Publicerat 

Rekrytering

Ska din kår rekrytera nya scouter eller scoutledare? Här har det nationella scoutstaget samlat tips på olika sätt att rekrytera på och länkar till material du kan använda dig av.

Hur din kår kan bli mer synlig

Scouting är fantastiskt och något som alla borde få uppleva. Därför genomför vi tillsammans med Scouterna varje år en rekryteringskampanj. Rekrytering handlar om att synas och bjuda in till verksamheten. Här följer några snabba tips på hur din scoutkår kan bli mer synlig:

  • Sätt upp en skylt utanför scoutlokalen. Då kan alla se att här bedriver vi scouting! Banderoller kommer kunna beställas från Equmenia under sommaren 2019.
  • Var med på lokala evenemang som till exempel marknader.
  • Sätt upp affischer på stan, bibliotek, kyrkan och andra samlingsplatser.
  • Var delaktiga i församlingens evenemang och gudstjänster.
  • Se till att kårens info är uppdaterad på Scouternas hemsida. Instruktioner finns längre ner.

Tips på rekrytering

Det finns fler sätt att arbeta med rekrytering på. Först måste vi veta vem som ska rekryteras. Scouter eller ledare? I vilken åldersgrupp?

När det kommer till rekrytering av ledare kan man, förutom att rekrytera ledare från församlingen, använda sig av föräldrarekrytering. För kårer som har ett kösystem kan ett enkelt sätt vara att låta barn med föräldrar som kan tänka sig att vara ledare gå före i kön. Det går också att anordna familjedagar för att fler föräldrar och yngre syskon ska få upp ögonen för scouting. Här kan man göra olika scoutiga aktiviteter och till exempel laga mat tillsammans. Peppa även era utmanare att ställa upp som ledare! Kan de inte komma varje gång så kanske det går med varannan?

Ett bra sätt att rekrytera nya scouter är genom kompisrekrytering. Bestäm en vecka då alla scouter får ta med sig varsin vän. Det går också att rekrytera på skolor, men då är det viktigt att man har fått tillstånd från skolan. Man kan också dela ut foldrar på stan eller i brevlådorna i området.

Rekrytering handlar mycket om en medvetenhet om att bli fler. Har man det i tanken när man planerar terminsprogrammet och hur man marknadsför verksamheten så kommer det naturligt. Det är viktigt att alla är delaktiga i rekryteringsprocessen, om än bara genom att vara välkomnande när nya medlemmar dyker upp. Alla borde få möjligheten att uppleva scouting och allt vad det innebär, när motivationen sinar, ha det med er!

Så här uppdaterar du kårens adressuppgifter på Scouternas hemsida:

Den tidigare hemsidan bliscout.nu är nu en del av Scouternas hemsida (www.scouterna.se). På denna sida finns det en överskrift där det står ”Hitta din scoutkår” och en ruta där man kan söka på den orten man är intresserad av. Detta är ett viktigt verktyg för i första hand föräldrar att hitta en scoutkår till sitt barn. Därför är det viktigt att informationen är uppdaterad. Den uppdateringen måste varje scoutkår själv sköta eftersom den lokala kåren vet vad som gäller. Uppdateringen är väldigt enkel.

 1. Gå till www.scouterna.se.
 2. Skriv in din ort och hitta din kår.
 3. När du får upp rutan med information om kåren trycker du på ”Kontakta denna kår.”.
 4. Du får upp en sida om din scoutkår och längst ner finns en länk till ett formulär som du fyller i och skickar till Scouterna som uppdaterar sidan. Du kan också gå direkt till ändringssidan för att uppdatera era uppgifter.

Kårens och föreningens kontaktinformation finns också på Equmenias hemsida.

Bra rekryteringsmaterial:

Equmeniascouts folder

Rekrytera: På Scouternas hemsida finns massor av material, affischer och tips om hur man rekryterar. 

Scoutshop: Här hittar du färdigtryckta affischer, vykort etc. som kan användas i rekryteringen.

Nykterhetsrörelsens Scoutförbund har också en hel del bra tips kring rekrytering.