Varm jul utan pepparkakor

Publicerat 

Nu har vi tillbringat mer än tre hela månader här nere i Brazzaville. Vi känner oss mer säkra på det vi gör här gällande både på träningar och i samhället i övrigt. Vi gjorde lite olika saker över julen eftersom att vi bor i olika familjer men vi är båda väldigt överens om att det skiljde sig mycket ifrån julen i Sverige. Det var till exempel första julen i värmen för oss båda, mycket aktiviteter i kyrkan och inga pepparkakor…

Över nyår så var våra båda svenska familjer här och besökte oss. Det var otroligt kul att få visa dem hur vi lever och få hänga med dem i tio dagar. Vi gjorde flera olika utflykter. Bland annat så flög vi till kuststaden Pointe-Noire för att ha några semesterdagar där vi badade, solade och tog det relativt lugnt. Väl tillbaka i Brazza gjorde vi en utflykt till Kintele en bit utanför staden där det ligger en gigantisk och superfin sportanläggning där det finns möjlighet att utöva allt från fotboll till konstsim. Friidrottsarenan har en kapacitet på hela 60 000 personer. Dessvärre används den knappt eftersom det är för långt för de flesta att ta sig ut dit.

Den 28e december var det en speciell dag för oss, nämligen ”Jour de la fille de Gothia” vilket betyder ungefär ”tjejernas dag på Gothia”. Temat för dagen var leva tillsammans och på våra tröjor stod det ”jämställdhet mellan flickor och pojkar; en nödvändighet”. Dagen började med en marsch genom området ackompanjerat av en orkester. Väl tillbaka sedan fortsatte dagen med teater, föreläsningar, tal av borgmästaren, gymnastikuppvisning och lekar. En maxad dag helt enkelt! Detta görs bland annat för att locka fler tjejer till att börja sporta. Det händer nämligen då och då att barn kommer till Gothia tittar på och när man frågar om de inte ska skriva in sig säger de att de inte får för sina föräldrar. Det är främst tjejer som drabbas av det eftersom vissa anser att sport (framförallt bollsport) inte är för tjejer. Denna dag var otroligt imponerande att bevittna. Alla ledare på Gothia, både killarna och tjejerna var där och hjälpte till för fulla muggar. Det kändes verkligen som att alla ledare stod bakom budskapet med dagen. Det kanske låter som en självklarhet men i den kongolesiska kulturen så är jämnställdhet inte en självklarhet att man ska stå bakom. Kultur och normer säger oftast annat.

Efter nyår så började den nya terminen 2018 här på idrotsskolan. Det har varit mycket utvärderande av det gamla året och planerande inför det nya. Ledarna på centret var ute på en utflykt en bit utanför staden där de gjorde just detta. Vi två volontärer var dock i Pointe Noire då med våra familjer så vi kunde inte delta.
Vi känner oss båda taggade på de sista månaderna här nere och ser fram emot att få fortsätta bygga och utveckla arbetet.

/Ludvig Everstrand och Matilda Persson