Nystart konfirmation

Observera

Denna text publicerades första gången den 27 augusti, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

 

Skaermavbild-2015-02-16-kl.-09.32.52-460x482

Equmenia Syd gör tillsammans med Equmeniakyrkan Region Syd en satsning på konfirmation med start i höst. De kallar detta för Konfas och har ett upplägg över flera år. Läs mer om Konfas här:
https://equmeniakyrkan.se/regions…/2015/…/04/konfas-hoststart

Vi var i måndags inbjudna till deras ledarsamling för att tala om Equmenias och Equmeniakyrkans ”Vägledning till konfirmation”, Vägens folk-materialet (www.vagensfolk.se) som konfirmationsmaterial och sedan Actionmaterialet (www.equmenia.se/action) som fortsättning för de tre åren efter konfirmationens slut.

Här berättar Joakim Stenmo, regionsamordnare i Region Syd, om deras satsning på Konfas:

Vad fick er att satsa på Konfas?
”Vi kände att det fanns en längtan efter ett fungerande konfirmationsarbete men att många församlingar brottades med att man hade svårt att få ihop tillräckligt stora grupper.
Istället åkte många tonåringar iväg på konfaläger i andra delar av landet.”

Vad drömmer ni om?
”På sikt drömmer vi om att Konfas skall få genomslag i många församlingar i regionen och kan bli ett sätt där tonåringarna lär känna sin hemförsamling och samtidigt får ett stort kontaktnät i regionen. De får bra undervisning, uppleva lite olika gudstjänstkultur och har roligt!”

Berätta lite om upplägget!
”Basen i Konfas är läsningen i församlingen. Detta kompletteras med tre helger under höst, vinter och vår samt en veckas läger på sommaren. Dessa träffar är gemensamma för alla konfirmander i regionen och alla går igenom boken i samma ordning och takt. Helgerna har olika teman som Bibeln, mission och miljö. Efter konfirmationen kan man fortsätta ytterligare tre år. Då bjuds man in till de gemensamma träffarna där man har egna lektioner och får agera faddrar till konfirmanderna. För ledarna blir det förhoppningsvis en avlastning med Konfas. Det finns andra att dela erfarenheter med och under de gemensamma träffarna finns det massor av specialkompetens att utnyttja!”

På vilka sätt kommer ni att använda Vägens folk och Actionmaterialet?
”Vägens folk kommer att användas i konfaläsningen. Det är bestämt vilka kapitel som man läser i hemförsamlingen och vilka som tas gemensamt på helgerna och lägret. Action blir den naturliga fortsättningen för de som går år 2-4. De kan känna igen sig i upplägget men utmanas lite mer i praktiska uppgifter.”

11886159_10153527413078926_2916082318820881502_o