17-åriga London startade klubb i USA till förmån för Equmenias idrottsskolor

När London Wilkes började Santa Monica High school i Kalifornien, USA,  beslutade hon att starta en skolklubb för att samla in pengar till Equmenias och Equmeniakyrkans idrottsskolor i Kongoländerna.
Det här passade perfekt med vad jag vill göra med mitt liv. Jag vill hjälpa människor, säger London Wilkes. 

I samtal med London Wilkes går det inte att ta miste på hennes engagemang och drivkraft. Hon berättar att hon för fem år sedan träffade svenska volontärer som varit på idrottsskolorna i Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa i en monter på Gothia Cup. Inför turneringen hade hennes fotbollslag samlat in fotbollsskor och idrottskläder som de skänkte till idrottsskolorna. I mötet med idrottsvolontärerna blev London Wilkes genast inspirerad av verksamheten och hur man genom idrott arbetar för barns och ungdomars utveckling i Kongoländerna. Hon bestämde sig för att hitta vägar för att hjälpa till.

– Jag älskar det ni gör och har varit glad över att följa er verksamheten via Instagram. När jag för två år sedan började på Santa Monica High School startade jag en klubb som vi kallar ”Pass it On club” [sve. Ge det vidare-klubben]. Målet med klubben är att på olika sätt samla in pengar till idrottsskolorna, säger London Wilkes.

Hon var bara 12 år när hon hörde om idrottsskolorna för första gången. Tre år senare, när London fyllt 15 år, startade hon klubben ”Pass it on”. Nu har det gått två år och ungdomar som är medlemmar i klubben samlas fortfarande en gång i veckan. En del av ungdomarna har London Wilkes lärt känna i skolan. Andra är bästa kompisarna från fotbollslaget. Genom olika event och ”Bake sales” [sve. bakförsäljningar] utanför skolan har de samlat in pengar till idrottsskolorna. Eftersom det under coronapandemin har blivit svårt att arrangera event som samlar in pengar planerar London Wilkes att framöver göra olika digitala insamlingar till förmån för idrottsskolorna.

– Det mesta av de godsaker vi säljer är hemmagjorda och när vi säljer så älskar vi att berätta för människor om er organisation. Ibland köper de ingenting men de blir så rörda av att höra om ert arbete att de donerar pengar, berättar London Wilkes.

”Pass it on club” i Santa Monica High School samlas regelbundet för att hitta på nya sätt att samla in pengar till Equmenias idrottsskolor i Kongo. London Wilkes (fjärde person från vänster) startade klubben med hennes bästa vänner.

Förutom att berätta om idrottsskolan delar de ut flyers och gör skyltar för att kommunicera om verksamheten. Genom åren har ”Pass it on club” blivit en tajt gemenskap med verkligt engagemang för Equmenias idrottsskolor. 

– När jag fick höra om verksamheten så tänkte jag att det här passar perfekt med vad jag vill göra med mitt liv. Jag vill hjälpa människor och jag älskar fotboll och skulle vilja resa, berättar London Wilkes. 

– Det är fint att idrottsskolorna både hjälper barn samtidigt som de introducerar dem för det fina som finns i sporten.

Vill du också starta en klubb eller en egen insamling i din skola eller kyrka till förmån för Equmenias och Equmeniakyrkans idrottsskolor?

Vad roligt! Hör av dig till Equmenias internationella koordinator för idrottsskolorna, Linnea Jimenez, för att berätta om din idé.

Hit kan man skicka insamlade pengar som går direkt till idrottsskolornas verksamhet i Kongoländerna:

Equmeniakyrkans Bankgiro: 900-3286.
Equmeniakyrkans Swishnummer: 900 32 86.
OBS! Uppge alltid som meddelande: ”Vsh 44310” för idrottsskolan i Brazzaville och/eller ”Vsh 44610” för idrottsskolan i Kimpese.