitt nej uppmuntras på flera ställen i Bibeln. Det handlar om att stå upp för det man tror är rätt. Gud har skapat oss unika och med rätt att leva våra liv. Inte på ett sätt att vi aldrig ska behöva anpassa oss efter, eller hjälpa, andra. Inte heller att vi aldrig ska försöka göra andra glada. Men det ska inte göras på bekostad av oss själva, eller av att leva som Gud vill att vi ska leva. I bibelordet som är hämtat från 2 Korintierbrevet står att vi ska ge som vi har beslutat i våra hjärtan. Det kan handla om att ge av vår tid, våra liv, våra ord, våra hjärtan. Och det ska aldrig göras bara för att någon annan vill, utan för att du känner i hjärtat att det är rätt.   

Frågor att ställa till sig själv eller/och prata om i gruppen

Snacka om

Följande frågor hjälper dig att reflektera kring dina gränser, och om att säga nej.

 1. Vilka tillfällen i ditt liv tycker du att det kan vara svårt att säga nej?
 2. Vilka gränser kan vara bra att tänka till på just nu i ditt liv?
 3. Ge exempel på vad en gräns kan vara när det gäller kroppen, samt när det gäller ”själen”? På vilket sätt kan folk gå över gränser inom dessa områden?
 4. Vad tror du att det innebär att en gräns istället begränsar dig?
 5. På vilka sätt, förutom att säga nej, kan man markera sina gränser?
 6. Hur känns det när någon inte respekterar det du säger, när någon går över din gräns?
 7. Varför är det viktigt för Gud tror du att du står upp för det du tror på och att du inte ger bort av dig själv när du inte själv vill?

Läs

Misan och Igor

Kapitel 8
Att vilja smälta in

Idag hade Igor hängt med några andra kompisar efter skolan som han vanligtvis inte brukade vara med. De gick i klass 5A, och han kände dem bara litegrann via fotbollen. Igor var pirrig och nervös över hur han skulle bete sig, så de gillade att vara med honom fastän han vara ett år yngre. De skulle gå till stan. Tydligen var det så man hängde när man gick i 5:an, men Igor förstod inte helt vad det gick ut på. Vad gör man ens där om man inte ska typ käka glass? Han hade dessutom inga pengar att handla något för. Men han försökte smälta in i gänget genom att haka på i deras snack och sättet de var på. Lite märkligt kändes det förstås, men det var väl för att han inte var van.

– Jaså du Igor, sa killen som hette Zack, du brukar hänga med Misan du?
Det var nåt med Zacks röst som gjorde att Igor kände sig obekväm. och osäker.
– Jo, det händer väl, svarade Igor lite trevande.
– Haha, jag trodde ni var med varandra jämt. Men hur är det, är inte hennes familj lite knäpp? Hennes syrra verkar ju i varje fall helt störd. Och jag har hört att de är sådana där religiösa. Går till kyrkan och sånt, skrattade Zack hånfullt. ’
Igor var tyst ett tag. Det här var han inte beredd på. Misans familj som han älskade! Som han kände sig hemma hos, som om det vore hans eget hem. Där han skrattade och kände att han alltid fick vara sig själv. Och ändå var han helt tyst nu.

Hela gänget hade stannat upp och allas blickar var riktade mot Igor. Väntande på svar. Inom Igor pågick ett krig i hans tankar. Han ville ju smälta in och vara med här, men att prata illa om Misans familj ville han ju inte heller. Han hann aldrig tänka klart innan hans svar kom.
– Det är helknäppa faktiskt, hasplade han ur sig.
Det var som att killarna andades ut, när Igor gav svaret de alla ville ha. Det som bekräftade att Misan och hennes familj var knäppa. De fortsatte promenaden ner mot stan, och de andra pratade vidare om människor de inte tyckte om. Människor de tyckte var annorlunda. Mest pratade de om Misans familj.

Men inte Igor. Hans mage gjorde ont, och hjärtat kändes som att det var i kramp. Han gillade inte det här. Gillade inte det de snackade om just nu, och inte det de sagt om Misans familj. Men det han gillade allra minst var att han, Igor, hade pratat illa om sin bästa vän och hennes familj! Hur skulle han göra nu? Det här blev verkligen inte som han hade tänkt. Han ville ju vara med de här nya kompisarna! Eller, förresten, ville han verkligen det nu? Om det här vara deras sätta att vara, och han mådde så här av att försöka bli accepterad av dem, så kanske det ändå inte var rätt? Han behövde säga nåt. Det kände han så tydligt.

Nu stod de utanför godisbutiken. Igor hade inga pengar, så det lättaste hade varit och säga att han hade glömt dem och så dra hem. Men då hade han känt sig feg, och frågan är om klumpen i magen skulle försvinna av att bara fly? Han tog sats med ett stort andetag.
– Eh, jag måste nog dra nu. Har en sak att redan ut. men först måste erkänna att jag inte var helt ärlig mot er förut. Killarna tittade förvånat på Igor, som fortsatte:
– Det gäller Misan. Hon är faktiskt den absolut schysstaste och gladaste person jag känner. Och hennes familj är störtskön. Förlåt att jag sa nåt annat. Jag sa det jag trodde ni ville höra. men det var ju inte schysst av mig mot er heller. Jag hakar gärna på er en annan gång, men nu behöver jag nog dra och säga förlåt till Misan. Hejdå!, sa han och var redan på väg därifrån. De andra hann inte säga nåt utan stod bara och tittade efter Igor, där han sprang iväg.

Snacka om

Välj en eller flera frågor att fundera på och prata kring
 1. Vad tänker du om detta? Hade du vågat säga ifrån på samma sätt som Igor gjorde?
 2. Ibland säger man ju ja till, eller hakar på att göra saker som man egentligen inte vill. Kan ni ge några exempel, och fundera på varför man gör så?
 3. Har du varit i sammanhang där det det som sägs eller görs känns fel? Vad har du känt då?
 4. Vilka gånger är det viktigt att säga nej? Och varför är det viktigt att göra det?
 5. Vad kan man göra om en vuxen gör saker som känns fel i din mage och i ditt hjärta?
 6. Zack i berättelsen pratade negativt om Misans familj, och om att de gick till kyrkan. Hur tror du han tänkte själv kring det?
 7. I Bibeln står det att Gud vill att vi ska vara noga med att säga ja, när något är rätt och nej när något är fel. Har du någon tanke på hur man ska kunna veta det?

Bön

Jesus tack för den här dagen. Jag ber om mod att kunna säga nej när något inte känns bra, när någon går över mina eller andras gränser. Hjälp mig att våga vara och säga annorlunda när jag är med andra människor, och att inte bara haka på saker för att jag vill smälta in, eller inte vill vara tråkig.

Amen.