Publicerat 

Tips inför årsmöten

tips_arsmote

 

Screenshot_2017-01-04-22-11-38

 

Många av föreningarna i Equmenia har sitt årsmöte i början av året. Årsmötet kan ses som föreningens födelsedag! Ett tillfälle då man bestämmer om året som ligger framför och en möjlighet att fira att man finns!

 

 

 

Har ni funderat på hur ni lägger upp ert årsmöte? Hur bjuder ni in medlemmarna? Hur gör ni för att få så många som möjligt delaktiga? Har ni funderat på vilket språk ni använder så att alla kan förstå?


 

Ett sätt att få ett bra årsmöte är att vara väl förberedd. För att få hjälp finns materialet ”Bestämma trots ålder”*. Där finns verktyg för att fundera på det som händer Innan, Under och Efter årsmötet!

Du hittar materialet här! 

 

En övning från ”Bestämma trots ålder” som kan vara till hjälp för att fundera kring er förenings årsmöte är ”Rita ert årsmöte”.Se filmen och testa i er förening!

 

 

 

*”Bestämma trots ålder” är ett material framtaget av Vi unga i ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Equmenia har varit med och testat materialet och får därför använda det fritt!


Hur gör andra föreningar?

Här kommer några röster:

I Tumba började vi i våras med att köra det på en scoutkväll då det är vår i nuläget största aktivitet. Vi hade i förväg förberett scouterna på handlingarna och upplägget m.m. Det gick väldigt bra även om vi såklart kan förbättra det. Vi gjorde det lite roligare genom att göra dagordningen som en spelplan, ekonomin som tv-programmet lyxfällan gör fast med låtsaspengar (visuellt och pedagogiskt), några danspauser för att få upp energin. Sen fanns det ritpapper och pennor vid varje bord.

Till nästa år tänker vi korta mötet lite till. Köra lite bingo med ord och begrepp som dyker upp under mötet.

Equmenia Tumba

Farsta kör också en scoutkväll. Under terminen pratar vi demokrati med Spararna som också får skriva egna motioner. Andra populära aktiviteter på årsmötet är ekonomiredovisning med guldklimpar, Spårare som får agera 2 vice ordförande med klubbansvar mm mm. Godisregn är också populärt men väl förberedda årsmöten är en nyckel.

Centrumkyrkans ungdom Farsta

I Luleå kör vi kombinerat med Fredagsmiddag, en aktivitet vi annars brukar ha ca 1 gång/mån då vi bjuder in till mat, andakt och gemenskap. På borden för just årsmötes-middagen ligger dagordning, propositioner och ev. motioner och möjlighet till samtal om dessa ges under måltiden. Årsmötet börjar efter måltidens slut och är ett ganska klassiskt årsmöte. Men då finns flera unga i olika åldrar, ledare och andra församlingsmedlemmar med. Sen avslutas det hela med andakt och efterrätt.

 Equmenia Luleå

Här lägger vi fokus på ledarna och deras inflytande över årsplaneringen, så vi kör årsmöte o ledarsamling/fest samtidigt.

Equmenia Frövi

 

Hur gör ni i er förening? Dela gärna med er genom att tagga inlägg i sociala medier med #eqårsmöte och #demokratips!


 

tips_arsmote

 


 

I Equmenias material ”Hjälp till styrelser” hittar du bl.a. protokollsmallar som du kan använda till årsmötet!

”Hjälp till styrelser i Equmenia”