Kyrkans berättelser

Den Stora Berättelsen

Vårt ledarskap börjar med ett stort erbjudande: Vi får gå med Gud. Den vandringen, med allt vad det innebär, formar oss. Därför har vi börjat med vår egen berättelse som ledare, hur vi genom våra liv får leda andra tillsammans med Gud. Nu går vi vidare med kyrkans berättelse. Som kyrka är vår berättelse gemensam: kyrkans historia, uppdrag och framtid. Mitt i den står vi som ledare, för att leva i missionsuppdraget och bjuda in fler till att bli del av den berättelsen. Kyrkan har en tro som allting vilar på: Den stora berättelsen.

När Gud ska berätta om sig själv sker det genom en lång berättelse. Från skapelsen av jorden och människan till visionen om en ny upprättad skapelse. Det är en samling sammanhängande händelser och berättelser om Guds kärlek och relation till världen. Det är dessa berättelser som formar kyrkans tro och liv. Denna stora Berättelse får vi göra barn och unga delaktiga i.

Att samtala om

Vad väcker denna berättelse om kristen tro för tankar hos er?
Vad säger den om Gud, människan och skapelsen?
Hur kan ni använda den här modellen i er verksamhet, för att berätta om kristen tron?

Församlingens berättelse

För att förstå det sammanhang vi finns i är det viktigt att förstå kyrkans och församlingens berättelse. Genom att levandegöra och berätta om vår historia och identitet ger vi andra möjlighet att förstå och leva sig in i det kyrkan vill vara som gemenskap. Det svarar på frågan var vi kommer ifrån och vart vi är på väg.

Var kommer vi ifrån?

En viktig del av berättandet är att gå tillbaka till rötterna i våra traditioner. Utifrån denna tradition så formar varje lokal församling sin riktning med en klar bild av identiteten: för vilka vi finns till och varför gemenskapen ser ut som den gör. Men kyrkan får inte fastna i traditioner. Utvecklingen i gemenskapen beror på hur bra man lyckas dela denna berättelse av erfarenheter, traditioner och minnen, men också församlingens vision in i framtiden.

Vart är vi på väg?

Att vara ledare i kyrkan handlar om att ge kyrkans och Guds berättelser vidare till den unga generationen. På så sätt får de upptäcka skatten som bor i församlingens gemenskap och bidra med nya perspektiv, tankar och traditioner. Vad vill vi ge? Vad som är den centrala uppgift vi som församling upplever oss ha idag? Vad är vårt unika bidrag till den här världen? Runt dessa frågor kan alla generationer samlas i församlingen.

Att samtala om

Varför är det viktigt att förstå kyrkans berättelse?
Vad vet ni om er församlings historia? 
Vad i er församlings historia är viktigt att ge vidare till dem ni möter i er verksamhet?

Att forma en gemensam vision

Ledarskap handlar inte om att övervaka saker, hålla fast vid positioner eller visa att du är duktig. Det handlar om att sätta andra människor i rörelse. Det är ledarens uppdrag. Därför är det viktigt att som gemenskap samlas runt en gemensam vision.

Vision kan definieras på lite olika sätt, men här följer några generella kännetecken:

Visionen är spänningen mellan nuläge och önskat läge

Det uppstår ofta en spänning mellan det läge vi står i och det läge som skulle kunna vara. Det är ett bra utgångsläge för att forma en vision. Vision formas i hjärtan som inte är nöjda med nuläget. Vi ser något och tänker: det där skulle vi kunna göra på ett annat sätt.

Visionen är en mental bild av hur det skulle kunna vara i framtiden

Det är en resa mot ett mål. Visionen kräver förändring. Den sätter oss i rörelse.

Visionen är nästa kapitel i församlingens berättelse

Vision är att svara på frågan ”Vad är nästa kapitel i berättelsen om församlingen?” Om vårt mål är att skriva det kapitlet måste vi först förstå varifrån vi kommer och vart vi är på väg.

Visionen drar oss samman i en gemensam riktning

Det ger riktning för verksamheten. När alla drar åt samma håll samtidigt händer något. Det är att skapa en inspirerande bild av möjligheter värda att arbeta för.

Visionen inkluderar barn och unga

En viktig bit är att integrera barn- och ungdomsverksamheten i församlingens vision och räknas in i varje strategiskt beslut som gäller församlingens framtid.

Att samtala om

Vilken vision har er församling, förening eller verksamhetsgrupp?
Vad längtar ni efter att er församling skulle vara?
Vad bär ni för bild av framtiden? Vad skulle ni vilja utveckla i era sammanhang?

Gruppövning: Skriv rubriker

Er församling ska fira jubileum. För att jubileet inte bara ska handla om vad som varit så har man bestämt att man ska skriva tre kapitel. Ett som handlar om vad som varit, ett som beskriver hur det är just nu och ett som handlar om framtiden.

Formulera tre rubriker för de kapitel som handlar om er verksamhet. Välj om ni vill utgå från all verksamhet för barn och unga eller om ni gör rubriker för den verksamhet ni är aktiva i.

Rubrikerna ska både locka till läsning och berätta någon om hur det har varit, hur det är och hur ni vill att det ska bli i framtiden.

Skriv gärna upp rubrikerna på stora papper.