”Det är alltid årets höjdpunkt att åka hit!”

Publicerat 

”Jag har blivit mer social och tar mer plats. Jag känner mig så bekväm när jag är här. Jag känner mig hemma, jag skäms inte för någonting och kan hänga med alla. Och jag har lärt mig mycket om Gud och så.”
Sofia Klingsbo

Varje år är det Kristendomsskola på Sjöviks folkhögskola som vänder sig till ungdomar som ska börja åttan eller är äldre. Den sträcker sig över knappt två veckor fyllda av mycket glädje, allvar och undervisning om den kristna tron. Det är inte ett vanligt konfirmationsläger, men första året lär man sig om grunderna i kristen tro. Sen är man mycket välkommen tillbaka nästa år och året efter det och året efter det! Kristendomsskolan är nämligen fyraårig om man vill och många vill det. I år är det 109 deltagare och runt 60 av dem är från vår region. Bland annat kommer de från Uppsala, Rotebro, Farsta och Hässelby.


Årskurs 2: Fördjupning i kristen tro, med fokus på Nya Testamentet. För de som ska börja nian eller är äldre samt redan läst kristendomsskola/konfirmationsundervisning.
Årskurs 3: Ytterligare fördjupning i kristen tro, med fokus på Gamla Testamentet.
Årskurs 4: Lärjungaskap, drama och musik.
I årskurs 2-4 ingår även en ungdomsledarkurs.


Vi som jobbar för regionen besökte skolan en dag nu i veckan och fick se kanotvältning, volleybollspel, intressanta lektioner, fotbollsspelande och mycket gemenskap. Vi frågade några ungdomar varför de åker hit.

 


Första året blev jag inte tvingad, men starkt uppmuntrad av min mamma att åka hit. Efter en dag var jag hooked. Jag ville inte åka hem. Alla vänner jag fått här är mina bästa vänner och det bästa jag vet är att få hänga med dem. Det är så härligt att vara här.
Därför kommer jag tillbaka.
 
SOFIA MARTINSON

Det roligaste förra året var att få träffa alla igen. Det var ett år sedan jag träffade vissa och många är ju mina bra vänner. Sen var det hajk och det var kul. Vi skulle paddla ut och då började det regna och min mobil gick sönder. Det var lite trist, men det blev kul sen när solen kom fram och vi fick sova i vindskydd. Fast vi sov inte så mycket.
ELIN BJESSMO


Det känns jättebra att vara här! Det är alltid årets höjdpunkt att åka hit och det känns väldigt kul. Det har känts väldigt bra hittills!
LOUISE CAMNERIN

HERMAN LINDGREN MERIDA och PHILIP JASON KOBGA går i fyran.
– Jag är kristen och tycker att det är roligt att vara här med andra kristna och lära mig mer om min religion, säger Herman.
Hur är kristendomsskolan påverkat dig?
– Det har stärkt min tro. Jag tycker om andakterna. Man känner mer när man är med andra människor, och mer än när man är i sin egen kyrka. Jag är med i en församling där det mest är äldre personer. Jag träffar ganska ofta de från lägret som också bor i Uppsala.
Var skolan som du tänkte när du började?
– Jag hade inte hört så mycket om lägret innan men mina kusiner har varit här och jag hade varit på andra läger innan. Men det har varit roligt hela tiden och jag tipsar andra om att åka hit. Det finns väldigt mycket roligt att göra här som många andra gillar att göra, som fotboll och volleyboll.
Vill du bli ledare på skolan?
– Det har jag inte tänkt så mycket på. Det ska jag tänka mer på i framtiden, men kanske.

PHILIP JASON KOBGA är liksom Herman med i Missionskyrkan i Uppsala, men flyttade nyss till Stockholm.
Varför väljer du att komma tillbaka ett fjärde år?
– Jag har faktiskt inte varit här i fyra år. Jag har haft mycket fotboll på somrarna. I år passar det perfekt, men annars har det varit dålig tajming. Min kompis Herman tipsade mig om det här och förra året var en cup så jag kom bara den andra veckan. Det var väldigt snällt av Fredrik (föreståndare för kristendomsskolan) att låta mig göra så. Inte för att skryta, men det går bra på lektionerna. Jag hänger inte efter, trots att jag inte läst allt.
Vad var det bästa förra året?
– Jag tyckte att det var så härligt när vi en varm, varm dag åkte ut med båtarna. Jag älskar havet, älskar sjön. Vi fick bada och det var väldigt fint. Sen var det ju väldigt roligt med fotbollsturneringen. Tyvärr vann fyrorna. Men de var bra.
Har din tro förändrats genom att åka hit?
– Jag har alltid varit troende, även om folk säger att det finns vetenskapliga bevis för något annat. Det finns ingenting som kan rubba min tro. Tron förstärks självklart här. Jag får svar från Gud när jag ber. Förra året var kanske en lite jobbig tid och på sista andakten rann alla känslorna ut. Jag är inte så känslosam annars, men det blir starkare här på något sätt.
Känns det som att Gud pratade med dig då?
– Ja verkligen!


Kristendomsskolan arrangeras av Sjöviks folkhögskola, Equmenia Stockholm, Equmenia Mitt och Equmenia Svealand
VILL DU VETA MER? LÄS MER HÄR!


Detta är del tre i Equmenia Stockholms gilla-serie. Tidigare har vi skrivit om drama och Frizon. Vad vill du att vi skriver om nästa gång? Tipsa gärna!