Publicerat 

Klimatfastan 2019

40 dagar innan påsk infaller fastan. När man hör ordet fasta så kan man tänka att det handlar om vad man inte får äta. På senare tid har vissa valt att avstå från t.ex. TV eller sociala medier. I år har Equmeniakyrkan och Equmenia valt att genom fastan som symbolhandling tydliggöra en riktning och minska vår negativa belastning på Guds skapelse. En klimatfasta alltså!

Fasta är att avstå från något för att vinna något annat så fundera också på vad du vinner. Det kan vara ett förändrat tankesätt, en mer respektfull inställning till maten eller att tränas i hjälpsamhet. Ett köpstopp kan innebära sparade slantar som kan gå till bättre behövande och att avstå bilresan till jobbet gör att promenaden dit kan spenderas med en bibelapp. Välj själv hur du vill klimatfasta!

Läs mer på klimatfasta.nu

Fastan är 6 mars till 20 april


Vem kan klimatfasta?

Du

Att fasta är alltid frivilligt och är aldrig ett mål utan alltid ett medel. Det handlar om att våga avstå något, steg för steg, för att vinna något annat. Det behöver inte gå till överdrift. Hellre något litet och länge – för fastan är lång. Det kan handla om allt från minskad konsumtion till ökad sopsortering. Och anpassa fastan utefter dina förutsättningar. Vissa har t.ex. få valmöjligheter vid transport medan andra har många. Hur vill du klimatfasta? Se tipslistan nedan.


Förening och församling

Att fasta är alltid frivilligt och är aldrig ett mål utan alltid ett medel. Vad kan ni tillsammans i er förening och församling göra under klimatfastan. Se över om ni använder klimatvänliga värmeljus? Samåkning till kyrkan? Se tipslistan nedan.


Nationell och regional personal

Resor

I klimatfastan bidrar vi till läkningen av Guds skapelse genom att i tjänsten avstå från resor och transportmedel som använder fossila bränslen som flyg, bil och båt. Vissa undantag kan dock vara nödvändiga och dessa avsteg avgörs av respektive chef. Att behöva avstå kan vara besvärligt och skapa problem i relation till arbetsuppgifter, vanor och traditioner men det ger också en möjlighet att se över hur vi eventuellt kan förändra arbetssätt och vad som då krävs för detta.

Mat och inköp

Under fastan väljer vi klimatvänlig kost med inriktning på närproducerat, kravmärkt, Fairtrade och vegetariskt i de verksamheter som nationell personal ansvarar för. Förbrukningsvaror som köps in ska vara miljöcertifierade så långt det är möjligt.


 

Tipslista

 
Köpstopp

Är precis vad det låter som. Men att inte köpa något alls under 40 dagar kan bli svårt. En rimlig regel är att inte köpa några kläder eller saker utan bara mat och hygienartiklar.

Drick upp kaffet

Svenskarna häller ut en tredjedel av det kaffe de brygger. Onödigt! Ett sätt att minska detta är att bara göra så mycket kaffe som du kommer att dricka upp eller välj halv kopp på jobbets kaffemaskin.

Cykla till jobbet

Antingen varje dag eller varannan dag. Eller inför t.ex. cykeltorsdag, kanske vill fler på jobbet eller skolan hänga på och så kan ni gå i träningskläder hela dagen.

Sopsortera allt!

Kanske sopsorterar du det mesta men slarvar ibland? Låt fastan bli en tid då du sköter sorteringen exemplariskt.

Klädbytardag

Ordna en klädbytardag. Antingen i kyrkan där alla bjuds in eller hemma hos dig med några kompisar. Inte sällan har man något plagg i garderoben som man själv inte är så förtjust i men som skulle passa perfekt på någon annan.

Låna

Är du i behov av ett verktyg eller en maskin? Det är ju onödigt att alla ska köpa en varsin vinkelslip som de sällan använder. Våga fråga om att få låna istället! Skriv en efterlysning i sociala medier. (Och kom ihåg att var snabb att låna ut du också om någon frågar)

Jobba hemifrån

Om det funkar i ditt jobb så kan du fråga chefen om du får jobba hemifrån en dag i veckan eller flera under fastan. Vips så har du sparat in den dagens transport!

Fråga grannen

När du ändå åker till affären kan du fråga dina grannar om du ska köpa med något åt dem.

Rensa och sälj

Gör en ordentlig utrensning och sälj eller ge bort det du inte behöver. På så vis kan dina saker få ett nytt liv hos någon annan. Att rensa allt på en gång kan kännas övermäktigt men du har ju 40 dagar på dig! Ta ett skåp/hylla/låda i taget.

Mathavreotto

Receptet är beräknat på 4 portioner. Ingredienser 3,5 dl mathavre 2 buljongtärningar 2 vitlöksklyftor 1 medelstor lök 1 medelstor fänkål 1 citron 4-5 morötter 1 kruka färsk persilja 1 litenLäs mer

Lasagne

Receptet är beräknat på 10 portioner och tillagas i långpanna. Tomatsås 3 st gula lökar 3 klyftor vitlök 1500 g krossade tomater 1 burk soltorkade tomater 3 buljongtärningar Bechamelsås 100gLäs mer