Kongotränare: Nya gymnastikredskapen gör träningen säkrare

Publicerat 

Under sommaren och Prisma 2019 samlade Equmenia in pengar för nya gymnastikredskap till idrottsskolan i Kongo-Brazzaville. Nu har redskapen kommit fram till barnen. 
– Tack, med de nya redskapen blir träningen säkrare, säger Christlove, en av gymnastiktränarna.

En tjockmatta, en liten matta, en trampolin och en barr. Nu har idrottsskolan i Kongo-Brazzaville fått nya gymnastikredskap till sina träningar. Trots att gymnastikredskapen under flera år varit utslitna håller gymnastiken en hög nivå. Flera av idrottsskolans gymnaster räknas till några av landets bästa. Men med nya gymnastikmaterial blir träningarna inte bara bättre, de blir också säkrare, säger gymnastiktränaren Christlove:

-Ta mattan som exempel. Den nya mattan är bättre, eftersom den är tjockare och därmed säkrare att arbeta på än de gamla och slitna mattorna vi använt tidigare. Den nya parallellbarren har ännu inte kommit till användning, men är något som skolan haft stort behov av då de andra har gått sönder. Trampolinen är också bra till att öva hopp på istället för att göra dem direkt från marken. Trampolinen ger den extra höjd som kan vara avgörande när man ska lära sig ett nytt hopp.

Equmenias internationella insamling, med samlingsnamnet Alla på samma kula, går till olika projekt som Equmenia är med och stöttar ekonomiskt. Under 2019 bestämde Equmenia att bland annat stötta inköpet av nya gymnastikredskap till Kongo-Brazzaville. Med hjälp av insamlade medel från barn, ungdomar, ledare och andra vuxna inom Equmenia har nu gymnastikmaterialen köpts in.

Under hösten 2019 kom även en container skickad från Sverige med insamlade fotbollskläder, skor, nya fotbollar och en bortskänkt hoppbock för gymnastiken.

-Vi är väldigt tacksamma för de material som skickats från Sverige, säger Christlove.

-Det enda problem vi har nu är hur vi ska förvara materialen på ett bra sätt. Men detta hoppas vi hitta en lösning på!

Vill du veta mer?
Läs mer om insamlingen Alla på samma kula
Läs mer om idrottsskolorna i Brazzaville och Kimpese