Julhälsning från regionpersonalen

Publicerat 

”Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram…”

Jesaja 9:2

I december, mitt i vintermörkret, kommer advents- och jultiden med sina hälsningar om det skaparljus som bryter igenom vårt mörker. Profeterna ropar till oss om Guds rike, om ett ljus som befriar till nytt liv. Deras röster är lika aktuella idag som någonsin. Julens radikala berättelse om hur Gud blir människa behöver höras också i år. Jesu liv börjar i ett uthus. Det fanns inte plats i härbärget, står det. Så väljer Gud att komma till oss, lite på sidan om det fullbokade. Ett barn föds i julnatten, tystnaden bryts av en liten människas första andetag, det späda skrik som ropar: Ta emot mig! Josef och Maria blir våra förebilder när de välkomnar honom, med sina händer och sin omsorg. Att ta emot Jesus är en kärleksfull handling. Det känns i händerna.

Jag vill helt kort lyfta två frågor som berör oss och vår tid.

Det ena är möjligheten att ge julklappar som inte belastar miljön och som blir till glädje för fler. Equmeniakyrkan (och många hjälporganisationer) har fina erbjudanden om ”julpaket” som kan vara ett bra alternativ och som ger möjlighet till liv och ljus på många håll runt om i världen. Var med och ge! Självklart vill jag gärna rekommendera insamlingen Tänd ett ljus!

Det andra är behovet av att låta ljuset lysa på det som gömts undan i skammens skrymslen. Den här hösten har präglats mycket av uppropet #metoo, som på ett glasklart sätt visat hur många som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp, särskilt kvinnor. Det finns mönster av förminskande, förnedrande och förtryckande som vi, som samhälle och som kyrka, aldrig kan acceptera. Detta förekommer i alla sammanhang, tyvärr är inte kyrkan någon frizon. Därför vill jag också tydligt uppmana till att vara vaken och öppen när det gäller detta. Equmenia och Equmeniakyrkan har gemensamma riktlinjer kring sexuella övergrepp och som delvis även tar upp trakasserier, och det finns att ladda ner på hemsidan här.

Dessa riktlinjer bör aktualiseras i styrelserna och är en bra utgångspunkt för att se över miljön i församlingen. Det är alltid möjligt att höra av sig till mig eller någon av de andra regionala kyrkoledarna för att berätta och få hjälp att hitta rätt stöd.

Så kommer julen, och visst är det allra mest en fest för livet, för ljuset och kärleken. Tack för att ni i församlingarna är med och bidrar till detta genom fester, konserter, gudstjänster, julblommor och på andra sätt. Tillsammans kan vi mer! Gud älskar den här världen, det är i den strömmen av kärlek vi firar jul! Vi som arbetar i region Nord vill önska er alla en riktigt välsignad jul!

Lena Bergström, regional kyrkoledare
Sayuri Kikuchi
Marta Karlsson
Karin Kopparmalms
Margareta Lundmark