Publicerat 

Flyktingsituationen

Så kan du arbeta med flyktingsituationen i din förening

Som ledare i en lokal förening så möter du många unga människor. Här finns konkreta exempel hur du kan prata om dessa frågor med din barn- eller ungdomsgrupp samt hur ni kan uppmärksamma och hjälpa till den flyktingsituation som vi befinner oss i. Tillsammans kan vi göra stor skillnad.

Därför är detta en fråga för oss:

karin_webbSamtal om flyktingkatastrofen pågår överallt. På nyheterna och i sociala medier möts vi av de mest fruktansvärda bilder. Bilder som fastnar på våra näthinnor och inte ger oss någon ro. För ett tag sedan såg jag en bild på två turister som låg och solade på en strand i södra Europa och upp ur vattnet kom en mamma med ett litet barn på höften som flytt över havet. Det hela kändes så absurt. En så tydlig bild på vilken orättvis värld vi lever i. Och en sak kan vi vara säkra på, ingen skulle frivilligt utsätta sitt barn för den risken om inte alternativet var ännu värre.
.

Samtidigt kan det vara lätt att känna sig maktlös när man ser allt lidande. Och var ska man ens börja? Men den Gud som vi tror på kallar oss att inte titta bort. Istället uppmanas vi som vill följa honom att dela vårt bröd med den hungrige och ge hemlösa husrum. Ser vi en naken ska vi klä honom och vi ska inte vända våra egna ryggen (Jes 58). Sätten man kan göra det på är många. Men i grund och botten handlar det om att inte dra sig undan, utan att faktiskt öppna sitt hjärta, sin almanacka, sin plånbok, sina lokaler eller vad det nu är för att möta de stora behov som finns. När vi gör det säger bibelordet, ska också gryningsljuset bryta fram för oss och våra sår ska läka. När vi är med och betjänar andra så blir vi också själva betjänade.

I den församling där jag jobbat tidigare fick vi se just detta hända. När vi startade vårt sociala arbete så hände det något med oss alla. Vi som församling fick perspektiv på vad som var viktigt och mindre viktigt.

Många människor som vi inte tidigare varit i kontakt med kom och ville hjälpa till. Vänskap uppstod över generationsgränser. Människor, och inte minst de unga, kände sig stolta över sin kyrka.
.
karin_citat
I den situation vårt land befinner sig i har vi som kristna föreningar en fantastisk möjlighet att bekräfta och utmana unga människor. Som ung i en kultur där mycket handlar om att förverkliga sig själv tror jag att det kan vara helt avgörande att få fokusera på och finnas till för någon annan. Att bli tagen på allvar och uppmuntrad i att man faktiskt kan vara med och göra skillnad. Förra veckan kom 800 ensamkommande flyktingbarn till Sverige och fler kommer att komma. Hur kan vi vara med och ta vårt ansvar? Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Låt oss som kyrkor, föreningar och enskilda på riktigt be om ledning att se vad som är vår uppgift och om mod att gå den väg han kallar oss att gå.
.
Carin Dernulf
Generalsekreterare Equmenia
Lokala exempel

Här är tre exempel på lokala föreningar som valt att göra något för människor på sin ort. Maila gärna info@equmenia.se för att berätta om ert lokala initiativ!
.

CecilieDals Eds missionsförsamling
När flyktingarna från Syrien anlände till Dals Ed ville missionsförsamlingen hjälpa. Förra hösten samlande medlemmarna in kläder till flyktingarna i den nyöppnade flyktingförläggningen.
– Det var ett engagemang utan dess like, berättar pastorn Cecilie Larsen. Idag hjälper kyrkans syriska medlemmar nyanlända barn att skriva arabiska, något de inte fått lära sig i hemlandet. Samtidigt driver barnens föräldrar ett café, och syrier finns med som ledare i scoutverksamheten. Församlingen har även hjälpt rumänska tiggare i området.
– Våga ta kontakt! De vill komma in i samhället, prata med oss svenska. Vi har fått så mycket tillbaka. Syrien var inget fattigt land, där finns så mycket resursstarka personer som betyder mycket för vår församling, säger Cecilie Larsen.
.
 
 
MusikcafeMusikcafé i Equmeniakyrkan Mölnlycke
Musikcaféet i Equmeniakyrkan i Mölnlycke var planerat sedan länge men när flyktingsituationen uppmärksammades allt mer kände arrangörerna att de ville göra något.
-Vi tänkte att de pengarna vi får in på att sälja fika skänker vi till Equmeniakykans flyktingarbete, säger ungdomsledaren Stina Hjelm. De hade också märkt av ett stort engagemang på de lokala Facebooksidor som riktar sig till boende i kommunen.

