Viktigt, relevant och ett steg vidare i tron

Observera

Denna text publicerades första gången den 7 december, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Hans och Noa lärde känna varandra när Hans började jobba som ungdomsledare i Centrumkyrkan i Tumba. Noa och hans kompisar hade precis konfirmerats. Det var ett stort gäng och flera av dem ville fortsätta träffas.

Kan ni berätta om ert arbete med K2, konfirmationsår två?
–Det fanns ett stort intresse att fortsätta träffas efter konfirmationen. Det är tonåringar från flera församlingar runtom i Stockholm som möts, berättar Hans. Första terminen bestämde vi oss för att ha tema ”Dop” eftersom många i gruppen inte var döpta. Under våren fortsatte vi med tema ”Socialt arbete”, berättar Hans.

Under våren besökte gruppen bl.a. ”Hela Människan” i Botkyrka/Salem och Frälsningsarmén i Stockholm. De träffade även personer som varit ledare för APG 29. Varvat med studiebesöken hade de bibelstudier och undervisning om diakoni och socialt arbete. Noa berättar att många av de som konfirmerade sig tillsammans med honom, som inte var med på K2, nu har kommit tillbaka för ett tredje år, K3. Under den här terminen fokuserar de på socialt arbete i praktiken. Nu får de själva får vara med i olika sammanhang och göra olika typer av diakonala och sociala insatser. De har bland annat gjort en aktion med att sprida komplimanger i samhället och varit ute en kväll med ”Pannkakskyrkan.”

Varför har ni valt fokus på diakoni och socialt arbete?
–För att det känns viktigt, relevant och ett steg vidare i tron. Att göra handling av det vi pratat om. Vi hade tidigt en tanke att åka till Lettland till en församling med stort diakonalt arbete. Vi ville förbereda detta på ett bra sätt och då kändes det naturligt att hela våren fick handla om det. Den här terminen jobbar vi med ungefär samma tema just för att utveckla det vi jobbade med förra terminen och faktiskt göra något själva, säger Hans.

Vad har varit med det bästa med K2 och K3?
–Det har varit kul att träffa alla och det allra bästa med K2 var resan till Lettland. Det var kul att få se nya perspektiv och hur man gör socialt arbete på olika ställen, i andra länder och under andra förhållanden. Det är en så annorlunda situation och intressant att se hur de jobbar utifrån det. säger Noa.
–Det har varit inspirerande för mig som ledare också att få åka iväg till Riga, fortsätter Hans. Deras tro var så stark i ett sammanhang som var så annorlunda mot vårt. Deras predikningar var också annorlunda, andra vinklingar utifrån att de var i en annan situation än vår. De hade en väldigt stark tro och var väldigt öppna med vad de tror! Det var inspirerande.

Konfa_Hans och Noa_1

Noa Nouboka
Är: Studerande
Bor: Tullinge
Ålder 16 år

Hans Eriksson
Är: Ungdomsledare
Bor: Vårsta
Ålder: 23 år