Publicerat 

EQUMENIAS FLYTTHJÄLP

Vad skoj att flytta till en ny plats, hoppas du kommer att trivas!
Equmenias flytthjälp bär tyvärr inga möbler men kan förhoppningsvis leda dig till en församlingsgemenskap. Flytthjälpen är ett sätt att föra ihop unga människor med en församling inom Equmeniakyrkan eller en Equmeniaförening. Runt om i landet finns ledare som ser fram emot att kontakta dig, hälsa välkommen till gudstjänst eller hemgrupp, eller bara föreslå en fika!

Så går det till

När du klickat på rätt länk nedan får du fylla i dina kontaktuppgifter. Dina uppgifter hamnar hos en Equmenialedare i din nya ort som får chans att bjuda in dig till sin kyrka. Du kan själv välja om du vill bli kontaktad via sms, mail eller telefon.

Vill du fylla i formuläret åt någon annan? Som ungdomsledare, diakon eller pastor vill du förstås hjälpa dina vänner till en ny församling. Skriv ner kontaktuppgifterna tillsammans, men låt den som flyttar själv ge sitt samtycke i den avslutande frågan.

Kontaktuppgifterna skickas direkt till regionspersonal på Equmenia, som i sin tur vidarebefordrar till lokala ledare inom Equmenia och Equmeniakyrkan. Uppgifterna sprids inte vidare. Däremot kan ledare från flera olika församlingar kontakta dig. Du kan när som helst begära att dina uppgifter raderas

Vill du som ledare veta mer om Flytthjälpen? Kontakta din regionsamordnare med frågor om hur Flytthjälpen kan användas på din ort. För frågor om formuläret och Equmenias nationella arbete med unga vuxna i flytt, kontakta jakob.hanberger@equmenia.se

 

 

Redo för Equmenias Flytthjälp? Nu kör vi!
Börja med att klicka i rätt region. Vart ska du flytta?

 


Equmenia Syd

Skåne och Blekinge

(ex. Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Karlskrona )


Equmenia Väst

Göteborg

Västra Götaland och Halland
(ex. Borås, Trollhättan, Skövde, Halmstad)


Equmenia Öst

Småland, Öland
(ex. Jönköping, Växjö, Kalmar)

Östergötland
(ex. Norrköping, Linköping)


Equmenia Stockholm

Stockholm, Södertälje och Gotland

Uppsala


Equmenia Svealand

Värmland och Örebro
(ex. Karlstad, Örebro)

Västmanland, Södermanland 
(ex. Västerås, Eskilstuna, Nyköping, Enköping)


Equmenia Mitt

Dalarna, Gästrikland och Norduppland
(ex. Falun, Gävle, Tierp)

Jämtland, Västernorrland
(ex. Sundsvall, Örnsköldsvik, Östersund)


Equmenia Nord

Västerbotten och Norrbotten
(ex. Umeå, Skellefteå, Luleå)

 


Inspiration från ledare och unga vuxna

Säg välkommen. Bli välkomnad

Vad var viktigt för Signe när hon hittade ny församling?  Hur tänker ledare inom Equmenia kring värdskap och mötet med unga vuxna? Läs om första mötet och hur mycket ett genuint ”Välkommen” faktiskt kan betyda!


”Skoj att du är här!”
Signe Ivansson, studerande Jönköping

Signe Ivansson, studerande Jönköping

”Jag fick ett välkomnande! Gunnel, vår pastor, var en stor del till att jag kände mig välkommen. Men även andra i församlingen såg mig och sa ”Hej, dig har jag inte träffat förut. Skoj att du är här, vad gör du?” Nu träffar jag folk som fortfarande vet vad jag heter, till och med mitt efternamn!

När jag väl kom hit blev det naturligt att stanna ett tag. Jag ville vara med i församlingen som medlem, för att få gemenskap och känna mig hemma. Sen kom det svåraste steget, att verkligen känna församlingen! Vi startade en bönegrupp, det är bra för att hitta den lilla gemenskapen.