-Överallt var det folk som frågade var man kunde lämna kläder och vi i kyrkan tänkte att vi kanske kan vara just det stället. Insamlingen av kläder gick så bra att de nästan fick säga nej till att ta emot mer.
.
 
 
InnebandyInnebandy i Hestra
Innebandygruppen tappade deltagare när Hestras ungdomar flyttade hemifrån. Ola Viktorsson gick till flyktingförläggningen och bjöd in till idrottshallen. Idag kämpar eritrenaer, syrier, kurder, nigerianer och svenskar tillsammans på innebandyplanen.

- Man måste göra personliga besök, att sätta upp en lapp funkar inte. Första gången var det lite försiktigt men nu är vi mellan 10-25 personer. En del spelar i badtofflor, andra i för varma kläder men ögonen lyser och det blir mycket skratt. De kan samla glädje och tömma sig fysiskt.

- Det blir även bra plattform för samtal, en grund att jobba vidare på. Vi ser det som en kyrklig verksamhet och några av deltagarna är med på våra gudstjänster, språkcafé, pionjärarbete i grannförsamlingen och utlandsarbete i Vitryssland, förklarar Ola Viktorsson.
3-7 år GEMENSKAP

 

alla

RÖTTER
Denna samling har till mål att berätta om hur Gud skapat alla människor unika och värdefulla. Något av det viktigaste som Jesus säger är \”Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt förstånd. Och din nästa som dig själv\” (Matt 22:37-39). För att kunna älska sin nästa måste man kunna älska sig själv. Bibeln säger: Vi är alla underbart skapade. Vi är ingen slump och Gud är stolt över oss. Han har gjort oss till dem vi ska vara. Vi får älska oss själva. Inte en egoistisk kärlek, utan en kärlek som naturligt sprider sig till andra. Vi är alla unika, viktiga och våra olikheter är tillgångar. Klicka här för komma till materialet.
.
ll_logoLEVA LIVET
Equmenia har genom ett samarbete med Pingst Ung möjligheten att erbjuda ett komplett söndagskolematerial för åldrarna 4-12 år kostnadsfritt till rapporterande Equmeniaföreningar. Leva Livet är ett omfattande material över sex terminer, ca 70 samlingar med undervisning, bibelberättelse, kreativa övningar, osv kopplat till varje samling. Kontakta din Equmeniaregion om du vill veta mer om hur du får tag på Leva Livet-materialet!

Här kan du ta del av ett exempel från materialet.
.

ALLA PÅ SAMMA KULA
“En scout är vän med alla” var det fjärde budet i den ursprungliga scoutlagen. Robert Baden-Powell, scoutrörelsens grundare, förespråkade att man skulle lära känna andra kulturer, lära sig av dem och överbrygga olika samhällsklasser genom ett inkluderande barn- och ungdomsarbete där alla fick vara med oavsett bakgrund. Det tankesättet tycker vi är viktigt att upprätthålla inom Equmenia och genom att samtala och skapa engagemang för omvärlden i våra föreningar tror vi att vi kan vara med och påverka samhället genom våra medlemmar. I Equmenias materialbank finns materialet ”Alla på samma kula”, med anpassade övningar för olika åldersgrupper: 3-7 år, 8-12 år, 13-15 år, 16-20 år, 20-25 år.

8-12 år UTMANING

alskaVAD SKULLE JESUS GÖRA?

Denna samling har till mål att berätta om hur Gud skapat alla människor unika och värdefulla. Något av det viktigaste som Jesus säger är \”Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt förstånd. Och din nästa som dig själv\” (Matt 22:37-39). För att kunna älska sin nästa måste man kunna älska sig själv. Bibeln säger: Vi är alla underbart skapade. Vi är ingen slump och Gud är stolt över oss. Han har gjort oss till dem vi ska vara. Vi får älska oss själva. Inte en egoistisk kärlek, utan en kärlek som naturligt sprider sig till andra. Vi är alla unika, viktiga och våra olikheter är tillgångar. Klicka här för att komma till materialet.
.
ll_logoLEVA LIVET
Equmenia har genom ett samarbete med Pingst Ung möjligheten att erbjuda ett komplett söndagskolematerial för åldrarna 4-12 år kostnadsfritt till rapporterande Equmeniaföreningar. Leva Livet är ett omfattande material över sex terminer, ca 70 samlingar med undervisning, bibelberättelse, kreativa övningar, osv kopplat till varje samling. Kontakta din Equmeniaregion om du vill veta mer om hur du får tag på Leva Livet-materialet! Här kan du ta del av ett exempel från materialet.
.
 
