Sommarskoj i Tierp

Publicerat 

sommarkolloI Borgenkyrkan Ung i Tierp har man under några år haft sommararrangemang för barn. I år fick man bidrag från kommunen i en satsning som kallades ”Världens bästa sommarlov” och man bjöd under några dagar 27 barn på Sommarskoj! Här kan du läsa ungdomsledare Malin Fritzons berättelse.

Under 4 dagar i slutet av juni samlades 27 barn, 2 bebisar och 7 ledare för att tillsammans göra några av sommarlovets dagar till ett riktigt ”sommarskoj”. Varje dag började kl 10 med samling och kompis-rappen, strax innan kl 16 samlades vi igen och sjöng samma sång samt berättade vad vi gjort under dagen. Sista dagen avslutade vi med tårtkalas tillsammans med föräldrar och syskon och kanske världens längsta rulltårta täckt av grädde och godisar. Då berättade vi att vi pysslat, bakat, lekt och hängt i kyrkan i två dagar. Att vi åkt med traktor och vagn till ett bondgårdsbesök och träffat Highland Cattle för att sedan gå på spårning i skogen. Den dagen passade det bra med grillad korv och bröd. Sista dagen avslutade vi traditionsenligt på en liten camping vid kusten, precis som tidigare sommarlovsaktiviteter slutat. Där spelade vi minigolf och badade i havet. Mycket nöjda och glada barn träffade nya kompisar under veckan och kyrkan är säkert fortfarande, fläckvis full av glitter.

Varför gjorde vi detta?

Vi har tidigare år haft dagkollo för barn under en halv sommarvecka, då endast med marknadsföring hos soc och via sfi/fbk. Iår bestämde Tierps kommun att skapa ”världens bästa sommarlov” för barn mellan 6-15år. Det gjorde man genom att informera föreningar om ett bidrag som gick att söka för att med hjälp av det arrangera en kostnadsfri sommarlovaktivitet. Vi sökte bidrag och blev beviljade en pott att spendera. Med hjälp av den har dessa barn fått vara med om ett äventyr som varit gratis och där det även ingått mat och fika. Aktiviteten har varit baserad på en anställd ungdomsledare och ideella ledare.

Hur mycket kostar det egentligen?

Vi har valt att åka på utflykter, då går det givetvis att välja utflykter som inte kostar så mycket eller som går att få kompis-pris på. Att tex åka hem till en församlingsmedlems gård kostar oftast bara resan. En annan utflykt är att åka till någons stuga vid vattnet etc. Berätta gärna för resmålets kontaktperson vad ni är för gäng som vill komma och varför. Många vill gärna hjälpa till och bidra till saker om de vet vad det är. Att laga mat till så många kan kännas dyrt, säkskillt om man ska anpassa sig efter policys och etik i butiken. Maten är den största utgiften, har man tur kan församlingsmedlemmar hjälpa till och kanske kan flera bidra med 1kg köttfärssås eller några korvar och snart har fem bröd och två fiskar räckt till alla som är mätta och glada. Pysselmaterial kan kosta mycket, googla och använd naturen!

 

För oss har det varit viktigare att visa på Guds kärlek än att prata om den. Om barnen börjar med att känna trygghet och glädje i kyrkan är det öppningen för vidare utveckling i en personlig tro. Som församling och förening växer vi i oss själva genom att känna oss behövda och delaktiga i samhället. Kanske är det också så att vi med anledning till detta även ökar i medlemsantal om några år. Dessutom tror jag att kyrkan mår bättre av lite glitter i hörnen än spindelväv.

 

// Malin Fritzon, ungdomsledare Borgenkyrkan.