Jämtland

Apg29 satsar på skola i Jämtland våren 2022

Apg29 goes Jämtlandsfjällen. Vi är väldigt glada att få presentera vårens nyhet, en spännande lärjungaskola i ett av vårt lands allra vackraste och intressantaste områden. Naturen, fjällen, skidåkningen och inte minst ett unikt kyrkligt arbete.

Apg29 Alaska 2018

Kronjuvelen av de svenska fjällen ligger i Jämtland och heter ”Åre”. Från att ha varit en liten okänd bondby bland bergen har Åre vuxit till att idag vara en av Nordeuropas största turistanläggningar och Sverige nationalarena för alpinsport. Allt sedan vikingatiden har Åredalen varit en länk mellan Norge och Sverige som använts av både pilgrimer och arméer.

Den första kyrkan byggdes på 1160-talet av Åres bönder. Idag finns ett pärlband av mindre kyrkor i dalen, både traditionella församlingar i samhällena och andra som fokuserar mer på turister. Equmeniakyrkan har nyligen sjösatt en satsning i området som kallas ”Växtpool Jämtland”. Man vill stötta församlingarna att samla sin resurser och nå nya människor.

”Floderna skall klappa i händerna, bergen skall jubla tillsammans inför Herren.Ps 98

Apg29 vill under våren 2022 inspireras av och stödja allt det spännande som händer i området mitt under högsäsongen. Basen kommer att ligga på Norderön, mitt i vackra Storsjön, endast två mil från Östersund. Under helgerna och några hela praktikveckor kommer vi att dela upp oss i mindre team och leva nära de lokala satsningarna i dalen.

”Att jag valde att göra Apg29 direkt efter studenten känns som den bästa grunden för min framtid. Under dessa tre månader har jag tagit ett beslut om att följa Gud och tro på Jesus.” Ida Levin

Corona och ansökan

Vågar man ansöka trots att pandemin dröjer sig kvar?

Ja, absolut. Ansökan betyder bara att man är intresserad. Vaccineringen går framåt i alla länder och allt fler restriktioner hävs. Redan nu går det att resa igen mellan många av de länder som tidigare var stängda. Ansök nu så har du denna möjlighet öppen.

Korta fakta

 • Kurstid: 24 jan – 13 maj 2022 (5/2 – 1/5 i Jämtland)

 • Plats: Jämtland, Sverige

 • Språk: Engelska (svenska kommer att användas utanför lektioner)

 • Kostnad: 19.000kr (inkl för- och efterkurs på Karlskoga Folkhögskola

 • CSN: Kursen är CSN berättigad

 • Ansökan: Länk till ansökan klicka här Sista ansökningsdag: 30 nov 2021.
 • En skola för hela världen

  Apg29 är en internationell och multikulturell lärjungskola. Det betyder att vi bjuder in ungdomar från hela världen att delta. På senaste skolan i Sverige 2016 har vi 12 nationaliteter på plats. Även om resandet kan vara något begränsat i vår räknar vi med deltagare från Europa och flera andra länder. Vi vet att intresset från våra 15 samarbetsländer är stort.

  Apg29 2016, Vännäs

  Ett fjälläventyr

  Jämtlandsfjällen erbjuder fantastiska möjligheter till äventyr. Området är ett centrum för upplevelser som går utöver det vanliga såsom skoterkörning, hundsläde, klättring, linbanor, skidåkning i världsklass och mycket, mycket mer. Med alla de lokala kontakter vi har kommer vi att få uppleva och testa på lite av varje. Vill du utmana dig själv i en av fjällvärldens bästa äventyrsområde? Då är detta en skola för dig!

  ”Jag ser upp mot bergen, varifrån skall jag få hjälp? Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord” Ps 121

  Upplägg

  Kursen kommer att starta på Karlskoga Folkhögskola med sk. Förkursdagar i januari där svenskar och andra nordbor deltar. Själva skolan startar den 5:e februari på gården Wilhelmsberg på Norderön utanför Östersund. Den platsen blir vår bas under tre månader och dit ansluter också övriga deltagare från andra länder. Efter skolan avslutas kursen på Karlskoga Folkhögskola i början av maj.

  Läs mer

  Vad handlar egentligen Apg29 om? Läs mer här.

  Hur är livet på skolan? Kika in här.

  Trött på att läsa? Inspireras av filmer och bilder här.

  Jag vill höra vad andra tycker! Klicka här och skrolla ner till ”Sagt om Apg29”