Kyrkan med egen innebandyklubb

Publicerat 

– Det bästa är att vi vinner, säger Martin.
– Jo, och att alla är snälla och att vi har roligt, fyller Rasmus i.

En omisskännlig lukt av idrottshall, korta kommandorop, ljudet av snabba fötter och klubbor mot golv och sarg. Det är onsdag i sporthallen i Vingåker. Ekbackskyrkans IBK P06-07 avslutar sin träning med en match medan P02-03 knyter på sig skorna och småsnackar med varandra inför träningen.
Så fort träningsmatchen är slut går grabbarna ut på planen och hjälps åt att bygga ny sarg för en större plan. Planen växer nämligen med åldern på spelarna. När sargen är klar börjar laget leka med bollarna medan ledarna pratar ihop sig. I samma ögonblick som ledarna lyfter blicken samlas killarna i en ring på golvet.

– Okej, hur ser läget ut i serien? Frågar en av tränarna.
Det pratas en stund om att laget ligger i topp och har stor chans att vinna serien i år, men säsongen är inte slut med det. De har Örebrocupen att se fram emot också. En del taktiksnack, uppmaningar om rätt fokus och ord av uppmuntran blir det också innan träningen drar igång på riktigt med uppvärmning som laget sköter i stort sett själva.

Ekbackskyrkan innebandy

Ekbackskyrkans innebandyklubb startade 2006 i liten skala med 8 barn. Kyrkan ville erbjuda ortens barn möjligheten att spela innebandy men också en kontakt med kyrkan för både barn och föräldrar. I församlingens programblad är en uppdatering från innebandyklubben ett stående inslag och församlingen är stolt över klubben och dess framgångar. Flera i församlingen har valt att vara stödmedlem i klubben även om de inte är aktiva ledare eller spelare.

Att en församling på 140 medlemmar har en egen innebandyklubb med 140 licensierade spelare måste ändå ses som något utöver det vanliga.
Adam Harknäs, pastor i Ekbackskyrkan och en av initiativtagarna, drömde om en idrottshall i anslutning till kyrkan. Riktigt så har det inte blivit men klubben växte och nu finns det 5 lag. Stefan, en av tränarna i klubben menar att det är hårt och enträget arbete som är nyckel till utvecklingen. Han borde veta för han var en av dem som försökte starta innebandy i Vingåker för 20 år sedan. Av olika anledningar lades den verksamheten. Nu är han glad och tacksam över att Adam och andra drog igång igen.

Att ha en verksamhet som traditionellt inte förknippas med kyrkan kan locka nya människor och öppna upp för samarbeten och möten som annars inte blivit av. Ekbackskyrkan i Vingåker gör just det med sin innebandyklubb.