Bibelklubben 20+

Publicerat 

gruppen-vid-fikabord_1

 

 

 

 

 

 

 

 

I Abrahamsbergskyrkan i västra Stockholm har det stora köksborden en central plats. Köksbordet fyller en viktig funktion i församlingens liv och gemenskap. Det är torsdagskväll och jag kliver in i kyrkans entré. Jag hänger av mig min blöta regnkappa och möts av sorl och skratt inifrån köket. Här sitter ett antal personer i lite olika åldrar. Någon äter en pizza och andra dricker en kopp te. Någon står med papper och penna redo att skriva ner varor att handla in till helgens scouthajk. En annan person kliver in, uttrycker sin glädje att se alla och undrar var styrelsen ska hålla till ikväll. Köksbordet. Här delas ett stycke vardag, glädjeämnen och funderingar. Gemenskap. Efter en liten stund drar sig några av oss undan, in till ett litet rum med soffa, bord och några stolar. Tevattnet står redo, så även burken med pepparkakor.

Bibelklubben 20+ har samlats varannan torsdag i fyra års tid. Det var när Maria Öst skulle börja jobba som pastor i församlingen som några redan innan hon påbörjat sin tjänst, uttryckte en önskan om en mötesplats för personer i 20-30 årsåldern. Sedan dess har de hållit på. Det är ett blandat innehåll på träffarna men allt är relaterat till tro eller bibeln på ett eller annat sätt.

Upplägget ser likadant ut varje gång. De börjar med en runda där varje person får säga något kort om kvällens tema, dela sina tankar och erfarenheter utifrån ämnet. Här ges också möjlighet för den som vill att säga något om läget i livet just nu. Därefter har pastor Maria en introduktion till dagens tema och sedan samtalar de, antingen fritt eller utifrån några frågor. Träffarna avslutas med bön och med ytterligare en runda där alla får möjlighet att säga något kort om vad de tyckt var särskilt intressant, viktigt och vad de bär med sig från kvällen.

Bibelklubben 20+ har alltså varit igång varannan torsdag under fyra års tid. Det blir en hel del träffar och de har hunnit gå igenom många ämnen och teman. Några har återkommit. Fördelen med det, är att det alltid blir lite nya vinklar och perspektiv och ger möjlighet till fördjupning och utveckling.

Gruppen får gärna komma med förslag på ämnen och teman och sen är det Maria som väljer ut och förbereder. Ikväll är temat Välsignelser. Andra teman de tagit upp under åren är Kvinnor i bibeln, Efesierbrevet, Gud och pengar, Jesus som jude med mera. En kväll som flera av dem minns som extra intressant var när Maria hade en kyrkohistorisk genomgång. När och hur de olika kyrkorna och samfunden bildades, vad som var orsakerna bakom och så vidare.

gruppen-ansiktenSamtalet är viktigt. En uttrycker att en styrka med Bibelklubben 20+ är att man kan ställa frågor som man kanske inte ställer någon annanstans.

– Ibland kan det finnas saker som det känns som att man borde ha koll på om man varit med i kyrkan ett tag, fast som man kanske faktiskt inte vet så mycket om.

Inga frågor är för simpla eller konstiga, inga frågor är för kluriga eller tabubelagda. Allt måste få vara tillåtet.

Vilka som kommer från gång till gång skiljer sig väldigt mycket och det är en av grundförutsättningarna.

– Det ska inte vara något krav att komma varje gång. Många har fullt upp med plugg, jobb, resor, ledaruppdrag i kyrkan, berättar Maria.

Just att få vara något annat än ledare, att inte behöva planera och förbereda är något som flera deltagare uttrycker som positivt.

Flera av oss är ledare i en massa grejer. Det är skönt att bara få komma hit, att någon annan planerar och förbereder och vi får prata om saker på en djupare nivå än: så här gör du en knop eller nu ska vi baka muffins, säger en av dem.

– Man har ju inte så många tillfällen egentligen att prata om tro i vardagslivet. Inte jag i alla fall. Det känns viktigt och väldigt skönt, fyller en annan i.

Just att få dela tron, livet och be med och för varandra verkar vara den största behållningen för de som är med.

/Linnéa Lidskog, Barn- och ungdomskoordinator

gruppen-vid-kyrkan