Att må bra 2 – Om att sätta mål

– i mig själv, ihop med andra, och tillsammans med Gud

Detta är ett andakts- & samtalsmaterial som dels kan användas i olika gruppsammanhang, men även hemma, enskilt eller tillsammans med familjen. Det innehåller kortare texter vilka utgår från ämnen som har betydelse för hur vi mår, både utifrån ett fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt perspektiv.

Syftet är att stärka barn och ungas hälsa genom att öka medvetenheten och kunskapen kring sina ”må bra-faktorer”. Till varje tematext finns en bibelkoppling samt samtalsfrågor.

Materialet har två delar där den ena riktar sig främst till tonår/ung vuxen, medan den andra delen (under det lila strecket) riktar sig till barnen. Där vävs temat in i en berättelse om två kompisar, Misan och Igor, som båda går i 4:an.

Till Ledaren

Läs gärna igenom text och frågor innan samlingen, så du ser vilken version som passar din grupp, samt blir lite insatt i temat. Välj frågor utifrån den tid ni har till förfogande. Du behöver inte själv vara proffs i ämnet som tas upp, utan lyssna på deltagarnas tankar och låt dem prata tillsammans. Det som står under ”Bibel säger” kan antingen läsas rakt av, eller så läser du bara bibelordet och delar en egen tanke kring det.

Lycka till!

Tema: Hälsa

Under detta tema lyfts ämnen och samtal som ger ett övergripande tänk när det gäller hälsan. Att människan är en helhet, och att vårt mående handlar om hur vi mår både i vår kropp, på vår insida, i våra relationer, och tillsammans med Gud. Allt detta sitter ihop och de olika områdena påverkar varandra. Temat hälsa är först ut i materialet just för att det är en god inledning i ett fortsatt hälsoarbete med en grupp.

<section class="alignfull section has-header has-narrow-content has-normal-vspacing section-wp-block-bm-section has-secondary-background-color has-background" aria-label="

Läs högt för gruppen


Med målet i sikte

Har du någonting som du drömmer om att få göra? Något du längtar efter att uppnå? Det behöver inte vara så stort, utan kan handla om att lära sig något, bli lite starkare, få bättre flås, en bättre relation med någon, ta körkort, vara med i en tävling. Kanske drömmer du om ett bättre självförtroende? Eller att komma närmre Gud? Det kan handla om massor av olika saker. De flesta av oss har drömmar om vad man skulle vilja uppnå, kunna genomföra, eller hur man önskar få må och känna. Ofta låter vi dem fortsätta vara just drömmar, eller önskningar, som svävar runt i huvudet.  Vad tror du skulle hända om du greppade tag i en sådan önskan, och funderade på varför du drömmer om det? Och om det är något som du faktiskt önskar nå “på riktigt”? Du kanske inser att det skulle få dig att må mycket bättre, och att det är värt ett försök att få det att  bli verklighet. Och vill försöka låta en tanke bli till handling. 

Elitidrottare är vana att formulera mål, att skriva ner vad de vill uppnå och varför. Sen gör de upp en plan för hur de ska nå dit. Det kan handla både om hur de själva ska förändra sin träning, sin vardag och kanske också sin inställning. De gör det sällan på egen hand utan tar hjälp av vänner och coacher.  

På samma sätt kan du tänka och göra med den där önskningen du vill ska bli verklighet. Sätt upp ett mål som säger vart du vill. Förbered dig för det som krävs för att nå dit. Bestäm när målet ska vara uppnått. Dela gärna upp det i små etapper, så kallade delmål, så kan du ge dig själv en liten belöning när du nått ett delmål, Det bli lite extra pep.  

Berätta för andra om ditt mål, och om varför det är viktigt för dig, så kan de lättare förstå och stötta dig. Dina vänner och din familj får bli dina coacher. Ofta klarar man mer än man tror och kan sätta upp stora mål, men det är samtidigt viktig att vara realistisk, så att ditt mål är möjligt utifrån vad funkar i ditt liv, din tid och andra faktorer du har att ta hänsyn till.  

De flesta mål man sätter upp kräver någon form av förändring eller uppoffring, så det kan vara lite kämpigt ibland. Då plockar du fram din tanke på varför du vill nå detta, och hur du kommer att må när du nått ända fram. – Lycka till! 

Läs högt

Bibeln säger

Läs hela texten, alternativt bara bibelorden, till vilka du själv kan dela en tanke.

Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp. 

Jer 29:11

Jag har målet i sikte när jag löper…  

1 Kor 9:26

Gud har definitivt mål med våra liv! Det är bra att veta att Han vill att vi ska ta sikte framåt och ha ett hopp.  Aposteln Paulus skriver i Korintierbrevet om att sikta mot målet. Han syftar då främst det eviga livet vi får genom den kristna tron. Men hans ord om att inte löpa utan att ha målet i sikte kan användas också i andra  sammanhang. Om man inte ser målet, så vet man kanske inte heller vart man är på väg! Då blir det svårare att komma framåt och hamna rätt. På liknande sätt kan man säga att det är lurigt, och inte heller särskilt roligt, att lägga ett pussel utan att veta motivet.  

Vi behöver sätta upp mål i och med våra liv. Både stora och små mål. Involvera Gud i dina planer och målsättningar. Han vill det, och är gärna din coach längs vägen.  