Jag har även fått stöd hemifrån. Min gamla pastor sa ”Vad roligt, det är så många som flyttat men står kvar i sin gamla församling. De hittar ingen ny kyrka””

Vad är viktigt när man letar en ny församling?
Jag tror man tänker att gräset är grönare på andra sidan. Så börjar man gå på många ställen och vill vara med överallt. Vad ska man gå på? Sök en mindre gemenskap, bönegrupp. Testa en församling flera gånger!

Signes tips för ledare som möter nya i stan.
– Var genuin. Inte bara ”åh var roligt” utan försöka bygga relationer!
– Hälsa på alla. Se alla. Att gå nånstans och komma hem utan att någon sagt hej, det är inte roligt.


”Vi måste utbilda människor i mottagande”
Charlotte Höglund, pastor Immanuelskyrkan Stockholm

Charlotte Höglund, pastor Immanuelskyrkan Stockholm

”Vi måste jobba med känslan att känna sig mottagen. Man vill höra: ”Någon såg mig, jag blev kvar”, men hur många som faktiskt säger motsatsen vet vi inte. Vi måste utbilda människor i mottagande!

När man blir medveten om andra med ansikte, ögon och intresse, kan man föra någon vidare i gemenskapen. Det är så lätt att man går till sina kända grupper, och då saknas en vital och viktig funktion i värdskapet. Tänk om jag kan presentera en person för två nya, då är vi igång!”

Tips till dig som tar emot:
– Stå strategiskt så människor ser dig när de kommer in.
– Ta emot alla, en och en. Även när man strömmar ut, fortsätt samtalet!
– Ge en folder i handen, detta händer! Då berättar du vad kyrkan prioriterar och visar en långsiktig tanke. De nya kan själva fundera:  ”Det här vill jag vara med på”
– Var på tårna under hösten. Det kommer många nya som söker gemenskap.

Hur kan man hjälpa unga vuxna som lämnar sin hemförsamling, att hitta en ny gemenskap?
– Rekommendera en ny församling. Ring till nya pastorn så de kan ta emot: ”Hej, på söndag får ni besök av en person”
– Samtala i hemförsamlingen, ”Vad ska du göra, hur vill du att det ska bli”
– Problemet är inte vilken församling man hittar, utan att man går till någon församling.

 


”Vad i kyrkan kan jag nu vara en del av?”.

Karin & Gustav Fransson, pionjärpastorer Equmeniakyrkan Kungsport, Göteborg

Karin & Gustav Fransson, pionjärpastorer Equmeniakyrkan Kungsport, Göteborg

”Som nyinflyttad till en universitetsstad är du i en ny fas i livet. Frågor som rör identitet, tillhörighet och mening blir aktuella på helt nya sätt: Vem är jag här, vilka kan jag umgås med, var kan jag engagera mig? Har du en kristen bakgrund så känns det inte längre aktuellt att gå på Tonår och det kan kännas oklart vad i kyrkan som du numera kan vara en del av.

Vi tror att du som ung vuxen längtar efter ett sammanhang där du får bli sedd och efterfrågad, där du får vara dig själv och där du kan få betyda något. Och efter en gemenskap att få reflektera tillsammans med kring livet och det väsentliga i tron.

Genom nätverkande med nya människor, social generositet och gästfrihet tror vi att vår församlingsplantering kan få vara en öppen famn för den som söker en kristen gemenskap. I Equmeniakyrkan Kungsport ser vi inte något egenvärde i att ha många verksamheter, men tror att olika sorters mötesplatser gynnar att relationer kan uppstå och utvecklas.”

Några mötesplatser i Equmeniakyrkan Kungsport:
-Hemgruppsgemenskap på tre olika veckodagar, med det uttalade syftet att nå nya människor.
-Student-Alpha, dit människor har hittat in framför allt genom relationer men även genom vår hemsida.
-Gudstjänster och gemenskapssamlingar varannan söndag, då vi också äter tillsammans eller åker iväg på utflykt.
-Vi är också med och leder det ekumeniska initiativet Pannkakskyrkan GBG City, som samlar troende unga vuxna ifrån hela Göteborg till att möta människor på stan över en pannkaka.