”För mig handlar drama främst om att leka”

Publicerat 


Hej Sara Wallin! Varför tycker du om drama?

– Jag har alltid haft lätt för att leka och ville gå på teater när jag var liten. Men jag vågade inte, jag la nog in massa prestationer i det. Tänkte att jag måste bli skådespelare om jag börjar och det kändes alldeles för tungt och laddat, något som jag inte skulle klara. Men när jag gick en kurs i improvisationsteater på en folkhögskola upptäckte jag att drama är så mycket mer än att vara skådespelare. Man måste inte ”satsa” och söka scenskola.

Vad är drama då?
– För mig handlar drama främst om att leka. Om att hitta på tillsammans utan att någon vet hur det kommer att sluta. Det gäller att vara trygg med varandra så att alla vågar släppa loss och pröva sina gränser. Man får bara lyssna in och se vad som händer. Det blir väldigt demokratiskt och jämlikt. Och så roligt!

En del kan känna sig nära Gud när de får använda ett uttryckssätt som de gillar, ofta sång eller dans. Kan du känna dig nära Gud när du gör drama?
– 
Jag har funderat mycket på det. Jag tror att man kan lära känna Gud och utforska sin egen tro genom drama likaväl som sång och dans. Det är en sak att läsa en bibeltext om vad som hände och vad Jesus sa, och en annan att spela upp den och agera genom att leva sig in i berättelsen. Fundera på ”vad betyder detta för de människor som var där då och vad kan det betyda för mig idag?” Att koppla på kroppen kan få texten att djupna.

”Det är fantastiskt roligt framför allt.
Och jag lyckas släppa så mycket annat.
  Jag går ofta runt och funderar ”hur ska jag göra nu?”

och ”hur ska jag bete mig här?”.
I drama handlar det inte om mig.”

Du har, tillsammans med andra med anknytning till Equmenia, arbetat fram ett dramamaterial som heter Bara börja! som Equmenia ger ut nationellt. Vad handlar det om?
– Det är ett material med tio färdigplanerade dramapass med ett antal övningar per pass. Man kan använda materialet i sin helhet som en termins upplägg för en dramagrupp, men man kan också använda ett enda pass eller plocka enstaka övningar. Det finns en stegvis uppbyggnad, det blir mer och mer utmanande, så är man ovan kan det vara bra att välja någon övning i början av materialet.

Vad är din dröm med det här?
– Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för drama. Att det börjar ploppa upp nya dramagrupper, att vi får se många bra och intressanta gudstjänstdraman eller kanske bibelimprovisation istället för predikan. Det skulle vara jättekul om det blev många oväntade spinoffer! Jag skulle också vilja att man använde det till valbara pass på läger eller i personalgruppen. Kanske låta ledarna göra något annat än att planera och arrangera och låta dem leka i improvisationsteater istället.
– Jag tror att drama är ett minst lika gott verktyg som scouting, tonår eller innebandy för att unga människor ska få hitta sig själva och få en trygg självbild och en trygghet i en grupp. Vi tycker om olika saker. Alla tycker inte om att spela innebandy eller sjunga i kör. Ju fler verktyg och uttryckssätt vi har, desto fler kan vi nå.

Här kan du ladda hem materialet!


OM SARA WALLIN
Ålder:
27 år
Förening: Uppvuxen och medlem i Abrahamsbergskyrkan
Gör:
 Ungdomsledare i Mariakyrkan i Hammarkullen
Familj: Mamma, pappa, systrar, katt och pojkvän
Intressen: Äta picknick i skogen, hålla på med växter och leka med kompisar
Drömmer om just nu: om en härlig ledig helg i Malmö
Det bästa med att ha vuxit upp i Abra: Det har varit mitt andra hem hela livet. Jag har alltid känt mig trygg och det har alltid varit självklart att jag får tycka och påverka som den jag är. Jag har fått ett sammanhang med ledare och vänner där jag har fått göra så himla roliga, knäppa och viktiga saker som jag inte fått göra någon annanstans.
Såhär tänker jag mig Gud: Just nu är Gud någon som går bredvid mig och håller mig i handen vad jag än gör och som styr in mig i en riktning dit jag ska.


Vi har startat en litenliten Equmenia Stockholm gillar-serie. Det innebär att det någon gång då och då kommer att komma upp en text här på hemsidan om en intressant person. Och alla har de något gemensamt – de har anknytning till regionen och gillar något! Låter det spännande? BRA! Detta var del 1 och fler kommer att komma. Vem vill du läsa mer om? Tipsa till annasara.dahlen@equmenia.se!