Publicerat 

Nicaragua

Nicaragua gränsar till Honduras i norr och Costa Rica i söder.

Skolan flyttad till Ecuador pga oroligheter i landet.

För första gången öppnar Apg29 en skola i det lilla landet Nicaragua, inklämt mellan hav och två andra länder mitt på den lilla landremsan som förbinder Syd- och Nordamerika.

Nicaragua ligger i Centralamerika och har kust både mot Stilla Havet och Karibiska Havet.                 Rakt genom landet går en bergskedja av vulkaner. Det näst största sammanhängande regnskogområdet i Amerika efter Amazonas finns i norra delen av landet. På den Karibiska kusten finns många mangroveträsk och sandstränder som det inte går att se slutet på. Det är varmt, fuktigt, grönt och frodigt i Nicaragua. Trots detta lever många nicaraguaner i mycket enkla förhållanden och kämpar för att ha kunna täcka de mest basala behoven. Människor har en stark förtröstan till Gud och oftast avslutas meningarna med ”om Gud vill”.

På den Karibiska kusten finns de allra flesta av Moravakyrkans församlingar (läs mer om Moravakyrkan längre ner). Nästan en i varje by. Det händer mycket i de lokala kyrkorna varje vecka. Den starka sången hörs ofta ut genom öppna fönster. Sång och musik är mycket viktigt i Moravakyrkan, som längtar efter att nå ännu fler människor för att bidra till förändade liv både andligt och socialt.

Ungdomar i Moravakyrkan.

I majoriteten av Moravakyrkans församlingar talas det inte spanska, som är landets officiella språk, utan miskito, mayangna, rama eller kreolengelska. Dock kan i stort sett alla spanska. Man är stolta över sin identitet som urfolk eller kreoler och också som moraver. Det som gör Nicaragua unikt i Latinamerika är att många, särskilt kreolerna, talar engelska.

”Acts29 –  The sweet school in which intercultural love flows. You cry and you laugh. It lifts your spirit and refreshes your mind. You live one for all and all for one. A lifetime dream come true only in three months. Nothing is like being part of Acts29. Come one. Come all. Nicaragua, here we come!

 

Elton Ellis, Nicaragua, deltog i Ecuador 2015 och planerar nu skolan i sitt hemland”

Det är tillsammans med Moravakyrkan som vi organiserar denna skola där det ges tillfälle att lära känna både stad och landsbygd, både den karibiska kusten med sin reggaekultur och stillahavskusten med sin salsakultur. Resorna mellan olika platser blir ofta strapatsrika i mindre båtar utmed floder eller bussar på gropiga grusvägar.

Korta fakta

Tid:            21 augusti – 7 december 2018 (1 september – 25 november i Nicaragua)

Plats:         Nicaragua, för och efterkurs på Karlskoga Folkhögskola

Kostnad:  18.000kr plus resa (inkl all mat, boende, undervisning, resor i Nicaragua)

CSN:         Kursen är CSN berättigad via Karlskoga Folkhögskola.

Språk:      Engelska och spanska (tolkning sker)

Ansökan: Sista ansökningsdag 15 april. Ansök här!

2018

En ny skola i ett nytt land är alltid lite extra spännande. Vi kommer att få leva i en del av världen där de flesta saknar mycket av det som vi tar för givet; överflöd av mat, väl fungerande samhällsfunktioner som vägar och sjukvård. Vi kallar ofta den här delen av världen för ”fattig”. Men det finns många sätt att vara fattig på, liksom rik. På denna Apg29-skola får vi uppleva mycket av det som gör Nicaragua till ett rikt land. Vi får lära oss att det alltid finns tid för gemenskap. Att Gud är att räkna med i allt. Hur kyrkan får vara en viktig del av samhället och betyda mycket för människors och en hel regions liv.

För att få vet mer om hur livet på skolan ser ut läser du under fliken ”Om Apg29”. Där hittar du allt från dagsschema, Apg29s vision, filmer och berättelser från andra som varit ute tidigare mm. Apg29 finns på Instagram #acts29discipleschool www.instagram.com/acts29discipleschool. Där kan man följa de pågående skolorna. Följ oss också på Facebook och få de allra senaste nyheterna: www.facebook.com/apg29/

Fakta Moravakyrkan

Moravakyrkan finns främst på den Karibiska kusten. Endast ett tio-tal församlingar finns i den västra regionen. Kyrkan har sitt ursprung i tysk mission, bildades för drygt 150 år sedan och har idag omkring 90 000 medlemmar, varav ca 30 000 ungdomar. De flesta medlemmarna tillhör de etniska grupperna miskito, mayangna, garifuna, rama och kreoler.

I mitten av 1990-talet påbörjades samarbetet mellan Svenska Missionskyrkan och Moravakyrkan i Nicaragua. Idag stöder Equmeniakyrkan bl.a. den teologiska utbildningen som kyrkan driver.