Laddar Evenemang

  Alla evenemang

  • Det här evenemanget har passerat.

Temakväll om Kongo på Vikarbygården

18 jul 19:00-21:00
Equmenia
Mitt
Equmeniakyrkan
Internationellt

Vid kommande två torsdagar i juli kommer ett par just nu och av olika skäl högaktuella länder att stå i fokus under kvällsprogrammet, 19.00, på Vikarbygården.

Torsdag den 18 juli är temat: ”Kongo – landet du har i din ficka och som skövlas av rebeller och internationella företag”.

I Kongo Kinshasa bryts de mineraler som är en förutsättning för att mobiltelefoner, surfplattor och datorer skall fungera liksom mycket av den utrustning som finns i t.ex. elbilar. Brytningen sker med hjälp av barnarbetare och intäkterna från de åtråvärda mineralerna hamnar hos skrupellösa affärsmän ofta med hjälp av rebeller. Affärerna sker med metoder som gynnar terror, penningtvätt och korruption. Vilka är ”skyldiga” och vilka ”bestraffas”? Vilket ansvar har vi i Sverige?

För närvarande pågår världens mest svårbekämpade Ebolaepidemi i Nordöstra Kongo. Den har spridit sig till grannlandet Uganda och nu också till storstaden Goma. Trots stora ansträngningar och resurser från bl.a. WHO har man inte fått stopp på spridningen. Varför? Vad kan vi i Sverige göra för att förhindra liknande epidemier?

Under programmet på torsdag kväll, 18/7 kommer frågorna att besvaras.

Medverkande är Agneta Lillqvist Bennstam och Kerstin Fransson, båda bosatta i Dalarna och med många års erfarenhet av hälsovård och bistånd till Kongo. De har båda bott och arbetat på plats i det inre av Kongo och är fortsatt aktiva i flera olika hjälpprojekt. Just nu förbereder de nästa resa till landet som är fem gånger så stort som Sverige till ytan och med en befolkning på ca 80 miljoner.

 

Torsdag den 25 juli är temat: ”Kina – stormakten som kontrollerar sina medborgare och motarbetar Kristna”.

Det blir ett unikt tillfälle att få möta Alice Rinell Hermansson, som föddes och växte upp i Kina före och under andra världskriget. Båda hennes föräldrar och farföräldrar var svenska missionärer i Kina från slutet av 1800-talet fram tills kommunisterna tog makten i slutet på 1940-talet. Sedan det blev möjligt att besöka Kina igen i mitten på 1980-talet har Alice regelbundet besökt landet, har många vänner där inte minst i de kyrkor som numera allt hårdare kontrollerade av staten kan få fira gudstjänst.  Alice har forskat och doktorerat i frågor som rör vård och omsorg vid livets slut. Nyligen gav hon ut en bok med titeln Öster om Bergen och som baseras på hennes farmors dagboksanteckningar och brev under åren i Kina.

Den andre medverkanden på Vikarbygården den 25 juli är Anders Hovemyr. Han är en mycket uppskattad föreläsare inom svenskt näringsliv och en över hela världen flitigt anlitad expert på interkulturell kommunikation. Han har dels som ansvarig inom SAS och dels i ett eget konsultföretag hjälpt företag och organisationer till en bättre förståelse av att ”all kommunikation är kulturellt betingad”. Anders har forskat om kristna minoriteter i Sydostasien och skrivit en doktorsavhandling om detta.

Anders kommer att ge en sammanfattning av kristendomens ankomst, i olika vågor, till Kina och dessutom ge en bild av hur den kinesiska staten idag hanterar religiösa grupper och då mer specifikt de kristna.