Publicerat 

Mexiko

Mer tacos åt folket!

Under våren 2019 satsar Apg29 på en ny skola i Mexiko. Det är den fjärde skolan i tacons och sombrerons underbara land.

 

Nationalrätt, snart också i Sverige?

Många är vi som har kommit att älska landet söder om floden Rio Grande. Mexiko har tagit sig in i våra svenska hjärtan, inte bara för den numera omistliga fredagstacon utan också för sin rika historia, kultur och alla fantastiska människor. Men Apg29 är inte ännu en turistresa som fotar oss framför pyramiderna och de palmbeklädda stränderna. Vi tar oss in i den mexikanska folksjälen, genom att leva sida vid sida av mexikanska ungdomar och ledare, familjer och församlingar.

Praktikteam  

Våra tidigare skolor i Mexiko har haft sina baser i och omkring huvudstaden Mexico City samt i den mindre orten Oaxaca i söder. Praktikerna på helger och hela veckor har varit varierande med allt ifrån moderna innovativa församlingsplanteringar i huvudstaden till små bergsbyar i söder. Mexiko är ett kontrasternas land där gamla metoder och levnadssätt lever sida vid sida med det hypermoderna och överdådiga. Kyrkan arbetar i alla dessa miljöer vilket också präglar skolans praktik.

 

Jag har varit i kyrkliga sammanhang i nästan hela mitt liv och fått undervisning om Gud och kyrkan. Det jag har märkt är att alla dessa intryck och all kunskap jag har fått under mina år i kyrkan har varit som pusselbitar, som nu under Apg29 har fått fästas ihop. Ensamma duger de ingenting till, men tillsammans blir de starka, bygger upp formen för någonting större och ger varandra liv! Att gå med Jesus är ett aktivt och helhjärtat beslut som inte bara är en hobby utan en livsstil. Sebastian Karlsson, Mexiko 2016

Fakta Mexiko

I Mesoamerika utvecklades många kulturer till avancerade civilisationer som Olmek, Toltek Teotihuacán, Zapotek, Maya och Aztek. År 1521 erövrade och koloniserade Spanien territoriet och administrerade det som vicekonungadöme. Mexiko blev självständig år 1821. Efter självständigheten präglades den följande perioden av ekonomisk instabilitet, territoriell utbrytning och inbördeskrig och två långa inhemska diktaturer. Diktaturerna ledde senare till den mexikanska revolutionen 1910.

Landet är idag en republik i Nordamerika. Mexiko gränsar i norr till USA, i söder och väster till tilla havet, i sydöst till Guatemala, Belize och Karibiska havet och i öster till Mexikanska golfen. Huvudstad och största stad är Mexico City. Area totalt är 1 960 258 km². Befolkning var 2015 121 005 815 vilket ger en befolkningstäthet på 61,7 inv./km². Valuta är mexikansk peso (MXN). Landet ligger i tidszonen UTC-6 till -8 och under sommartid UTC-7 till -5. I landets södra och mellersta delar finns aktiva vulkaner och jordbävningar är inte ovanliga. Religiös tillhörighet i landet är katoliker 89 %, protestanter 6 % och annan 5 %.

Landet har en lång tradition inom konst, mat och kultur, och rankas femma i världen och etta i Amerika på UNESCO:s världsarvslista. Mexiko har en marknadsekonomi med en blandning av modern och gammal industri och jordbruk. Inkomstskillnaderna i Mexiko är mycket stora och närmare 40 % av Mexikos hushåll lever under fattigdomsgränsen.

 

Korta fakta

Tid:              14 januari – 3 maj 2019 (26 januari – 21 april i Mexiko)

Plats:          Mexiko (För och efterkurs på Karlskoga Folkhögskola)

Kostnad:   18,000kr plus resa. (inkl all mat, boende, undervisning  & resor i Mexiko)

Språk: Engelska & spanska (alla samlingar tolkas, inget krav på spanskakunskaper)

CSN:           Kursen är CSN-berättigad via Karlskoga Folkhögskola

Ansökan:   Sista ansökningsdag är 30 november 2018. Ansök här!

Varje Apg29 skola har en stark internationell och multikulturell prägel. I vårt nätverk finns mer än 12 länder från jordens alla kontinenter som alla bjuds in att skicka deltagare och ledare. Vår förhoppning är alltid att få en rik blandning av nationaliteter på varje skola. Just den här skolan ägs och arrangeras av Equmenia/Equmeniakyrkan/Karlskoga Folkhögskola och vår samarbetskyrka i Mexiko ”La Iglesia del Pacto de Mexico”.

Skolan kommer vara tvåspråkig (spanska/engelska) vilket betyder att alla samlingar tolkas mellan dessa båda språk. Skolan har svensk personal med vilket gör att mycket av vardagssamtal kan ske också på svenska vid behov. Vår erfarenhet är att svenska deltagare snabbt kommer in i användandet av engelska och med tiden också spanskan.

”Jag hadmin-ajax.phpar aldrig tidigare haft ett så bultande, brinnande och sjungande hjärta för Jesus, för att sprida Guds rike och för att berätta om honom för andra människor.” Therese Johansson, Ecuador 2015

Under fliken ”Om Apg29” kan du läsa mer om hur livet på skolan är, hur ett dagsschema ser ut, vad skolan har för grundvision och vad andra sagt om skolan och mycket annat. Vill du få kontakt med någon som varit på en skola kan du gå in på ”Kontakt” och hitta tidigare deltagare eller ledare som gärna berättar mer.