Sista sommaren i Ryssland

Publicerat 
Sommarens team till Ryazan. Emma Andersson, Malmö, David Muvunyi Göteborg, Gustav Isaksson Stockholm, Mikaela Johannason Ljurhalla, Ramona Lindberg Jönköpinf

Sommaren 2018 blir sista året Equmenia sänder fotbollsvolontärer till Ryssland. Det har varit tio fantastiska år där mer än 1000 barn har fått uppleva idrottsglädje tillsammans med svenska ledare. Efter att ledare från den tyska pingstunionen besökt fotbollslägret på Öckerö 2008, bestämdes att pröva något liknande i Ryssland. 2009 arrangerades första lägret i Asbest, 200 mil öster om Moskva. Fler församlingar blev intresserade och kontaktade Equmenia för att få ta emot fotbollsvolontärer från Sverige.  Equmenia har hjälpt till att starta idrottsläger i Asbest, Perm, Chelyabinsk, Ryazan, Novosibirsk, Kaliningrad.

Syftet med fotbollslägret har varit att låta barn och ungdomar få höra om Jesus genom fotboll och idrott, med Fotbollslägret på Öckerö och Idrottskolorna i Kongo som förebild.  I små träningsgrupper har barnen pratat fair play och fått uppleva glädjen att kämpa och idrotta tillsammans. De svenska ledarna har fått uppleva en nytt land, ny kultur och möten med förväntsfulla barn.

Målet, att hjälpa ryska församlingar att driva idrottsläger, har uppnåtts. Equmenia har visat på en modell där både killar och tjejer, unga och gamla, har fått ledaruppdrag. Det politiska läget har förändrats och nya lagar försvårar evangelisation för utländska medborgare. 2018 blir därför sista året som Equmenia är medarrangör vid fotbollsläger i Ryssland.

Equmenia fortsätter vara ett stöd för Equmeniakyrkan i Ljurhalla, som tillsammans med sin systerförsamling i Ryazan arrangerar fotbollsläger i augusti varje sommar.