Action-resa till Litauen

Publicerat 

Vi i Equmeniakyrkan Växjö ( Magdalena Gustafsson, Diakon, Emilia Eriksson, Ungdomsledare och John Lindar, pastor) ville bara berätta att vi har använt er bok Action, tillsammans förändrar vi världen, nu under ett läsår. Vilket har varit alldeles fantastiskt. Våra ungdomar har verkligen satt sig in i hur man skulle kunna hjälpa till på ett eller annat sätt för att förändra världen. Vi har kört varannan vecka och även gjort en resa till Litauen!

Vi vill tacka så mycket för materialet och för all inspiration. Våra ungdomar har verkligen fått växa och lära sig mer om hur man kan bli en bättre lärjunge till Jesus och hur man kan förändra världen tillsammans.

Här kommer reseberättelse från resan till Litauen!

Den 17 juni 2017 var dagen kommen. Vi hade verkligen väntat med mycket iver efter denna dag. Nu skulle vi äntligen få åka till Litauen. Vi samlades på lördagsmorgonen, tidigt, packade in i minibussarna och iväg mot Stockholm för att ta färjan till Riga. Under resans gång hade vi ett ganska högt tempo men vi har haft väldigt roligt. Vi har haft intressanta möten med många olika människor. Vi har verkligen fått se att vi har turen att leva i Sverige, ett land som är tryggt ekonomiskt och har ett bra skydd. Vi har varit på ganska tunga möten. Vi har besökt ett barnhem där var åldrarna 1-17 år. Där deltog vi i och hade olika verksamheter. En del gick ut och spelade fotboll med tonåringarna, några satt inne och kastade boll med en av de yngsta där, andra satt och försökte läsa ur en barnbok på litauiska och sen hade vi sångstund med dom på både svenska och engelska. Vi lämnade mycket kläder till barnhemmet och tackade personalen för att vi fick besöka dom genom att lämna lite plopp, kexchoklad, pepparkakor, annat smått och gott. Och för att inte glömma, djungelvrål, vilket var ganska roligt och se när de äldsta på barnhemmet provade de. Deras minner!! Då skrattade vi gott. Allihopa. Tillsammans.

Vi fick också besöka ett ungdomsfängelse för pojkar i ålder 14-24. Många var nervösa och visste inte riktigt hur man skulle bete sig både innan, under tiden och efter. Men vi var noga att berätta att de kommer finnas tid och prata om det. Men på plats var vår uppgift att få folk och le och förhoppningsvis ge dom någon form av hopp igen. När vi kom dit så satt alla ute under träden i en fyrkant. Vi satte oss ned hos dom och vi alla fick säga våra namn och sen så fortsatte vi med att sjunga lovsång tillsammans. Vissa uppskattade det och andra var tysta. Efter det var det dags att börja bjuda på oss själva. Vi började sjunga rörelse sånger med dom: I’m singing in the rain (thumbs up), Huvud axlar knä och tå, Honky Tonky. Det var mycket roligt. En del var med ”ända in i kaklet” och de skrattade så att de höll på att vika sig och en del nöjde sig med att stå och småfnissa. Efter det så ville ungdomarna i fängelse spela basket med oss, så det gjorde vi. Det var mixade lag vilket var väldigt roligt. Det var inte lätt med kommunikationen men vi spelade ihop i en timma och efter det så körde vi två matcher med spökboll. Sen fick vi bjuda på Swedish Fika. Många var skeptiska till det men när de väl vågade prova så ville de ha mer.

Vi fick också se hur de bodde. Det luktade inte så gott där, men de hade hyfsat bra rum. Mycket bättre än vad som var förväntat för att vara fängelse tyckte flera i vår grupp.

Cornelia Bjelkvik säger så här om resan:
Den här resan fick mig att öppna ögonen och förstå att allt jag har inte är en självklarhet för andra t.ex en familj och resor till utlandet eller ett helt och fint hus. Jag är så mycket mer tacksam nu för allt jag har och även för att jag bor i ett land som Sverige. Jag märkte även hur mycket Jesus kan göra i en människas liv på pojkfängelset där pojkarna hade mött Jesus i fängelset. Att träffa människor som blivit kristna på helt andra sätt och villkor gör att Jesus blir ännu verkligare och på riktigt. Han gör inte bara skillnad i mitt och mina vänners liv här i Sverige utan även människor som hamnat så snett i livet men ändå delar samma religion. Det var otroligt mäktigt och det viktigaste jag tar med mig samt även en ännu starkare vilja av att förändra den här världen.


Så här säger Emelie Wedham:
Actionresan betydde väldigt mycket för mig och har förändrat mig en hel del. Jag har blivit mycket mer tacksam för det jag har efter att ha träffat människor som inte lever under så bra förhållanden. Min gudsrelation växte också under resan och det kändes gött att sprida vidare Guds kärlek till dem vi mötte. Jag hoppas också att vi väckte en gnista hopp i dem och att de börjar tro på en bättre värld.


Så här säger Samuel Petersson:
Resan till Litauen kändes väldigt betydelsefull, eftersom att vi faktiskt fick hjälpa till på plats, och verkligen känna att vi kunde sprida lite glädje och hopp. Besöket på pojkfängelset var väldigt viktigt för mig. Det var såklart väldigt spänt och lite skrämmande till en början, men när vi fick spela basket med fångarna så kändes det som att vi spelade med vilka grabbar som helst.


Vi var borta i fem dagar, varav två resdagar. De tre dagarna i Lettland/Littauen fick vi, utöver besöken på barnhemmet, ungdomsfängelse för pojkar, fick vi spela tennis med en privat coach, besöka korskullen där vi gick bland miljoner kors som var ditsatta, få info om hur Lettland och Litauen blev självständiga på Ockupationsmuseet, få gå omkring på gatorna på gamla stan i Riga där en del åkte upp i ett klocktorn och fick se en fantastisk utsikt medan andra tog en shoppingtur eller en fikastund. Så efter 150 mils bilåkande, 34 timmar på färjan, många minnen, härliga samtal och dåliga skämt så är vi alla otroligt nöjda över denna resan och vill iväg igen.

Med Varma Hälsningar
Action – Tillsammans kan vi förändra världen!!
Equmeniakyrkan Växjö
Ulriksbergskyrkan Växjö