Visioner för administrationen

Publicerat 

Markus Pilenvik och Pontus Hennerdal är scoutledare i Abrahamsbergkyrkan. Varje onsdag är det Scout och ikväll står det julpyssel på schemat. Vi drar oss undan lite när de andra ledarna plockar fram grejer till pysslet och pratar om ett stort litet läger som var på kyrkans lägergård i somras.

– Det var en idé som jag började måla upp för mig själv för flera år sedan och började dela med mina ledarkollegor, berättar Pontus. Vi är många ledare som har varit med och planerat stora scoutläger och jag hade börjat fundera på hur ett litet läger som hade planerats med samma framförhållning och kraft som man har när man planerar ett stort läger skulle bli. Vad skulle hända om man år i förväg hade planeringsmöten, var ute och mätte och förberedde på lägerplatsen, och tog fram ordentliga programidéer i tid?

Scouter ute i Träsket
Scouter ute i träsket på Träsket 2015. Bild: Linnea Hjelm

– Det tog ett litet tag innan vi nappade på hela konceptet att göra ett läger i ett träsk, fortsätter Markus, men när Pontus hade övertygat oss gick vi in med allt vi hade, och det blev ett jättebra läger. Vi byggde flera plattformar, broar och spänger mitt i träsket – jättecoolt – men att allt blev så bra tror jag också beror på hur vi gjorde programmet. Det var rätt annorlunda mot många andra scoutläger som vi varit med på.

– Ja, ”angeläget och på riktigt” blev ledordet för programmet, fortsätter Pontus. Det många frågar när man ska ha ett läger med träsktema är ”Ska ni ha med Shrek?”, men vi ville göra ett scoutläger som inte hade sagotema. Vi ville prata om frågor som miljön och världen. Vi hade ett träsklaboratorium där scouterna fick göra experiment och titta på djur som de hade hittat i träsket, och vi pratade om personminor och om hur de påverkar samhällen.

Markus fyller i:

– Ja, jag tror att lägret fick betyda mycket för scouterna, just eftersom vi höll på med så viktiga saker.

Någon ropar från övervåningen. Det är dags för ledarsamling innan scouterna kommer.

Administration

När scoutkvällen är slut träffas vi igen, och Markus plockar upp sin mobil för att fylla i närvaron på hans patrull.

– Det var verkligen inte länge sen som vi höll på med papperslistor som kom bort, glömdes hemma och gick sönder, eller som man spillde kaffe på när det var dags att skicka in statistikrapporten, säger Markus. Det är mycket bättre nu, när alla ledare har tillgång till listan, och den går att fylla i varsomhelst.

Markus och Pontus berättar om Repets matrikelfunktion

Han har loggat in i Matrikeln på Repet och letat fram sin patrull i listan.

– Är det den 11:e idag?

Pontus nickar och Markus börjar fylla i vilka i hans patrull som var här ikväll.

– Man får upp en lista med alla patruller, och för varje patrull finns det ett antal gånger och så går man bara igenom person för person och trycker i om personen var här eller inte.

Matrikel Repet mobiltelefon Markus Pilenvik

– Och det gör det mycket enklare för mig som ska sammanställa hela föreningens statistik, säger Pontus.

Pontus är nämligen administrationsansvarig i föreningen och har hand om alla verksamheters närvarolistor.

– Jag gillar att hålla på med det, att systematisera och strukturera upp. Vi hade en träff med styrelsen om vilken typ av person man är, om man är visionär eller mer administratör och så, och jag ställde mig någonstans i att jag har visioner för administration, säger han och skrattar.

– Tur att det finns folk som går igång på det, menar Markus.

Text: Tobias Olsson
Bild: Filip Hammar