Att åka som idrottsvolontär till Kongo-Brazzaville är helt klart det bästa jag gjort!

Publicerat 

Equmenia har, i samarbete med världens största fotbollsturnering Gothia Cup, varit med och drivit en idrottsskola i Kongo-Brazzaville sedan starten 2003. Där får 400 barn och ungdomar möjlighet att träna och utöva idrotter samtidigt som de också får lära sig att leva i fred och vänskap, och utvecklas och mognar som människor med goda värderingar. Här berättar Stina Holmqvist om sina upplevelser som idrottsvolontär.

Vad är det för äventyr du varit iväg på?

Jag åkte som idrottsvolontär till idrottsskolan CF Gothia i Kongo-Brazzaville 2012 till 2013. Att vara idrottsvolontär innebar att jag var med och planerade och deltog i de aktiviteter som fanns på skolan och fick hänga med alla goa barn som kom till skolan. Det var inte bara idrott på schemat utan också läxhjälp, engelska- och svenskaundervisning och även möjlighet till att spela spel och att bara få umgås med barnen som bodde i området. Utöver att jag var på idrottsskolan så fick jag möjligheten att bo i en kongolesisk familj under tiden i Kongo-Brazzaville vilket ledde till att jag nu har en extrafamilj.

Hur kommer det sig att du åkte iväg som idrottsvolontär?

Jag hade en längtan att få komma ut i världen och få möta något helt nytt samtidigt som jag ville få bidra med något till andra människor. När jag fick reda på att man kunde åka till Kongo-Brazzaville och kombinera idrott och tro och på samma gång få en riktig kulturupplevelse kände jag direkt att det var något för mig.

Vad var det bästa och sämsta med att åka iväg till Kongo?

Det finns så mycket bra när jag tänker på tiden i Kongo-Brazzaville. Att få möjligheten att spendera en längre tid i ett annat land, få lära känna en ny kultur, nya människor, lära sig ett nytt språk är saker som jag är så tacksam för. Bland de bästa minnena är när jag var på idrottsskolan och fick leka och hänga med alla barn, få ge dem kärlek men samtidigt få så mycket tillbaka, det var fantastiskt. Det sämsta kan ha varit det tuffa med alla kulturkrockar och att få stöta på så mycket orättvisa, men det är också saker jag är tacksam över att jag fick uppleva.

Hur har tiden i Kongo påverkat dig som person tror du?

Tiden i Kongo-Brazzaville har påverkat mig genom att jag lärt mig att se saker ur flera perspektiv. Min tid i Kongo-Brazzaville lärde mig också mycket om hur det är att möta människor från en annan kultur samt hur det är att komma till ett nytt främmande land där andra normer gäller än ens egna. Jag tror också att min tid i Kongo påverkat mig till att inse att saker inte är svart-vitt utan att det alltid finns så mycket mer att ta reda på bakom varje situation.

Har din tro förändrats under och efter din resa?

I Kongo-Brazzaville får tron ta större plats i vardagen, det är en mer naturlig och självklar del i livet än för många här i Sverige. För många kongoleser är tron det sista de har och när någonting händer så är bönen en självklar del vilket varit väldigt inspirerande för mig. Min tid i Kongo-Brazzaville har verkligen fått mig att inse mer att jag vill att Gud ska få vara en central del i min vardag och det som jag bygger mitt liv på.

Skulle du rekommendera andra att åka, och varför då i så fall?

Absolut! Att åka som idrottsvolontär till Kongo-Brazzaville är helt klart det bästa jag gjort. Tycker du om Jesus, fotboll, att få möta nya människor, kulturer och att hela tiden få vara med om oväntade saker så är detta grejen för dig!

 

Här kan du läsa mer om vad idrottsvolontär är och hur du ansöker!