Kreativt porträtt – Jag skriver med Gud

Publicerat 

Equmenia vill med hjälp av korta personporträtt lyfta olika konstnärliga uttryck. Kanske kan texterna uppmuntra dig att våga använda ditt personliga uttryck ännu mer. Kanske kan den hjälpa dig att våga uttrycka din tro på ett nytt sätt eller på ditt sätt.

Jag minns tydligt Astrid Lindgren-orden som flödade ur vår kassettbandspelare och mötte doften av rostbröd på morgnarna i min barndoms radhus. Orden gick rakt in och skapade trygghet, vävde drömmar, gav hopp. Där och då visste jag att ord kan göra skillnad och att jag vill det. Då trodde jag det skulle bli noveller och romaner. Det blev journalistik och texter om min tro. Då trodde jag att skrivandet bara var något jag var rätt bra på. Nu tror jag att jag fått en gåva och ett sätt att lära känna och samarbeta med Gud.

Under de år då jag skrev i lokaltidningar bad jag till exempel på samma sätt som när jag skrev en predikan. “Gud, den här krönikan kommer att nå 89 000 smålänningar med varierande liv, olika relation till Dig – använd mig. Vad vill Du säga?”. Jag skrev om sabbat, julen och himlen, men också vanligare ämnen med en grundton av “du är älskad, det finns hopp, det finns något mer, livet är mer”. Ibland kom mail, brev och telefonsamtal. Några hade berörts och gått med mina ord i sina liv under lång tid. Några hade läst upp mina ord på personalmötet, lektionen, i gudstjänsten. Helt overkligt. Men det blev ännu tydligare att Gud var medförfattare och att vi skulle fortsätta samarbetet. Jag försöker än idag att komma ihåg att alla texter blir bättre om jag bjuder in Gud, också som featurejournalist, redaktör, bloggare och sociala medier-användare.

Oavsett om gåvan för ord används tillsammans med Gud eller inte, njuter jag ofta av andras ord. Jag kan känna av Gud i reklamen, jag kan klamra mig fast vid citat och sätta upp dem på väggen så att jag påminns igen och igen och jag blir salig av välskrivna böcker där orden får dansa. Medan min musikaliska man ofta fokuserar på trummorna i låtarna, kan jag få en hel predikan i en vanlig låttext. Jag kan bli Gudsberörd av enkla  ord, le när jag ser att Guds gåvor används väl. Ord i alla dess konstnärliga former formar mig och min gudsrelation.

Namn: AnnaSara Gotting
Ålder: 28 år
Jobb: Föreningsutvecklare Equmenia Stockholm och frilansjournalist
Bor: Lidingö med man och dotter
Församling: Kyrkan vid Brommaplan