Publicerat 

Historia

Historia

Från början var Equmenia en federation, en slags paraplyorganisation, för de tre ungdomsförbunden Svenska Baptisternas ungdomsförbund (SBUF), Svenska missionsförbundets ungdom (SMU) och Metodistkyrkans ungdom (MKU).
 
Equmenia som federation bildades 2007 och var just en federation för att de tre bildarförbunden fortfarande var kopplade till sina modersamfund (alltså Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige). I samband med detta fick federationen Equmenia ett gemensamt nationellt kansli och de kunde börja jobba med gemensamma mål.
 
Den 4 juni 2011 bildades Equmeniakyrkan, en sammanslagning av Equmenias modersamfund Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige. Barn- och ungdomsorganisationen banade med andra ord väg för vilket håll kyrkan skulle ta. På Equmenias riksstämma 2012 gick också Equmenia ihop på riktigt. Då bestämde riksstämman att bilda den gemensamma organisationen Equmenia. Vilket innebär att vi är Equmenia på lokal, regional och nationell nivå.