Publicerat 

Kassör

Ekonomi är så mycket mer än pengar. För en Equmeniaförening handlar det om att skapa ekonomiska möjligheter att bedriva verksamhet. Men också en planering för framtiden. Alla föreningar har olika förutsättningar och olika ekonomi, men alla måste sköta sin ekonomi för att ha koll över det som har hänt och kommer att hända.

Det är styrelsen i sin helhet som är ytterst ansvarig för föreningens ekonomi, men kassören har särskild koll på händelser som rör ekonomin. Kassören ansvarar för att föreningens ekonomi sköts enligt uppsatta regler och enligt de rutiner som tagits fram av styrelsen. Kassören håller ordförande och styrelse informerade om den ekonomiska situationen, om budgeten följs eller om det har hänt något som skiljer från det planerade.

 

Andra bidrag

Ibland kan det vara så att de pengar en förening får in via verksamhetsbidrag från Equmenia och eventuell medlemsavgift inte räcker för att göra verksamheten så bra som man har tänkt. Ibland vill man göra något mer än det vanliga. Då kan det behövas alternativa sätt att få pengar till kassan.

Här kan du läsa mer om bidrag man kan söka!

Årshjul för kassören

Det här årshjulet är upplagt utifrån att er förening har ett verksamhetsår som följer kalenderåret. Det är också skrivet utifrån att man väljer en ny kassör.

Tips på bokföringsprogram

Här finns ett antal tips på bokföringsprogram som samlats ihop från personer som jobbat med denna typ av frågor. Equmenia har inte testat dessa själv utan det är upp till varje förening att hitta det system de tycker är bäst.
Bokio – Ett bokföringsprogram som i grunden är gratis och där man får betala för vissa tillägg.
Promikbook – som ovan
Speedledger– Är kopplat till några olika banker och kostnaden beror på banken
Fortnox – Kostar 99kr/mån

Det finns också fler program att välja på. Hör gärna av er till oss om ni har något bra tips!

 

Här kan du läsa mer om kassörens uppdrag!