ALLA PÅ SAMMA KULA
\”En scout är vän med alla” var det fjärde budet i den ursprungliga scoutlagen. Robert Baden-Powell, scoutrörelsens grundare, förespråkade att man skulle lära känna andra kulturer, lära sig av dem och överbrygga olika samhällsklasser genom ett inkluderande barn- och ungdomsarbete där alla fick vara med oavsett bakgrund. Det tankesättet tycker vi är viktigt att upprätthålla inom Equmenia och genom att samtala och skapa engagemang för omvärlden i våra föreningar tror vi att vi kan vara med och påverka samhället genom våra medlemmar. I Equmenias materialbank finns materialet ”Alla på samma kula”, med anpassade övningar för olika åldersgrupper: 3-7 år, 8-12 år, 13-15 år, 16-20 år, 20-25 år. Här kan du ta del av ett exempel från materialet.
13-15 BEARBETNING
 handling

 

 
 
 
 
 
ACTIONaction
Equmenia har genom ett samarbete med biståndsorganisationen Diakonia skapat ett material för åldrarna 13-19 år. Materialet kallas “Action – tillsammans förändrar vi världen” och dess ledarhandledning erbjuds kostnadsfritt till rapporterande Equmeniaföreningar. Deltagarboken finns att beställa hos Marcus förlag. Action är ett material på tretton samlingar om mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och massa andra bra och viktiga grejer. Det har sin grund i Jesus karaktär och hans sätt att leva. En bra kombination med andra ord.Läs mer om materialet på www.equmenia.se/action. Kontakta din Equmeniaregion om du vill veta mer om hur du kommer igång med Action!
!
 
Denna samling handlar om fred och försoning. Den vill visa på utmaningen kring konflikter, och hur vi alla hamnar i konflikter med andra. Vi talar om hur svårt det är att lösa världens konflikter, men att vi ändå vill tro att vi kan förändra världen. Med Jesus som förebild lär vi oss icke-våldets väg, som ett sätt att leva. Vi lär om Jesus som vill leda oss mot den fred och frihet vi själva inte kan skapa. Samlingen utmanar också till Actions – att gå från ord till handling kring temat i sitt eget liv. Klicka här för att komma till materialet.
.
 
ALLA PÅ SAMMA KULA
.“En scout är vän med alla” var det fjärde budet i den ursprungliga scoutlagen. Robert Baden-Powell, scoutrörelsens grundare, förespråkade att man skulle lära känna andra kulturer, lära sig av dem och överbrygga olika samhällsklasser genom ett inkluderande barn- och ungdomsarbete där alla fick vara med oavsett bakgrund. Det tankesättet tycker vi är viktigt att upprätthålla inom Equmenia och genom att samtala och skapa engagemang för omvärlden i våra föreningar tror vi att vi kan vara med och påverka samhället genom våra medlemmar. I Equmenias materialbank finns materialet ”Alla på samma kula”, med anpassade övningar för olika åldersgrupper: 3-7 år, 8-12 år, 13-15 år, 16-20 år, 20-25 år.
Bibel och bön

Här finns texter från Bibeln och en bön på temat.
.

Gud älskar främlingen 5 Mos 10:17–22
Älska främlingen 3 Mos 19:33–34
En flyktings bön Ps 43:1–5
Att vara på flykt Ps 56:1–4
Jesus som flykting Matt 2:13–18
Men saknar kärlek 1 Kor 13:1–13
Innerlig medkänsla Kol 3:11–14
Tro och gärningar Jak 2:14–17
.

.
Bön för mänskliga rättigheter
.

Gud, Fader, Son och helig Ande, du har kallat oss att älska
dig och vår nästa i varje del av vårt liv. Därför ber vi:
För människor som hålls i slaveri och som
utnyttjas i människohandel
Att de finner frihet och rättvisa
Kärlekens och nådens Gud, hör vår bön.
För flyktingar och asylsökande som flyr undan
våld och förföljelse
Att de välkomnas och känner sig trygga
Kärlekens och nådens Gud, hör vår bön.
För politiska fångar och alla som orättvist sitter i häkte
Att de får sin frihet i rättvisa och fred
Kärlekens och nådens Gud, hör vår bön.
För människor som förföljs och diskrimineras
på grund av sin tro
Att de garanteras jämlikt skydd av lagen
Kärlekens och nådens Gud, hör vår bön.
För människor som saknar det nödvändigaste som mat,
vatten, bostad och hälsovård
Att de må få leva ett liv i fullhet.
Kärlekens och nådens Gud, hör vår bön.
För alla dem som inte kan tala öppet och dem som inte
fritt får samlas
Att deras rättigheter återupprättas och deras röster bli
hörda.
Kärlekens och nådens Gud, hör vår bön.
Vi ber om detta i Jesu Kristi namn,
Han som dog för oss men som lever och regerar med dig och
den heliga Ande en Gud nu och i evighet.
Amen

(Från Europeiska kyrkokonferensen, 2008)

 

 

Förbön för människor på flykt:

Herre, ingen människa är en främling för dig
och ingen som är övergiven av människor är glömd av dig.
Vi ber dig: ta vård om alla dem
som har tvingats lämna sitt land och skiljas från sina kära.
Var nära alla dem
som måste söka sitt uppehälle i främmande land,
utlämnade åt okända människors godtycke.
Låt dem få möta godhet och vänlighet,
ge dem nya vänner och nytt hopp.

