Rapport från idrottsvolontärerna

Publicerat 

Här odlar man upp växter till försäljning och plantering
På jordnöts- och maniokplantagen tillsammans med papa Mingui, ansvarig för projektet
På stadion Massamba Débat i väntan på att få visa upp dans
Kyrkan i Ngouedi, bakom trädet gömmer sig också pastorsgraven
Ngouedi
Ngouedi

Nu går tiden snabbt och det återstår mindre än en månad i soliga Kongo. Aktiviteterna på Gothia fortsätter och det har kommit en del nya ledare eftersom vi passerat årsskiftet och påbörjat en ny ”säsong”. Vi har bland annat fått två nya kvinnliga ledare i fotbolls- och volleybollsektionen vilket vi tycker är jättekul! Under februari månad gjorde gymnastiken flera utflykter till olika evenemang dit vi blivit inbjudna. Vi besökte bland annat tre olika arenor för att visa upp dans och gymnastik i samband med allt från invigning till träningstävling. En av gångerna blev vi ”strandade” inne på arenan på grund av ett ösregn som förhindrade bussresan tillbaka till Gothia, men det blev en spännande vandring till fots i lera tillbaka.

Vissa tidigare år har volontärerna åkt en tur över till grannlandet Kongo-Kinshasa för att besöka den andra idrottsskolan som ligger i staden Kimpese.  Eftersom det politiska läget inte varit helt stabilt där på sistone var det tyvärr inte möjligt för oss att göra samma resa men för att se mer än storstäderna Brazzaville och Pointe-Noire blev vi medbjudna att åka ut på landsbygden i Kongo tillsammans med ett annat projekt under paraplyorganisationen CTPAD. Sagt och gjort, den 26 februari hoppade vi in i bilen tillsammans med fyra andra personer från CTPAD och började rulla mot Nkayi, landet fjärde största stad. Detta blev vår utgångspunkt under de första dagarna och de tre följande dagarna spenderade vi i den mindre staden Loutété. Varje dag hade vi ett ganska späckat program med utflykter runt de två städerna för att besöka platser som jobbar med eller är anknutna till projektet. Eftersom det handlar om jordbruk och odling fick vi se plantager med bland annat banan, tubercule (samma planta som man gör maniok, foufou och saka-saka av), sockerrör, safou, ananas, papaya och massor av jordnötter. Vi fick även träffa en hel del människor som jobbar på fälten eller med projekt och fick en häftig inblick i hur livet kan se ut om man bor på landsbygden. Fridfullt men varmt och slitigt konstaterade vi.

Vi fick utöver plantagen besöka ett häftigt ställe mitt i ingenstans uppe bland bergen som heter Ngouedi. Det är en väldigt speciellt plats för den protestantiska kyrkan i Kongo efter det var där väckelsen ägde rum. Här kommer lite kort historik över platsen som vi lärt oss: Ända sedan 1930-talet har det varit svenska missionärer på plats i Ngouedi och de sista som var där jobbade under mitten av 90-talet men hindrades sedan av oroligheterna och inbördeskriget. Under 30- och 40-talet började man undervisa pastorer men vi har förstått att det fanns vissa motsättningar mellan missionärerna och kongoleserna. 1947 vände det och väckelsen ägde rum. Nu är platsen mest känd för att en av landets pastorsutbildningar finns där samt för den mäktiga graven över väckelsepastorn Daniel Ndoundou – en kongolesisk pastor som också varit på besök i Sverige! Vi fick besöka internatet där studenterna bor, kika in i pastorsgraven, gå in i det lokala sjukhuset och kyla ner oss i den vackra kyrkan uppe på kullarna.

/Matilda & Ludvig