Hälsning från Brazzaville

Publicerat 

Den 2 oktober anlände vi äntligen på flygplatsen Maya-Maya i Brazzaville och möttes av en kongolesisk delegation och ett härligt varmt klimat. Det är vi, Matilda och Ludvig som är årets idrottsvolontärer i Equmenia/Equmeniakyrkans och Gothias Cups gemensamma idrottsprojekt i Brazzaville. Här ska vi arbeta på Centre de Formation Gothia, en idrottsskola i centrala Brazzaville dit barn och ungdomar kommer efter skolan för att ta del av sociala aktiviteter och idrott.

Vi anlände mitt under lovet så när vi kom var det uppehåll med aktiviteterna på centret. Trots det har vi spenderat mycket tid där eftersom vi haft fransklektioner tillsammans med en av ledarna och organiserat utrustning och material i deras förråd. Tack vare pengar från Sverige har vi också kunnat bevittna en rejäl upprustning av lokalerna under vår tid här. Precis som allt annat i Kongo så tar det ganska lång tid men till slut så har kontor, förråd, lektionssalar och omklädningsrum fått både nytt golv och ny väggfärg. Det är kul att se det fina resultatet när man vet att det knappt fanns en hel fotbollsplan i projektets begynnelse!

Medan förrådet målades om passade vi på att organisera och inventera matchtröjor, bollar, skor, strumpor, gymnastikdräkter och andra grejer inför öppningen.

Matilda har jobbat mycket tillsammans med Coach Armel, en fantastiskt driven och kompetent person som är ansvarig för gymnastiken. Redan första dagarna diskuterades planering av kommande termin och han verkar mycket nöjd över att det äntligen kommit en gymnastikvolontär då de tidigare volontärerna främst sysslat med fotboll. Den största skillnaden mellan gymnastiken här och hemma i Sverige är helt klart utrustningen. Hemma kan man hitta det mesta man behöver till en gymnastikträning i vilken idrottshall som helst, men här får hela centret klara sig på två genomslitna tjockmattor och en ”barntrampett”. Gamla bildäck kan också fungera bra att hoppa på. Trots det har vi fått bevittna otroligt bra och svår gymnastik och vi är mäkta imponerade!

Ludvig har varit med och coachat i nästan alla fotbollsklasser. Eftersom språket inte är hundraprocentigt ännu så har han till en början varit med och framförallt observerat men också hållit i övningar och peppat barnen så gott det går. Det är överlag en väldigt god inställning hos alla barnen. När coachen pratar så lyssnar man och man måste vara fokuserad under övningarna. Eftersom att barnen går i skolan lite andra tider här nere så är det olika hur många som dyker upp. Från idrottsskolans sida så vill man givetvis att barnen prioriterar skolan först. I de yngre klasserna så brukar det vara väldigt många oavsett dag och i den äldsta klassen lite mindre på vardagarna då skolan tar mer tid. På lördagarna så är däremot alla klasserna i både fotboll, gymnastik och volleyboll nästan helt fulla.

Här är coachen och gymnastikproffset Armel som har stenkoll på allt som rör gymnastik på centret. Han förklarade att han tycker om Gothia så mycket eftersom de är som en enda stor familj, det är till och med så att barnen ibland knackar på hemma hos honom för att få lite egentid eller prata av sig.

Coach Ludovic i full gång med att coacha en av centrets fotbollsklasser. Ludovic är också den på centret som kan mest svenska; ”Jag gillar fotboll!”.

Ibland är det inte så många som slutat skolan och kommit i tid till de sociala aktiviteterna så då får man roa sig med annat så länge, pussel och pyssel till exempel. Annars brukar det vara allt från sång och lekar till drama och diskussioner.

Följ oss gärna på vår instagramsida för fler bilder: @idrottsskolorna

/Matilda och Ludvig