Idrottsvolontären Elin får hålla fyspass i Kongo-Brazzaville

Publicerat 

Våra idrottsvolontärer Elin och Olof har nu varit ute mer än hälften av sin tid i Kongo-Brazzaville. Vardagen har tagit form och slutet av volontärperioden börjar göra sig påmind. I en ny hälsning från idrottsskolan Gothia berättar volontären Elin om hur roligt det är att få hålla i hårda fyspass. Hon skriver också om utmaningen att både vara tränare och kompis med barnen:

Mbote!

Nu har det gått mer än tre månader här.  Efter tre månader kan jag konstatera att det kommer bli jobbigt att lämna Kongo. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete som coach, och det är så roligt när ledare och barn uppskattar mitt arbete och tycker om mina idéer. Särskilt roliga är måndagarna då jag får ha fysträning med de äldsta fotbollsspelarna. Då kan jag verkligen få användning av mina värsta fysövningar och visa vad jag går för – vilket är jätteroligt. Det är också kul med volleybollen på lördagar. Då leder jag först lite lättare fys och sen är jag med och spelar. Självklart tycker jag väldigt mycket om gymnastikträningen med de yngre barnen, men det är när jag kör fys med de som är lite äldre som jag verkligen får använda mig av det jag kan.

Aktuellt på Gothia just nu är att det är nytt år. Det betyder att det är skarpt läge med inskrivningarna. Det är väldigt få av barnen som hittills har betalat sin inskrivning och årsavgift. För att skriva in sig på Gothia så behöver man ta med sig en förälder ifall man är under 15 är, man behöver ha med sig två foton av sig själv, en kopia av födelsebeviset och 37 kronor för gymnaster respektive cirka 90 kronor för fotbollsspelarna. Denna summa täcker hela året. Anledningen till att det är så viktigt att skriva in sig är för att man också blir försäkrad om man är inskriven. Om man skulle skada sig på träningen så tar Gothia kostnaden för eventuella sjukhusbesök eller medicin.

Det har också gjorts en ny planering för de sociala aktiviteterna, vilket är jättebra. I tisdags öppnade vi bokhyllan där vi har alla böcker. Barnen fick komma och låna böcker att läsa på plats. Eftersom att jag är bra kompis med barnen blir det lätt lite kaos när jag ska hålla i saker, men det gick hyfsat bra.

Det kan ibland vara lite svårt att hitta en bra balans mellan att vara kompis med barnen och att vara tränare. Eftersom att jag är här för deras skull, kanske mest för att ge dem inspiration till ett bättre liv än för att hjälpa dem som idrottare, så tycker jag att det blir lite knepigt ibland. Jag har kommit fram till att det går bra att umgås med dem och prata med dem, försöka möta dem på deras nivå, om man även är noga med att se till att de går till skolan och sköter sig. Det tog ett tag att upptäcka att vissa av barnen faktiskt skolkade för att hänga med oss – vilket inte alls är meningen.

Jag trivs väldigt bra med barnen och har fått många vänner. Innan hade jag väldigt mycket ”dötid” de dagar jag var ledig, men nu har jag nästan alltid något att hitta på vilket är väldigt kul.

På onsdagar är jag och Olof lediga. I onsdags var vi och badade för första gången på ett hotell, det var väldigt skönt att få bada lite. Men efter tre månader kan jag dock lugnt säga, att det bästa fortfarande är att få hänga med barnen.

Á bientot!

/Elin

Nu finns det möjlighet att ansöka om att bli idrottsvolontär i sex månader 2019-2020. Läs mer här!  

Idrottsvolontären Elin passar på att även delta och sjunga i en kongolesisk kör när hon är i Kongo-Brazzaville. Här är hon klädd i sina körkläder som kören Zola i Potopotokyrkan använder.