Publicerat 

Idrottskolorna Kongo

Image result for equmenia kongo

Sedan 2003 driver Equmenia i samarbete med Equmeniakyrkan och världens största fotbollsturnering, Gothia Cup, en idrottsskola i Kongo-Brazzaville. Där får flera hundra barn och ungdomar möjlighet att träna fotboll, gymnastik, beachvolley och vanlig volleyboll samtidigt som de också får lära sig att leva i fred och vänskap, och utvecklas och mogna som människor med goda värderingar. Ett viktigt inslag i arbetet är de sociala aktiviteter som utöver idrotten arrangeras. Det kan t. ex. handla om att spela spel, lägga pussel, träffar där de tio ledstjärnorna som arbetet utgår från som ”ansvar” eller ”ärlighet” diskuteras samt engelskaundervisning. När skolan startades fanns det efter år av krig stora behov av att föra barn och unga från olika folkgrupper samman.

Inspirerade av idrottsskolan i Brazzaville invigdes 2010 idrottsskolan i Kimpese i grannlandet Kongo-Kinshasa. Här finns idag ungefär100 barn och runt 20 ledare. Genom fotboll, beachvolleyboll, den lokala dansen nzango och olika sociala aktiviteter bidrar idrottsskolan till att utveckla kongolesiska barn och ungdomars sociala och personliga fostran. Inom en nära förestående framtid hoppas man kunna påbörja bygget av en basketplan också.

Träningarna präglas av demokratiska värderingar och ungdomar med olika bakgrund får träffas och lära känna varandra. Ett viktigt syfte utöver de goda värderingar som man vill föra över till barnen är att ge dem en meningsfull fritid. För i ett land där väldigt många barn behöver hjälpa till med att försörja familjen är fritidssysselsättningar där barnen får vara just barn en stor bristvara.

Målet med idrottsskolorna är inte primärt att skapa nästa generations idrottsstjärnor utan hellre nästa/näste president för de två länderna dvs. man vill vara med och forma goda medborgare. På franska brukar det uttryckas: Pour un Congo meilleur – För ett bättre Kongo.

Vill du engagerad dig så finns det flera olika sätt: Verksamheterna i Brazzaville och Kimpese är naturligtvis förenade med stora omkostnader så om ni vill vara med och bidra med material eller pengar till idrottsskolorna så är det mer än välkommet! Maila johan.lindgren@equmenia.se. Annars så finns även möjligheten att ansöka om att åka till Brazzaville som idrottsvolontär. Om det kan du läsa mer här nedan.

 

 

Åk till Kongo-Brazzaville som idrottsvolontär!

Varje år sänder Equmenia ut två idrottsvolontärer till vår skola i Brazzaville. Under cirka sex månader får du uppleva landet och bo hemma hos en kongolesisk familj. Dina uppgifter handlar framförallt om att arbeta som ungdomsledare och tränare. Därför behöver du känna dig bekväm i rollen som ledare och tränare i antingen gymnastik, beachvolleyboll eller fotboll. Du som åker som idrottsvolontär för möjlighet till att utveckla det franska språket, ditt ledarskap och din tro. Ta chansen till ett idrottsäventyr med minnen och vänner för hela livet!

”Att få möjligheten att spendera en längre tid i ett annat land, få lära känna en ny kultur, nya människor, lära sig ett nytt språk är saker som jag är så tacksam för. Bland de bästa minnena är när jag var på idrottsskolan och fick leka och hänga med alla barn, få ge dem kärlek men samtidigt få så mycket tillbaka, det var fantastiskt.”
Stina Holmqvist, Idrottsvolontär Kongo-Brazzaville

Vill du veta mer om hur livet som idrottsvolontär kan vara så kan du följa idrottsvolontärerna i Kongo på Instagram: @idrottsskolorna.

Vi skickar volontärer varje höst, anmälan är nu stängd men öppnar igen den 15 februari och är öppen till 15 april. Vi söker dig som är bekväm och säker i din roll som antingen gymnastiktränare, fotbollstränare eller beachvolleytränare. Sök!

 

KORTA FAKTA

  • Tid: september 2018 – april 2019 (+ en vecka förberedelser på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i augusti)
  • Plats: Kongo-Brazzaville. Eventuellt kan någon eller några veckors komma att spenderas på idrottsskolan i Kimpese, Kongo-Kinshasa. För och efterkurs på Södra Vätterbygdens Folkhögskola.
  • Kostnad:12.000kr (inkl. det mesta av maten, boende, vaccinationer och resa till Kongo).
  • Boende: Du kommer bo hemma hos en kongolesisk familj.
  • Krav: Det finns inga specifika krav, men det är en stor fördel om du känner dig trygg antingen som tränare i beachvolleyboll, gymnastik eller fotboll, samt om du behärskar det franska språket. Talar du inte franska rekommenderar vi starkt att du själv anmäler dig till en språkkurs på ett studieförbund exempelvis.
  • Ansökan: Sista ansökningsdag 15 april. Ansök här!

Väl på plats tas du om hand av våra ledare från skolan. Ankomsten kommer med största säkerhet innebära en mindre chock för dig, Kongo är väldigt olikt Sverige på många olika sätt. Språk som talas är utöver franska flera lokala språk som lingala. Att kunna franska är inget krav för att få åka, men en väldigt stor fördel. De första veckorna kommer präglas av att du lär känna din omgivning och människor kopplade till idrottsskolan. Du bor hemma hos en kongolesisk familj, en fantastisk möjlighet för dig att lära känna den kongolesiska kulturen. Efter ett par veckor kommer du komma in i vardagen. En vardag som oftast ser ut så att ni tillbringar förmiddagen på kontoret som systerkyrkan har eller på det som finns i anslutning till idrottsanläggningen. Där kommer ni att jobba med kommunikation hemåt genom Instagram och Facebook eller med att skriva blogginlägg, ringa hem till Sverige, förbereda träningar mm. Om ni inte redan är på plats åker ni efter lunch mot Mfilou, platsen för vår idrottsskola. Barnen kommer dit efter sin skola. Där spelar de spel, läser läxor och, förstås, idrottar.

Det här är ett äventyr som du inte vill missa. Tveka inte att höra av dig om du har frågor till johan.lindgren@equmenia.se.