Publicerat 

TIPS till valkommittén

För många föreningar är det här en tid på året då det börjar närma sig årsmöte. Då brukar det också finnas en valkommitté/valberedning som har påbörjat sitt uppdrag. Därför kommer här några tips till valkommittén!

Vad är ett uppdrag?

Vad är det för uppdrag just er valkommitté har i er förening? Vilka uppdrag är det ni ska hitta kandidater till? Huvuduppdraget för en valkommitté är alltid att hitta personer till föreningens styrelse. Sen kan det också finnas fler uppdrag som ligger under valkommitténs ansvar. Kolla med er styrelse om vad som gäller för just er!

Lite hjälp på väg

Det finns lite olika material där man kan hitta hjälp för hur man kan arbeta som valkommitté. Här kommer två olika ”diagram”. Det första för att visa vilka frågor man kan ställa sig under tiden man arbetar som valkommitté. Den andra bilden visar hur man skulle kunna dela upp vilka olika kompetensprofiler det är man bör söka efter. Om du vill läsa mer om något av dessa så hänvisar vi till de böcker de är tagna ifrån!

Checklista

I Equmenias material ”Hjälp till styrelser” finns en checklista för valkommittén. Den utgår från att valkommittén har ett brett uppdrag att hitta både ledamöter, ledare och andra uppdrag. Kom ihåg att rakt igenom dessa punkter så är det viktigt att tänka på vad det är för kompetenser ni är ute efter.

 

Hela materialet om valkommitténs arbete finns här!