”Ni ska alltså få ta del av Ecuador, mitt på jorden, mitt under solen.”

Publicerat 

Citatet är från Petter Hermannson, Equmeniakyrkans missionär i Ecuador, tillika reseledare under de veckor då en grupp på 25 personer från fyra församlingar inom Equmeniakyrkan reste runt och upplevde landet. Rebecka Engström var en av de 25 personerna och fick ett bidrag till resan i form av Equmenias internationella stipendum. Här berättar hon om sina upplevelser:

”För mig var det också nytt att resa i en såhär pass stor grupp, för mig kändes det som en utmaning inför resan, men trots alla olikheter och personligheter som fyllt denna grupp, så har det fungerat så bra! Man har tagit hand om varandra, brytt sig om varandra, och då vi alla har samma grund i församlingen och Gud, så har det känts som att vi varit en familj, en väldigt stor familj! Så fort vi steg av planet så möttes vi av värmen, främst från solen. För att ha varit beredda på 14 grader och regn våra första dagar i Quito blev vi glatt överraskade av solen! Trots Petters tjat om att ” i Ecuador KAN det komma regn, så ta med regnjacka” så har vi mest mötts av solen och regnjackan har följt med hem oanvänd. rebecka

Vi har fått se de olika delarna av Ecuador; huvudstaden Quito, Chaco i djungeln, indianbyn Otavalo och Peuguche uppe i bergen, samt kusten med familjen Hermanssons hemstad Montecristi och grannorten Manta, samt playan i Puerto Lopez.

När vi kom till Manta vid kusten träffade vi Freddie som delade för oss om sitt tidigare liv med kriminalitet och hur han kom att bli kristen för 13 år sedan. Nu jobbar han mycket ideellt i Pactokyrkan (Förbundskyrkan i Ecuador) med ungdomar. Sedan jordbävningen den 16 april 2016 har han varit väldigt delaktig i arbetet kring det. Han tog med oss till ett område i Manta som drabbats väldigt hårt av jordbävningen. Husen var spruckna, rivna eller i vissa fall helt raserade. Många av husen stod kvar, tomma, då det var för farligt att bo i dem. Vi kan aldrig föreställa oss hur det var då när jordbävningen slog till, så många liv som förändrades på bara några minuter.

Några saker som varit minnesvärda vill jag dela. Bland annat var vi i Chaco och träffade församlingen som Petter var verksam pastor i för några år sedan. Under fredagskvällen var det en gudstjänst med sång och dans och därefter blev vi bjudna på en härlig middag som ungdomarna i församlingen hade lagat åt oss. Även på söndagen var vi med på gudstjänst och en del av sångerna upprepades från fredagskvällen, och vi försökte sjunga med i den mån det gick. Något som flera av oss som var med tar med oss hem är med vilken inlevelse och glädje man kan sjunga O store Gud, såklart på spanska, och den blir så fin!

Första dagen i Ecuador delade en i gruppen ett citat från en bok han läst. I boken har en man dött och kommer till himlen. Där träffar han Gud som frågar: ‘Did you enjoy my creation?’ Detta citat är något som har följt mig under hela resan. Det har titt som tätt dykt upp i mitt huvud som en påminnelse om Guds verk i vår natur och omgivning.”

/Rebecka Engström, mottagare av Equmenias internationella stipendium 2016