”Det är bättre att du håller hela tiden, än att allt blir sådär superbra i början.”

Publicerat 

Jag minns så väl den där onsdagskvällen när jag hade jobbat någon månad i min församling. Jag satt på kontoret och försökte desperat klämma fram en andakt, men varje tanke försvann innan den ens hann formas. Jag, som alltid haft så lätt att hitta på andakter hade liksom gått i baklås sedan det blivit mitt jobb att skriva dem. Frustrationen ökade för varje mening jag skrev för att sedan omedelbart radera, tiden rann iväg och jag blev bara mer och mer stressad. Jag var trött, arg på mig själv och besviken på Gud som verkade ha sänt mig till ett uppdrag jag inte klarade av.

Det var då jag träffade Olle för första gången. En cool farbror som åkt till kyrkan för att hämta sitt barnbarn efter scouterna. Jag mötte honom i dörren och bytte några ord, berättade att jag var i kyrkan för att förbereda en andakt till morgondagen konfa. Där mitt ur ingenstans sa han:

”Det är bättre att du håller hela tiden, än att allt blir sådär superbra i början.”

Jag stannade till, tittade upp och insåg att ibland skickar Gud änglar i form av 75-åriga gubbar med basker som talar visdom och kärlek in i mitt liv. Som hjälper mig att se det viktigaste och navigera rätt i högarna av alla borden och måsten. Som hjälper mig att se bortom mina prestationskrav och som liksom punkterar den där ballongen av orimliga förväntningar som jag ibland blåser upp runt mig själv. För att ibland behöver man att någon annan uttalar orden högt för att man ska våga tro på dem själv.

Gud har fortsatt att använda Olle för att hjälpa mig att navigera i min tjänst. Jag har fått nåden att äta en tallrik fil till lunch tillsammans med honom och hans fru några gånger och vi har fått samtala om tro och längtan tillsammans. När jag en gång tackade för maten och sa att jag behövde åka hem för att städa sa han:

”Ja det kan du ju fundera på hur viktigt det är.”

Jag skrattade lite, men åkte hem och sov istället. För det var viktigare just då. Nu senast skickade han med mig en hel påse bullar när jag just skulle gå. Jag frågade ifall han vetat om att jag just insett att jag behövde svänga förbi affären på väg hem för att köpa fika inför eftermiddagens besök av tonåringar. Det visste han inte sa han, men det gjorde Gud, tänker jag.

Ja, jag har aldrig sett en ängel i vita kläder, men jag kan tipsa er om att hålla utkik efter de där fina pensionärerna. Som liksom gått före, lärt sig vad som är viktigt och kan hjälpa dig att förstå detsamma. Jag tror nämligen att Gud använder dem till att forma nya lärjungar idag, nya ledare. Och jag tror att Han i mitt fall har använd Olle. I alla fall har de där orden han sa burit mig många gånger sedan dess. ”Det är bättre du håller hela vägen, än att allt blir sådär superbra nu i början”. Jag påminner mig – igen och igen. Och superbra kommer det kanske bli några gånger, och andra gånger inte. Och det är okej, Olles ord handlar inte bara om de första veckorna av vår tjänst utan är lika sanna nu efter snart ett år.

Och hur det gick med den där andakten sen? Jo, jag lät bli att uppfinna hjulet igen, så jag tog en färdigskriven andakt ut en bok. Det gick.. helt okej. Och kanske måste det få vara så ibland, om vi ska hålla hela vägen.

För det vill vi. Och det vill Gud. Det har Olle sagt, och jag litar på honom.

 

 

jonnaHabo

Ungdomsledakursen är för anställda ungdomsledare. Först och främst till de som gör sitt första år som anställd. Kursen ger ungdomsledaren hjälp att utvecklas i sitt ledarskap och sin tro under första tiden som anställd. Den ger konkreta verktyg in i det vardagliga arbetet. Kursen är upplagd så att den ska gå bra att kombinera med arbetet i församling.