Publicerat 

Idrottskolorna Kongo

Image result for equmenia kongo

Equmenia har varit med och drivit en idrottsskola i Kongo-Brazzaville sedan starten 2003, i samarbete med världens största fotbollsturnering Gothia Cup. Där får 400 barn och ungdomar möjlighet att träna och spela fotboll samtidigt som de också får lära sig att leva i fred och vänskap, och utvecklas och mogna som människor med goda värderingar. Inspirerade av idrottsskolan i Brazzaville invigdes 2010 idrottsskolan i Kimpese i grannlandet Kongo Kinshasa. Här finns idag omkring 200 barn och 20 ledare. Genom fotboll och andra aktiviteter bidrar idrottsskolan till att utveckla kongolesiska barn och ungdomars fritidsaktiviteter, sociala och personliga fostran. Träningarna präglas av demokratiska värderingar och ungdomar med olika bakgrund får träffas och lära känna varandra.

Vill ni bidra med material eller pengar till våra idrottsskolor? Maila johan.lindgren@equmenia.se

 

 

”Att få möjligheten att spendera en längre tid i ett annat land, få lära känna en ny kultur, nya människor, lära sig ett nytt språk är saker som jag är så tacksam för. Bland de bästa minnena är när jag var på idrottsskolan och fick leka och hänga med alla barn, få ge dem kärlek men samtidigt få så mycket tillbaka, det var fantastiskt.”
Stina Holmqvist, Idrottsvolontär Kongo-Brazzaville

 

Åk till Kongo-Brazzaville som idrottsvolontär!

Varje år skickar Equmenia ut två idrottsvolontärer till vår skola i Brazzaville. Under sju månader får du uppleva landet och bo hemma hos en kongolesisk familj. Dina uppgifter handlar framförallt om att åka ner som ungdomsledare och tränare, därför behöver du känna dig bekväm i rollen som ledare och tränare. Du får utveckla det franska språket, ditt ledarskap och din tro. Ta chansen till ett idrottsäventyr med minnen och vänner för hela livet!

Vi skickar volontärer varje höst, anmälan är nu stängd men öppnar igen den 15 februari och är öppen till 15 april. Vi söker dig som är bekväm och säker i sin roll som antingen gymnastiktränare, fotbollstränare eller beachvolleytränare. Sök!

 

KORTA FAKTA

  • Tid: 15 september 2017 – 1 april 2018 (+ en vecka förberedelser på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i augusti)
  • Plats: Kongo-Brazzaville, för och efterkurs på Södra Vätterbygdens Folkhögskola
  • Kostnad:12.000kr (inkl mat, boende, resa till Kongo)
  • Boende: Du kommer bo hemma hos en kongolesisk familj
  • Krav: Det finns inga specifika krav, men det är en stor fördel om du känner dig trygg antingen som tränare i beachvolleyboll, gymnastik eller fotboll, samt om du behärskar det franska språket.
  • Ansökan: Sista ansökningsdag 15 april. Ansök här!

Väl på plats tas du om hand av våra ledare från skolan. Ankomsten kommer med största säkerhet innebära en mindre chock för dig, Kongo är väldigt olikt Sverige på många olika sätt. Språket som talas är franska. Att kunna språket är inget krav för att få åka, men en väldigt stor fördel. De första veckorna kommer präglas av att du lär känna din omgivning och människor kopplade till idrottsskolan. Du bor hemma hos en kongolesisk familj, en fantastisk möjlighet för dig att lära känna den kongolesiska kulturen. Efter ett par veckor kommer du komma in i vardagen. En vardag som oftast ser ut så att ni tillbringar förmiddagen på kyrkans kontor där ni kan skriva blogginlägg, ringa hem till Sverige, förbereda träningar mm. Efter lunch sedan åker ni mot Mfilou, platsen för vår idrottsskola. Barnen kommer dit efter sin skola. Där spelar de spel, läser läxor och, förstås, idrottar. Kostnaden för att åka som idrottsvolontär är 12 000 kr, och då ingår flygresa, boende och till viss del maten. Det här är ett äventyr som du inte vill missa. Tveka inte att höra av dig om du har frågor till samuel.hummerdal@equmenia.se