Publicerat 

Årsmöte

Föreningar har en gång per år ett årsmöte. Det är något som alla ideell föreningar måste ha för att kunna fungera som förening.

Årsmötet är det tillfälle då alla medlemmar i föreningar får vara med och påverka vad som ska hända under det år som ligger framför. Det är då man väljer styrelse för året som kommer. Årsmötet är också det tillfälle då man tittar på vad som hänt året som gått och ser så att allt har gått rätt till.

Man skulle kunna se årsmötet som föreningens födelsedag! Så se till att göra det till en fest!

Kallelse till årsmötet

Eftersom årsmötet är för alla medlemmar så är det extra viktigt att man bjuder in ordentligt. I föreningens stadgar står hur långt i förväg man måste bjuda in. Där står för det mesta också när man måste ha sitt årsmöte. Ofta står att man ska ha det före en viss månad.

Mötesteknik

Mötesteknik kallas det sätt man gör under ett årsmöte eller styrelsemöte.

Under ett årsmöte är det viktigt att i förväg fundera på hur man lägger upp mötet.

Mer om årsmötet

Inför ett årsmöte är det fler saker man behöver tänka på. Som att skriva verksamhetsberättelse, hur man presenterar ekonomin. Det och mer kan ni läsa om i Equmenias material ”Hjälp till styrelser”. Där finns också en checklista inför årsmötet.

Ladda ner materialet om årsmöten här!

Ansvarsfrihet

Att bevilja ansvarsfrihet innebär att medlemmarna utifrån den information de har fått, godkänner hur styrelsen arbetat. Det innebär att medlemmarna tycker att styrelsen har arbetat korrekt och att medlemmarna återigen tar över ansvaret för föreningen.

Det är revisorerna som föreslår om styrelsen ska ha ansvarsfrihet eller inte.

Om en förening inte ger styrelsen ansvarsfrihet så innebär det oftast att man också väljer en helt ny styrelse, eftersom man inte har förtroende för de som suttit. Man kan också välja att endast en person i styrelsen inte får ansvarsfrihet.

Det är ovanligt att en styrelse inte får ansvarsfrihet och det är viktigt att ha sett över alla alternativ innan beslutet tas.

Vad som sen händer om en styrelse inte får ansvarsfrihet kan vara olika. Det beror framför allt på skälet till varför styrelsen inte har fått ansvarsfrihet. Det kan vara så att man inte gör något mer än att välja en ny styrelse. Men det kan också vara så att den nyvalda styrelsen kan välja att ta ärendet till domstol. Det kan då bli så att ledamöterna i den gamla styrelsen blir skadestånds-skyldiga mot föreningen.

Om det i en förening skulle finnas tveksamheter för om en styrelse kan få ansvarsfrihet så uppmanar vi att man i förväg kontaktar någon på regionen eller nationellt för att be om råd.