100% Equmenia 100% scouter

Observera

Denna text publicerades första gången den 26 oktober, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Vi älskar scouting. Nu satsar vi allt på nya Equmeniascout. Vi tar avstamp i vår långa historia men siktar på framtiden. Varför vi är Equmeniascouter?  Här är svaret.

Tänk dig att du är ute i den mörka natten, stadens ljus och elektronik är långt borta. Du sitter runt en lägereld och flammorna kastar skuggor ut mot den omgivande terrängen. Runt omkring dig finns flera kompisar. Några kollar upp mot stjärnorna eller in i elden. Andra sitter och småpratar. Du känner röklukten, men inga avgaser. Du känner kylan mot ryggen men samtidigt värmen från elden. Snart ska du lägga dig i en varm sovsäck. Du lyssnar på knastrandet från elden. Världen är stilla och du kan tänka, njuta, slappna av.

I Equmeniascout vill vi skapa möten mellan människor och Gud i en miljö som ofta är ganska annorlunda från det som många är vana vid. Vi tror att vi ofta kommer i situationer där personer kommer mycket nära såväl varandra som sig själva. I dessa möten kan vi prata med varandra och med Gud på en väldigt personlig nivå. Vi får i vår verksamhet också naturliga samtal mellan unga och vuxna som kanske aldrig annars skulle mötas så likvärdigt. En person som är varm får räcka sin lägerbålsfilt till den som fryser. Två 11-åringar får hacka morötter tillsammans. Sju stycken ledare mellan 16 och 85 år får sitta efter scouterna har somnat för att prata om dagen och ofta också livet.

Skrmavbild-2015-12-17-kl.-20.42.44

Equmenia bedriver scouting på kristen grund. Det innebär att vi använder scouternas metod, där bland annat det klassiska learning by doing ingår. Vi tror på ungas förmåga. Att de behöver få testa på saker för att lära sig genom egen erfarenhet. Vi vill därför skapa en tillåtande miljö där unga vågar pröva nya saker och vågar misslyckas. Hos oss får alla vara med! Vi har ingen avbytarbänk. Alla får vara sig själv och känna att det är okej. Den kristna grunden är samtidigt tydlig, men vi har inga krav på varken ledare eller deltagare att de är kristna. På våra läger finns det ofta både gudstjänster och frivilliga andakter. Men för många kommer kanske den kristna grunden framförallt fram i bemötandet och de personliga samtalen mellan ledare, deltagare, kaplaner och många fler. I Equmeniascout genomsyrar den kristna grunden all verksamhet.

Under sommaren genomfördes Equmenias riksscoutläger Trampolin. Detta var det stora avstampet för Equmeniascout. Flera tusen scouter fick möta varandra, sig själv och Gud. Vi rör oss snabbt in mot framtiden med den fart detta läger gav. Vi är sugna på att göra mer för de scouter vi har, nå fler nya och sprida den fantastiska verksamhet som vi har. Samtidigt är vi i det nya säkra på vår grund i både scouting och Equmenia.

Scouting är att utvecklas som människa i samklang med naturen. Equmenia är en plats där man utvecklas som människa i samklang med Gud. I Equmeniascout gör vi båda.
Arvid Nilsson