Johan åkte till Kina med Apg29

Publicerat 

Förra hösten valde Johan Hultbäck från Kalix att följa med lärjungaskolan Apg29 till Kina. Det blev början på en resa med många nya möten, möjlighet att prova på att leva som en lärjunge och lära sig mer om Bibeln. I den här artikelserien om två delar berättar Johan om sina erfarenheter från Apg29.

Du har gått apg29, hur fick du höra talas om den?

Det var ett par år sedan via Våga tro-teamet som kom till Norrbotten, som jag för första gången hörde talas om Apg29. Teamet hade varit i Indien och berättade om resan, säger Johan.

När det sedan var dags för anmälan till fjolårets skola var det samma personer som pratade med Johan om den, men den här gången tyckte de att Johan var rätt person att söka. Personligt pepp och nära vänner helt enkelt.

Vad för typ av skola är det?

Apg29 är inte en ren bibelskola utan lärjungaskola. Tanken är att eleverna läser Bibeln men istället för att få ren undervisning appliceras det också på livet så att de lär sig hur de kan leva som Bibeln lär.

– När jag läste gick vi igenom två bibelböcker, Markusevangeliet och Apostlagärningarna. Fokus låg både på vad Jesus gjorde och på vad lärjungarna gjorde. Vid varje under som beskrivs i Markusevangeliet fick vi lära oss mer om rollen som lärjunge, inte bara i bibeln utan också i våra egna liv, berättar Johan.

Praktiskt

Skolorna ser olika ut från år till år, men det är alltid ett samarbete mellan minst två nationaliteter. Sverige har varit med på majoriteten av dessa skolor som är förlagd i ett land, till exempel Ecuador, Kina, Mexiko. Det finns en värdstation med deltagare, sedan kommer deltagare från resten av världen.

– När jag gick var det svenskar, kineser och en sydkorean med. Vi fick undervisning och umgicks med varandra. Antalet elever varierar, men i min klass var det totalt 24 deltagare, berättar Johan.

För vem passar skolan och hur gammal måste man va?

Man måste ha gått ur gymnasiet och vara minst 18 år. Deltagarna är i olika åldrar, vissa en bit över 20 och en del yngre. Skolan passar vem som helst, men har man intresse av att lära sig mer om bibeln och samtidigt prova att leva ett liv som lärjunge och enligt Bibelns principer då är det klockrent.
– Jag hade ingen stor bibelkunskap och läste inte Bibeln regelbundet, kände att andra kommer vara mycket mer insatta. Men det fanns alla olika nivåer av bibelläsande och erfarenhet, vilket var berikande, säger Johan. 

Apg29 finns ju inte med i Bibeln, vad betyder 29?

– Tanken med namnet Apg29 är att, eftersom Apostlagärningarna har 28 kapitel är vi dem som skriver fortsättningen, vi skriver kapitel 29. Apostlagärningarna handlar om de första kristna, om församlingarna och hur apostlarna spred kyrkan. Nu är vi dem som sprider kyrkan vidare och vi kan lära oss av de första apostlarna, menar Johan.

Vad vill du säga till dem som funderar på att gå?

Anledning till att avstå

– Om man tänker att man vill gå en bibelskola så är det betydligt mindre undervisning om hela Bibeln. Det blir snarare temaundervisning utifrån Markusevangeliet och Apostlagärningarna. Vill man lära sig om allt som står i Bibeln finns andra bibelskolor, menar Johan.

Anledning till att gå

– Om man däremot vill prova på att leva som en lärjunge och lära sig om Bibeln, hur man kan leva som man gjorde i Bibeln så ska man absolut gå Apg29. Det är det man gör på skolan. Det är utöver det en stor upplevelse då du träffar människor från andra delar av världen. Genom att åka till ett annat land får du också upptäcka hur tron ser ut där och hur man lever där. Har man funderingar är det bara att anmäla sig och gå.

IMG_0853 IMG_1215P1020088P1020484