Publicerat 

Idrottskolorna – Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa

Idrottskolorna – Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa

Sedan 2003 driver Equmenia i samarbete med Equmeniakyrkan och världens största fotbollsturnering, Gothia Cup, en idrottsskola i Kongo-Brazzaville. Där får flera hundra barn och ungdomar möjlighet att träna fotboll, gymnastik, beachvolley och vanlig volleyboll samtidigt som de också får lära sig att leva i fred och vänskap, och utvecklas och mogna som människor med goda värderingar. Ett viktigt inslag i arbetet är de sociala aktiviteter som utöver idrotten arrangeras. Det kan t. ex. handla om att spela spel, lägga pussel, träffar där de tio ledstjärnorna som arbetet utgår från som ”ansvar” eller ”ärlighet” diskuteras samt engelskaundervisning. När skolan startades fanns det efter år av krig stora behov av att föra barn och unga från olika folkgrupper samman.

Inspirerade av idrottsskolan i Brazzaville invigdes 2010 idrottsskolan i Kimpese i grannlandet Kongo-Kinshasa. Här finns idag ungefär100 barn och runt 20 ledare. Genom fotboll, beachvolleyboll, den lokala dansen nzango och olika sociala aktiviteter bidrar idrottsskolan till att utveckla kongolesiska barn och ungdomars sociala och personliga fostran. Inom en nära förestående framtid kommer det även att finnas en basketplan på anläggingen.

Träningarna präglas av demokratiska värderingar och ungdomar med olika bakgrund får träffas och lära känna varandra. Ett viktigt syfte utöver de goda värderingar som man vill föra över till barnen är att ge dem en meningsfull fritid. För i ett land där väldigt många barn behöver hjälpa till med att försörja familjen är fritidssysselsättningar där barnen får vara just barn en stor bristvara.

Målet med idrottsskolorna är inte primärt att skapa nästa generations idrottsstjärnor utan hellre nästa/näste president för de två länderna dvs. man vill vara med och forma goda medborgare. På franska brukar det uttryckas: Pour un Congo meilleur – För ett bättre Kongo.

Vill du engagerad dig så finns det flera olika sätt: Verksamheterna i Brazzaville och Kimpese är naturligtvis förenade med stora omkostnader så om ni vill vara med och bidra med material eller pengar till idrottsskolorna så är det mer än välkommet! Maila då johan.lindgren@equmenia.se. Till idrottsskolan i Brazzaville har du som idrottsintresserad även åka som idrottsvolontär:

Ge en gåva

Vi tar tacksamt emot gåvor till Equmeniakyrkans plusgiro 90 03 28-6 eller bankgironummer 900-3286. För gåvor till idrottsskolan i Brazzaville ange ändamålsnummer: 44310 och för Kimpese ange ändamålsnummer: 44610. Du kan också ge via mobilen.

 

Swish

Ge din gåva via Swish nummer 900 32 86. I meddelanderutan ange ändamålnummer: 44310 för Brazzaville och 44610 för Kimpese.