Ge oss öppna och förstående hjärtan
och nåden att få hjälpa för din skull,
du som själv blev ett landsflyktigt barn,
på flykt undan mördares hand.
Hjälp oss här i Sverige att kunna möta flyktingar
med öppenhet och omsorg.
Vi ber för dem som har ansvar för vår flyktingpolitik.
Vi ber för alla dem som på olika sätt hjälper flyktingar.
Vi ber för alla som engagerar sig känslomässigt för flyktingar
men känner sig maktlösa.
Herre, ge oss mod och kraft att orka vara till för varandra.
Låt fredliga tider komma,
låt rättvisan komma,
låt ditt Rike komma,
så att människor kan leva som syskon.
Genom Jesus Kristus, vår Herre.
Amen.
(Bönen bygger på Bön för flyktingar ur Oremus, Svensk katolsk bönbok, 6:e uppl. 2008, s. 260f.)

 

Nationell bönedag för världens barn den 4 oktober
I världen finns det ca 2,2 miljarder barn, i Sverige lever ca 2 miljoner av dem. Första söndagen i oktober är det bönedag för var och en av alla dessa.

 I samband med att FN:s generalförsamling antog en resolution om barnens rättigheter 1954 rekommenderades alla länder att inrätta en dag som uppmärksammar barnens rättigheter. Första måndagen den 5 oktober är därför den internationella barndagen. Av den anledningen utlyser Kyrkornas Samrådsgrupp för Barnkonventionen söndagen 4 oktober till en internationell bönedag för världens barn.

– I år när tusentals barn är på flykt i Europa undan krigets härjningar känns det ännu mer angeläget, säger Fredrik Wenell koordinator för barn- och ungdomsfrågor på Sveriges kristna råd. Vår förhoppning är att förbönen skall få resonans i alla Sveriges kyrkor.

I år är det 61 år sedan den första resolutionen om barnens rättigheter och 26 år sedan barnkonventionen föddes, barnkonventionen är undertecknad av Sverige och i regeringsförklaringen förra året tillkännagav Stefan Löfven att han tänkte göra konventionen till svensk lag.
För att uppmärksamma denna dag arrangeras en lovsångskonsert i St Clara kyrka i Stockholm. Det är Sveriges kristna råd, Söndagsskolenätverket ”Jesus till barnen” och St. Clara kyrka i Stockholm som inbjuder till konsert och bön för Sveriges och världens barn i kl. 18.00. Alla barn som vill vara med är välkomna att öva kl 16:00. I samband med konserten kommer också barnkonventionens innehåll att uppmärksammas.
.

Bön
L: Gud, du är vår far och vår mor, vi kommer till dig med vår tacksamhet och våra böner.
Idag vill vi speciellt be för barnen.
Vi tackar dig för att vi alla har fått vara barn.
Vi tackar dig för att du ger oss barn som en gåva.
Vi kommer med världens barn till dig, för att du skall välsigna dem och beröra dem.
Du älskar dem med fullkomlig kärlek.
Du ser och känner varje enskilt barn.
Vi stämmer in i förbönen.
Vi ber för de mörkrädda och de ensamma barnen.
Vi ber för de livliga och sprudlande barnen, för de svaga och tilltufsade.
F: Kristus, förbarma dig
L: Vi ber för de barn som får allt de pekar på, och de barn som saknar allt.
Vi ber för de ovälkomna barnen, de som flyr mörkret.
F: Kristus, förbarma dig
L: Vi ber alla de barn som har dött eller försvunnit i tystnad.
Vi ber för de barn som väntar på besked, de barn som somnar hungriga, de barn som hoppas vakna upp ur den mardröm de lever i.
F: Kristus, förbarma dig
L: Ge dem berättelser som skapar hopp, relationer som skapar lugn, vuxna som vakar och vattnar det som är sårbart och växer.
Visa oss hur vi kan bli de bönesvar som barnen behöver.
Låt din kyrka vara en barnens fristad. Där joller, skratt och gråt får finnas utan att tystas ner.
Gud, du som har ett fadershjärta och en moders blick för var och en av jordklotets alla barn, vi ber: beskydda dem under dina vingar, led dem och låt dem få lära känna dig.
F: Amen

Hur pratar vi med barnen?

Här finns länkar till sidor som ger tips på hur man kan prata med barn och unga om flyktingsituationen.
.