Så kan din förening vara med och bidra till Schysst Frukost!

Publicerat 

Equmenia är del av nätverket Kyrka för Fairtrade. Det är vi för att vi tror på att vi som kristna är kallade att älska våra nästa genom de val vi gör i vardagen. Den 8 oktober drar Fairtrade-kampanjen Schysst Frukost igång. Under två veckor uppmuntras alla att tänka lite extra på vad vi lägger på frukost-tallriken. Vet du var din frukost kommer ifrån? 

I dagens globaliserade värld påverkas människor över hela jorden av vad du köper och äter. De som arbetar med produktion av det vi konsumerar är våra nästa även om de är långt borta rent geografiskt.  Därför är rättvist handlade varor ett bra redskap för att konkretisera kärleken till vår nästa. Odlare och arbetare får skäligt betalt för sina grödor, organisationsrätten främjas och barnarbete motverkas. Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf har nyligen varit med och skrivit under en debattartikel om Fairtrade. Klicka här för att läsa artikeln.

Vad kan Equmenias föreningar göra? Var med och sprid information om rättvis handel och påverka i de lokala sammanhang ni står. Här kommer fyra tips:

 • Kolla upp om er kyrka serverar Fairtradekaffe. Om inte, försök påverka den som handlar in kaffe att välja Fairtrade nästa gång.
 • Bjud in era medlemmar till Schysst frukost eller en fika med Fairtrade produkter. Ta bilder och sprid tanken om rättvishandel i sociala medier. #schysstfrukost
 • Fråga i er lokala mataffär om de säljer Fairtrade-bananer. Konsumenter har stor påverkan. Den butik som får frågan tillräckligt många gånger kommer förmodligen att köpa in Fairtrade-certifierade produkter.
 • Gör en frågesport om Fairtrade på er nästa samling. Klicka här för att ladda ned ett färdigt quiz om Fairtrade. 

Att fixa en schysst frukost är lätt: Det kan handla om något så enkelt som att välja rätt kaffe. Här kommer lite fakta om några vanliga frukostingredienser.

 • Bananer som säljs i Sverige kommer ofta från Dominikanska Republiken, där Fairtrade eftersträvar att alla bananodlare ska ha en lön som går att leva på.
 • Fairtrade-märkt honung får vi bland annat från Argentina, där biodlarna kunnat investera i projekt som ska öka den biologiska mångfalden i närområdet.
 • Cashewnötter växer naturligt i bland annat Gambia, där Fairtrade bidragit till att odlarna fått råd med högre utbildning till sina barn.
 • Majoriteten av världens te kommer från Indien, där Fairtrade motverkar barnarbete genom investeringar i utbildning.
 • Kaffe växer i många olika länder men kan till exempel komma från Kenya, där Fairtradepremien investerats i klimatanpassningar som ska motverka svampangrepp.
 • Socker kommer bland annat från Malawi, där Fairtrade-premien använts till att bygga tegelhus och dra elnät.
 • Fakta om Fairtrade-premien: Utöver minimipriset genererar försäljningen även en Fairtrade-premie. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna eller de anställda på till exempel ett plantage.

Vill du ha mer informationsmaterial om Fairtrade? Kontakta oss via internationellt@equmenia.se