Den förlorade emoji-sonen

Publicerat 

Konfirmationsgudstjänst. Det är de klassiska sommarpsalmerna, ett framförande av en bibelberättelse, förbön för konfirmanderna och bibelutdelning. I Sannerudskyrkan i Kil och Equmeniakyrkan Fagerås ville de tänka nytt och frågade sina konfirmander vad de ville göra med sin gudstjänst. Svaret blev; emojis.

När konfirmanderna skulle välja tema för gudstjänsten föll valet på känslor. Utifrån det växte en tanke fram om att gestalta hela gudstjänsten med Emojis. Emojis är små symboler, ofta smileys, som används på sociala medier och i sms för att uttrycka just känslor. Emoji-symbolerna förstorades och skrevs ut på papper så att de kunde hållas framför ansiktet.

konfa_emoji2
Foto: Selma Berglund

–Det var helt och hållet konfirmanderna som kom på idén och som tänkte ut allt. De hade till och med många fler förslag på symboler än vad vi fick plats med, säger konfaledaren Monica Thorängen Hjelm.

Under gudstjänsten gestaltades bibelberättelsen om den förlorade sonen. Det började med att en konfirmand höll upp emojin med dollartecken i ögonen för att symbolisera suget efter arvet. Sedan fortsatte det med partyemojis, en arg bror och en pappa med hjärtformade ögon.

konfa_emojis4
Foto: Selma Berglund

–Och vi ledare fick spela grisar, säger Monica.

Under dramat läste en konfirmand hela berättelsen men replikerna levererades av de emoji-förklädda konfirmanderna.

Idén med emojis fanns inte bara med i bibelberättandet utan gick som en röd tråd genom hela gudstjänsten och återfanns i talet till konfirmanderna och i förbönsstunden.

–Jag pratade om hur mycket vi ledare tycker om dem och höll upp emojin med hjärtformade ögon och sa att även om konfan var över nu så kan de alltid komma till oss om de vill prata och vi kommer aldrig säga det till någon annan. Då visade jag en emoji med dragkedja istället för mun.

Även vid förbönsstationerna fanns emojis. En symbol för om man var arg, ledsen eller glad. Allt för att förstärka vad man kunde tända ljus och be för.

 

 

emojis

Vill du också göra dramat med den förlorade sonen med emojis? Klicka på bilden för att komma till en pdf som du kan ladda ner. Där finns alla bilder som du kan skriva ut på tjockt papper och sen klippa ut. (Tyvärr är bilderna ganska lågupplösta men det ser bra ut på håll.)

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara