Att vittna om sin tro i Kina

Publicerat 

I ett tidigare inlägg berättade vi om Johan Hultbäck från Kalix som valde att resa med lärjungaskolan Apg29 till Kina hösten 2015. Här berättar han lite mer personligt om sina förväntningar och upplevelser. Missa inte heller hans topp 3-lista i slutet av artikeln.

Vilka förväntningar hade du inför skolan?

Johan hade målat upp en bild av att i Kina få se mirakel hela tiden och visst fick de se några helande. Men det var inte den största anledningen till att vilja åka.

– Jag visste inte riktigt vad som skulle hända, men jag hoppades på att få en starkare tro, en stabil grund, säger Johan.

Men det fanns också farhågor inför resan. Det fanns en risk med att skolan eventuellt skulle komma att avbrytas. Eftersom utåtriktad evangelisation i Kina inte är accepterat av staten kunde det finnas de som tyckte illa om eleverna och som i värsta fall skulle anmäla dem till myndigheterna.

– Som team var helt enkelt tvunget att vara beredda på att behöva åka hem när som helst, berättar Johan.

IMG_7951

Hur tar tron sig uttryck i Kina?

– Enligt kinesisk lag får religion endast utföras inom ramarna för det som anses ”normalt”. Med det menas att det religiösa tonas ner i hela landet, i synnerhet kristendomen. Kina är väldigt strikt och även om man vill tona ner allt med kyrkan så växer ändå den kinesiska kyrkan snabbast i världen.

Det finns olika typer av församlingar, det är den statligt godkända kyrkan Tre-i-själv kyrkan som Apg29 har kontakt med, samt de underjordiska församlingarna. Hela Kina är uppbyggt på nätverk och kontakter mellan människor. Tre-i-själv kyrkan har gjort sig goda kontakter med myndigheterna, men är trots det ständigt bevakade. De underjordiska församlingarna är däremot olagliga pga. att de inte är registrerade och inte kontrolleras.

Hur evangeliserar kyrkan när det är förbjudet att vittna?

Det är en fråga som eleverna i teamet har ställt till många av de pastorer som de träffat. Eleverna har förutsatt att det måste vara svårt, men varje gång har de fått samma svar, ”vi pratar om Jesus”.

– Vi blev paffa över hur enkelt de såg på det. Men det är samtidigt också en tuff lärdom eftersom vi inte gör det så mycket i Sverige.

Att vittna person-till-person verkar vara okej, men så fort man börjar prata med fler människor eller om de är från andra länder då blir utbytet och det mer offentliga samtalet känsligt. Var gång det kommer en ny person till kyrkan fångas den upp och slussas vidare till bibelstudiegrupper och bönegrupper.

– I dessa ligger fokus på vad det står i bibeln, hur vi ska leva osv. Det blir en väg in i kyrkan och församlingen. Och de tar in alla som kommer. Vi måste fånga upp människor bättre här i Sverige än vad vi gör nu, säger Johan.

P1020107

Vad tror du att eleverna från Kina fick med sig från mötet med er svenskar?

– På samma sätt som för oss var utbytet viktigt, menar Johan.

De kinesiska eleverna återkom flera gånger till att de uppskattar kontakten med omvärlden, att de gör mycket i Kina och sin egen miljö, men att de nu också känner tillhörighet med andra troende, trots att de har olika ursprung.

– Det vi lärde av varandra är att vi gör samma sak, tror på samma Gud osv. I en av provinserna fick vi träffa pastorer och en del av församlingen som berättade om deras arbete. Efter bara några minuter kändes det att vi var delar av Kristi kropp.

IMG_0848

Vad tar du med dig från skolan?

– Jag har fått en stabilare grund, liksom jag hade hoppats på men också att vi fick lära oss att lita mer på Gud. Ibland gick det inte heller att planera så mycket i förväg. Det hände att vi fick veta praktikplats dagen före eller samma dag som vi skulle åka.

Johan berättar också att bibelundervisningen var bra för honom då han själv varken hade läst särskilt mycket i Bibeln eller hade så stor kunskap om Bibeln före skolan. Likaså tycker Johan att det har varit lärorikt att få prova bibelns undervisning i praktik, att prova på livet som lärjunge.

– Att se att det fungerar, det är en annan vardag att leva i, säger Johan.

Kan du leva i den vardagen på hemmaplan?

– Det är svårare i Sverige just för att man är ensam och inte har teamet med samma tänk runt sig. Som elever har vi gått efter principer och riktlinjer i det vi gjort men det går ju absolut att använda i sin egen vardag. Om någon har ont kan vi bara fråga om vi får be för det, det är ett konkret tillvägagångssätt som vi kan fortsätta att använda.

Som team bodde eleverna i kollektiv tillsammans och det skapade en närhet till varandra som på sätt och vis är svårare att skapa på hemmaplan.

– Men ett fortsatt andaktsliv genom att exempelvis finnas med i en bönegrupp kan bli ett sammanhang där jag kan få in att bli mer av en lärjunge i vardagen i den gruppen. Om man ska ha stöd någonstans ifrån är det ju i församlingen.

Johan har nyligt också avslutat Apg29 Northern Lights som gick i Vännäs, Västerbotten. Där har han funnits med som ledare i ett team tillsammans med skolledarna från Sverige. På så sätt har lärdomarna från Kina fått ta sig uttryck på hemmaplan också genom möten med församlingar och att här i Sverige också få prova på lärjungalivet. I sommar kommer Johan dessutom att vara med på Apg29 Pionjär Sommar, den 15-19 juni i Nässjö.

_MG_3161

Topp 3 med Apg29 i Kina

  1. Gemenskapen och på det sätt man levt. Många människor som varit nära och många upplevelser tillsammans.
  2. Sett församlingslivet och att det finns likheter mellan Sverige och Kina. Bland anant gör man mycket tillsammans. Efter gudstjänst fanns inget kyrkfika, men i mindre kyrkor lagade de mat tillsammans, umgicks, hade bibelstudier, bönegrupper och bad mycket för varandra. En annan syn på församlingslivet som inte bara blev något man gjorde i kyrkan utan det blev ett liv, en del av vardagen.
  3. Undervisningen med ren bibelundervisning. Nyttigt att lära sig mer om bibeln och att få tid att läsa mycket. Verktyg för att applicera det i sitt eget liv och helt enkelt prova det livet.