”Jag drogs med och fastnade direkt!”

Publicerat 

En scoutledare med internationellt engagemang och många järn i elden. Det kanske skulle kunna vara en beskrivning av Julia Carlbäcker. Som ledare i Valsätrakyrkans scoutkår får hon möjlighet att vara en stabil vuxen, att busa med scouterna och sitta ner och prata om livet och tron.

Julias scoutbana inleddes i Gävle och när flyttlasset tog henne till Uppsala kände hon att det vore roligt att prova på att vara ledare. Hon hälsade på och var sedan fast.

Julia 2
Fotograf: Dag Lundén

”Jag ville haka på och se hur det var. Jag drogs med och fastnade direkt! Att vi har sådan bra ledargemenskap och har så roligt tillsammans är helt klart en bidragande orsak till att jag stannat kvar”.

Det är de små stunderna som betyder mest för Julia; de där stunderna då hon får umgås med barnen. När de får möjlighet att öppna upp och fråga saker och de samtalen som kommer av frågorna, att scouter och ledare reflekterar tillsammans.

”I Equmenia finns utrymme för mer än de häftiga upplevelserna. Det finns möjlighet och plats för att bolla frågor kring religion och tro – att lyfta större frågor. De frågorna har en självklar plats och glöms inte bort i Equmenia”

Parat med scoutledarskapet har Julia också odlat sitt internationella intresse. Hon har exempelvis varit med i Diakonia-aktivisternas grupp i Uppsala under flera år.

”Det är ett sätt att kanalisera mitt internationella engagemang, att vara med och påverka.”

Julia 1
Julia på Diakonias resa till Palestina och Israel

Inom ramen för Julias engagemang för Diakonia hon deltagit i flera kampanjer och initiativ, både på hemmaplan och utomlands. Från gatuteater för att uppmärksamma människor på konsekvenserna av vapenexporten till kampanjarbete mot skatteflykt. En upplevelse som satt djupa spår var en resa, arrangerad av Diakonia, till Palestina och Israel.

”Jag har rest en del på egen hand men det var häftigt att göra den upplevelsen tillsammans med fler. Under resan fick vi möta människor från andra delar av världen som på olika sätt kämpar för fred och rättvisa. Det var en häftig upplevelse att inse att alla dessa människor kommer fortsätta arbetet vi gjorde under resan på sina olika håll när de kommer hem. ”

Nu tar Julia paus från engagemanget ett tag. Hon ska plugga en utbytestermin i Skottland. Precis hur hon ska vara involverad i Equmenia när hon kommer hem är inte riktigt bestämt. Julia poängterar att hon vill vara närvarande och fokuserad, att det är mycket som är roligt men att det också måste fungera med livet i övrigt.