Frågor att ställa till sig själv eller/och prata om i gruppen

Snacka om

Följande frågor hjälper dig att reflektera kring att sätta mål i ditt liv.

1. Har du någon gång satt upp ett mål och verkligen försökt att nå det? Dela gärna dina erfarenheter.

2. Finns det något mål du skulle vilja sätta upp i ditt liv just nu?

3. Vad skulle det innebära för dig för att nå det målet?

4. Nämn två saker du behöver göra för att börja din resa mot ditt mål.

5. Ser du några hinder som skulle kunna uppstå längs vägen? (tex tidsbrist, sjukdom etc) Vad kan man göra för att ta sig förbi dem?

6. I texten står det att man kan ha en längtan att komma närmre Gud. Om det är målet, hur skulle man kunna jobba på att nå det?

Läs

Misan och Igor

Kapitel 2
Familjen Kvarnströms mål-tid

-Hallå! ropade Igor när han öppnade dörren och klev in hos familjen Kvarnström, Misans familj. Dörrklockan hade varit trasig länge, men de verkade inte se någon anledning att laga den. ”Här är man alltid välkommen, så det är bara att kliva in”, brukade de säga. Så var det inte hemma hos Igor. Där fick hela familjen panik när det ringde på dörren. Mamma städade sig fram till hallen, hans systrar försvann in på sina rum, och pappa satt kvar i soffan och gäspade, och tyckte de bara skulle låta bli att öppna. De ville ändå inte ha in någon.  

Här kände Igor sig hemma. Men denna gången blev han stående i hallen. På väggar, dörrar och speglar kunde han se gula, rosa och lysgröna papperslappar. Alla skrivna med olika handstil och text. Högst märkligt! tänkte Igor. Han gick vidare in mot köket. Där såg han kylskåpet halvt tapetserat med bilder.  En bild var på ett stort kors, en annan på en tjej som satt och såg harmonisk ut mitt på en blomsteräng, och så ett gammalt kort på Misans mamma från när hon var ung, i bikini. Hua! Igor blev röd om kinderna och gick vidare. Storasyster Molly satt i en fåtölj och läste en bok. Bara det var konstigt! Ett återkommande rappande ljud hördes från vardagsrummet. Det visade sig vara mamma Vickan som, iförd träningskläder och med högrött och svettigt ansiktet, stå och hoppa hopprep. Allt detta var extremt förvirrande, tyckte Igor.   

Nu kom Misan. Hon såg hans min och sa därför direkt:  -Jo, det är så att vi har vår mål-tid just nu.
-Oj, sa Igor, då stör jag mitt i maten? 
– Nej nej, inte så. Alltså vi har en månad varje år då alla i familjen får sätta upp ett mål. Något man vill uppnå för att må bättre. Alla skriver sitt mål på en lapp och hittar bilder som symboliserar målet. Sen får man göra en plan över hur man ska lyckas. 
Detta hade Igor aldrig hört talas om. 
-Är det därför det sitter lappar och bilder överallt? frågade han. 
-Javisst! De påminner om vad man har bestämt sig för. Och så får man veta de andras mål också, och kan peppa varandra! Hon fortsatte:
-Mamma vill bli komma i lite bättre form, så hon har börjar träna. Syrran vill minska sin skärmtid, för att bli mindre stressad eller nåt. Pappa är på kvällsbön i kyrkan nu. Hans mål är att lära känna Gud lite bättre, säger han. 
– Och du då, frågade Igor, vad har du för mål?
– Jag vill må bättre i min bubbliga mage, skrattade Misan. Så jag ska äta lite mer frukt istället för en massa godis.
– Inga chokladbollar idag då, blinkade Igor. 
– Näpp, de får vi klara oss utan, skrattade hon. Men du kanske vill haka på oss? Om du kommer på nåt du vill kunna, eller tänker att du skulle må bättre av? 

Resten av kvällen gick åt till att tänka, skriva och klippa bilder. Igor vad laddad. Nu skulle han också sikta på att nå ett mål! Han bestämde sig för att försöka få en bättre relation med syrran. De bråkade nästan varje dag, och det gjorde alla i familjen på dåligt humör. Att bråka är inget han egentligen vill, utan något som bara blir. Men, bara att bestämma sig för att sluta, och göra upp en plan på hur det ska gå till, gjorde han på nåt konstigt sätt kände det som att han redan hade klarat det. Halvvägs i varje fall. 

Snacka om

Välj en eller flera frågor att fundera på och prata kring
  1. Har du något du drömmer om att kunna göra, eller vara?
  2. Hur skulle du må om det faktiskt blev så?
  3. Vet du någon som satt upp mål som de försökt att nå? Kanske att nån haft ett nyårslöfte eller liknande? Berätta hur det gick.
  4. Misans syster ville minska ner på sin skärmtid. Varför skulle det få henne att må bättre tror du?
  5. Att lära känna Gud lite bättre var ett mål som pappan i familjen Kvarnström hade satt upp. Hur kan man göra för att nå det målet?

Bön

Tack Gud att du har mål och planer med mitt liv. Jag vet att du vill att jag också ska ha det. Hjälp mig att sikta på drömmar och saker som gör gott, både för mig själv och andra. Gud jag ber att jag ska få vara bland människor där man stöttar och peppar varandra. Och tack för att Du alltid finns där och hejar på mig!

Amen.